Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje kulena
  • 13.07.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kulen Novosel ovogodišnji je šampion ocjenjivanja kakvoće

Održano je prvo ocjenjivanje kakvoće kulena na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. Svaki je uzorak imao preko 70 bodova. Tko je osvojio broncu, srebro, a tko zlato?

Foto: Martina Popić
  • 514
  • 87
  • 0

Na ovogodišnje ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina pristiglo je 33 uzorka, a prvi je puta održano na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS).

Iako je prijašnjih godina organizator bila Hrvatska gospodarska komora (HGK), pravila ocjenjivanja se nisu mijenjala.

Svaki je uzorak imao preko 70 bodova, što je dovoljno za broncu. Međutim, samo je jedan šampion. Ove godine ta je titula pripala proizvođaču Kulen Novosel, koji je odnio i nekoliko zlatnih medalja.

Osim njega zlato su osvojili i OPG-ovi Zlatko Birovljević i Zdenko Perakić, tvrtka Mesoprerada d.o.o., Udruga baranjski kulen, Mesnica AS i Belje plus d.o.o.

Proizvođačima su uručena priznanja 

Srebro su zaslužili kuleni OPG-a Matijević, Sabljak, Milorad Stojković, Vlado Ferberžar, Džinić Slavica, Lukić, Slobodan Stanković, Barić, Balkan lov, Dejan Šarošković, Marijan Kundakčić i Brčić d.o.o.

Bronca je pripala devet proizvođača, a to su: OPG Modic, Zlatko Birovljević, Peulić, Rupčić, Perak, Milorad Stojković, Petar Dobrovac, Praseći butik i Eko bar d.o.o.

"Kao fakultet želimo osnažiti i potaknuti proizvođače kulena da ih ove ocjene motiviraju za proizvodnju još bolje slavonske gastronomske delicije", poručio je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a.  

Poznato lice, poznati kulen

"Uvijek je lijepo pobijediti na ocjenjivanju. Ove smo godine sudjelovali i na kulenijadama u Orahovici i Požegi, gdje smo također odnijeli šampionsku titulu", izjavio je Slađan Novosel iz Gata čiji je kulen ovogodišnji šampion.

"Već 10 godina smo na hrvatskom vrhu što dokazuju ocjenjivanja svake godine. Gdje god se naš kulen pojavio bio je prvi ili drugi", pohvalio se. Kako kaže, nijanse su tu da odluče o pobjedi. "Mi uspijevamo zadržati kvalitetu, a i danas radimo punom parom", dodaje.

Kulen Novosel odnio je nekoliko zlata i šampionsku titulu

U posao je uključena cijela obitelj. Kći mu je, kaže, završila Prehrambeno tehnološki fakultet, a sin ekonomiju. "Svi radimo i živimo od toga. Farma, zemlja, sve je zaokružena priča do finalnog proizvoda", poručio je.

Kulen Novosel: Brendiranje i marketing uz pomoć županije za još jači proboj na tržište

Međutim, upozorava da zbog promjene klime za sušenje moraju koristiti tehnologiju jer bez toga proizvodnja ne bi bila na nivou kakav oni imaju danas.

Na presjeku se uočavaju tehnološke greške

Kako nam je pojasnio izv. prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević s katedre za tehnologiju mesa i ribe Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, između ostalog ocjenjivali su vanjski izgled kao i presjek, okus i miris.

"Sustav je bio ponderiran, dakle ne nosi svaki kriterij isti broj bodova", napomenuo je rekavši da najveći broj nosi okus i izgled presjeka. Upravo se na potonjem najbolje uočavaju tehnološke greške. Kako kaže Mastanjević, najčešće je to taman rub koji nastaje zbog previsoke temperature tijekom dimljenja ili preniske vlažnosti, a tu je i previše masnog ili pak vezivnog tkiva.

"Mora imati notu ljutine i karakterističan okus", dodao je ovaj stručnjak rekavši da vrhunski kulen čini usklađen i uravnotežen okus gdje ne dominira niti jedan od začina poput češnjaka ili paprike.

Kvaliteta raste

Prof. dr. sc. Goran Kušec, predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva kaže da je više nego zadovoljan te zahvalan proizvođačima na odazivu jer je ovo prva kulenijada na FAZOS-u.

"Sve se više cijene tradicijski proizvodi i pravi sve veća razlika između redovne ponude iz trgovačkih lanaca i onoga što je domaće", rekao je.

Napomenuo je da ove godine niti jedan kulen nije ocijenjen s manje od 70 bodova, što je dovoljan broj za broncu. "Kvaliteta je odlična i teško je bilo razlučiti pobjednika, no zaista su u pitanju nijanse", dodao je.

Prof.dr.sc. Goran Kušec predsjednik je ocjenjivačkog povjerenstva

Komentirao je kako mali proizvođači, OPG-ovi nemaju poseban marketing. "Njihova ustrajnost koja je kroz godine sve veća, educiranost, ozbiljnije shvaćanje posla gdje se pojavljuje i financijski efekt, rezultiralo je značajnim povećanjem kvalitete", poručio je profesor.

Kaže kako su kriteriji bili isti, kao i u prijašnjem ocjenjivanju čiji je organizator bila Hrvatska gospodarska komora. U povjerenstvo su uključeni i gastronomi, ali i proizvođači tako da je proizvod bio promatran s više aspekata.

"Proizvođačima bih poručio da ostanu odlični. Na nas mogu računati, mi im želimo dati priliku za promociju te da kroz ocjenu poprave određene pogreške i budu sve bolji", zaključio je Kušec.


Fotoprilog


Tagovi

Kulen Kulin Ocjenjivanje kakvoće FAZOS Kulen Novosel Goran Kušec Krešimir Mastanjević Krunoslav Zmaić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.