Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 05.03.2021. 07:30

I u veljači rast cijena hrane - prvi na listi šećer, biljna ulja i sirak

Globalne su cijene dosegle najvišu vrijednost još od srpnja 2014. godine.

Foto: Depositphotos/izik_md
  • 170
  • 16
  • 0

Globalne cijene hrane ponovno su porasle u veljači ove godine i to deveti mjesec za redom. Kako je izvijestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) dosegle su najvišu vrijednost još od srpnja 2014. godine.

Tako je indeks vrijednosti košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 2,4 posto u odnosu na siječanj, na prosječnih 116 bodova. Kako navode, povećanje su prevodili rast cijena šećera i biljnih ulja, ali i žitarica.

Šećer bilježi najveći rast

Najviše su porasle šećera i to za 6,4 posto, zbog zabrinutosti za opskrbu koju je potaknuo pad proizvodnje u vodećim zemljama, u sezoni 2020/2021., kao i jaka potražnje iz Azije.

Slijedi ga rast cijena biljnih ulja i to za 6,2 posto u odnosu na siječanj. Shodno tome, ova namirnica bilježi najvišu razinu još od travnja 2012. godine. Kao povod za to FAO navodi poskupljenje palminog ulja zbog niskih zaliha u glavnim zemljama izvoznicama te nižu razinu proizvodnje uljane repice i suncokreta u Europskoj uniji, kao i pooštravanje izvoznih mogućnosti u crnomorskoj regiji.

Što se tiče mliječnih proizvoda, one su u prosjeku rasle za 1,7 posto u odnosu na siječanj, što je porast deveti mjesec za redom. One za meso su blago porasle za 0,6 posto u odnosu na prvi mjesec, održavajući smanjenu ponudu ovčetine i govedine. Iz ove organizacije kao razlog skromnog rasta spominju problem sa svinjskim mesom zbog smanjenje kupnje Kine i porast broja neprodanih svinja u Njemačkoj zbog virusa afričke svinjske kuge.

Čeka nas rekordna godina proizvodnje pšenice?

Kada se promatraju cijene žitarica, one su u veljači porasle za 1,2 posto u odnosu na mjesec ranije. Međutim, u odnosu na isto razdoblje prošle godine skočile su za čak 26,5 posto. Kako navode iz ove UN-ove organizacije, najviši skok od 17,4 posto u odnosu na veljaču bilježi sirak, što čini povećanje od čak 82,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kao glavni razlog za to, navode veliku potražnju iz Kine.

Međunarodne cijene kukuruza također su porasle, ali za skromnih 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec. No, treba spomenuti da su veće za čak 45,5 posto u odnosu na veljaču iz 2020. godine. Izvozna vrijednost pšenice ostala je stabilna proteklog mjeseca, ali je rasla 19,8 posto u odnosu na prošlogodišnju. Porasle su i one za rižu.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je podigao procjenu njihove proizvodnje u 2020. godini, na 2.761 milijardi tona, s prošlomjesečnih 2.744 milijardi. To predstavlja 1,9-postotni rast.

Revizija potkrjepljuje već podignutu procjenu proizvodnje pšenice za 7,5 milijuna tona, nakon objave službenih podataka o proizvodnji u Australiji, Europskoj uniji, Kazahstanu i Rusiji. 


Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene hrane Žitarice Ulje Šećer Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]