Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baranjski kulen
  • 01.10.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Koliko je važno ocjenjivanje i brendiranje naših suhomesnatih proizvoda?

Održana je prva radionica o ocjenjivanju i brendiranju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda na primjerima Baranjskog kulena i Istarskog pršuta, a koju je inicirala udruga Baranjski kulen.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.476
  • 112
  • 0

Koji su kriteriji ocjenjivanja kvalitete suhomesnatih proizvoda?  

Svako u pravilu ima i svoj edukativni karakter jer se proizvođačima daju povratne informacije o tome što je prevagnulo kod ocjene pojedinog proizvoda, čulo se u kući Baranjskog kulena.

Održana je ondje prva radionica o ocjenjivanjima i brendiranju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda koja je okupila baranjske kulenare, ali i proizvođače kulena/kulina iz Slavonije. Početak je to aktivnosti promocije ove delicije u predblagdanskom razdoblju koje je inicirala udruga proizvođača Baranjski kulen, ističe se u njihovu priopćenju.

Dr.sc. Miodrag Komlenić, predsjednik Udruge, naglasio je da su svi sudionici imali prilike čuti kako se u svijetu brendiraju tradicionalni suhomesnati proizvodi, koliki je značaj oznaka kvalitete, posebno europskih oznaka ZOZP i ZOI, koje su predstavljene na primjerima Baranjskog kulena i Istarskog pršuta.

Europske oznake na baranjskom kulenu

Dodao je da je radionica još jednom pokazala koliko je važna razmjena znanja i iskustava te međusobna suradnja proizvođača u zajedničkoj promociji hrvatskog premium kulena.

"Kulen sigurno zaslužuje jedno veliko nacionalno ocjenjivanje prema sustavu i modelu koji je pripremljen upravo za njega", kaže dr.sc. Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede, dugogodišnji organizator sajma S klobasicom u Europu.

Gdje smo s brendiranjem kulena i zašto mu cijena ne smije biti ispod 50 eura?

Kako je naglasio, u ovom trenutku nam svima treba puno suradnje i povezivanja. Oni kao sajam, ali i Udruga Istarskog pršuta već dugo godina surađuju s udrugama iz Slavonije. "Bez povezivanja nema plasmana naše sirovine i proizvoda do krajnjih potrošača, a posebno turista koji dolaze u Hrvatsku", kazao je Bratulić.

Povezivanje zelene i plave Hrvatske

Dr.sc. Goran Kušec, profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, drži da svako ocjenjivanje u pravilu ima i svoj edukativni karakter jer se proizvođačima daju povratne informacije o tome što je prevagnulo kod ocjene pojedinog proizvoda.

"Ovo je bila sjajna prilika da se sudionici koji žele okušaju u probnom ocjenjivanju uzoraka baranjskog kulena i istarskih kobasica i vide sličnosti i različitosti među tim proizvodima", dodao je.

Dr.sc. Dragan Solić, načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje u HAPIH-u, istaknuo je da Agencija ima vrlo razvijenu suradnju sa svim udrugama u stočarskoj proizvodnji i tzv. su treća strana uzgajivačima koja podupire njihov rad.

Adam Zvonarević: Proizvodnja slavonskog kulena traje tri godine

S udrugama proizvođača, napominje, surađuju na promociji vrhunske vrijednosti odnosno premium kvalitete i to putem zaštičenih oznaka.

Na radionici se razgovaralo i o mogućnostima suradnje među pojedinim udrugama, kako lokalno, tako i nacionalno kako bi došlo do još boljeg povezivanja zelene i plave Hrvatske, kaže se na kraju objave.


Tagovi

Baranjski kulen Istarski pršut Ocjenjivanje kvalitete Suhomesnati proizvodi


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.