Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 11.07.2022. 07:30

Europski prinos žitarica ispod prosjeka, što je s uljaricama?

Vremenske prilike su imale snažan utjecaj na prinos žitarica i uljarica, ali i drugi faktori su diktirali tempo radova u poljima

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 1.745
  • 86
  • 0

Prema očekivanju Udruženja poljoprivrednika EU i Copa Cogeca prinosi žitarica u Europskoj uniji će za 2022. godinu biti smanjeni, dok će prinosi uljarica biti dobri. Ovogodišnja žetva je pod snažnim utjecajem vremenskih prilika.

Manje žitarica

Ukupna proizvodnja žitarica u EU je procijenjena na 277 milijuna tona. To je pad od 4,4 posto u odnosu na prinos iz 2021. godine od 290 milijuna tona. Kada je u pitanju petogodišnji prosjek zabilježen je pad od 3,8 posto u odnosu na prosjek od 288 milijuna tona.

Površine pod krušnom pšenicom su ostale skoro iste. Bilo je zasijano 21,7 milijuna hektara. Prošle godine je prinos bio 129,2 milijuna tona, a ove se očekuje tek 123,4 milijuna tona. Najveći pad prinosa se očekuje za durum pšenicu od 14,6 posto u odnosu na 2021. godinu.

Copa Cogeca procjenjuje ovogodišnju žetvu ostalih žitarica kao što su ječam, raž, tritikale, zob i sirak za 4,4 posto manje.

Djelovanje vremenskih prilika

Veliki utijeaj na prinose su imale vremenske prilike koje nisu išle na ruku ovom sektoru poljoprivrede. Prinos krušne pšenice smanjen je za oko pet posto, najviše zbog ekstremnotoplinskog vala koji je zahvatio područja Španjolske, Francuske, južne dijelove Njemačke, sjever Italije, ali i ostale zemlje. U uvjetima visokih temperatura i izostanka padalina vlaga u zemlji je bila nedovoljna za formiranje visokih prinosa.

Visoke temperature i toplinski val odigrali svoje: Manje žitarica u Španjolskoj i Francuskoj

Copa Cogeca poziva Europsku Komisiju da shvati ozbiljnost situacije i adekvatno odgovori na transparentnost i konkurenciju na tržištu gnojiva, uska grla u logistici i pravnu sigurnost za poljoprivrednike. Istaknut je zahtjev za većom fleksibilnošću mjera ZPP-a.

Dobri prinosi uljarica i proteinskih usjeva

Kada su u pitanju uljarice očekivanja su pozitivna. Predviđen je prinos od 32,1 milijun tona što je za 8,5 posto više nego lani i iznad petogodišnjeg prosjeka od 29,8 milijuna tona za 7,7 posto. To je rezultat većih zasijanih površina za jedan milijun hektara u odnosu na prošlu godinu. Prinos suncokreta ostaje stabilan, dok će soje biti više za 9,8 posto.

Navedeno je da je sve teže baviti se proizvodnjom žitarica i uljarica pred koju se stavljaju razni izazovi. Dostupno je sve manje efikasnih sredstava zaštite i sve su skuplja. Neophodno je stvaranje sorti otpornih na klimatske promjene, biljne bolesti i štetnike.


Tagovi

Copa Cogeca Žitarice Tržište žitarica Prinos uljarica Krušna pšenica Durum pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro raspoloženje na Sabatini ne može pokvariti ni prevrtljivo vrijeme!