Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva salate
  • 29.09.2020. 07:30

Suša i bablje ljeto prolongirali jesensku sjetvu salate - na što obratiti pažnju?

Niti jedna salata ne voli vrućinu pa će joj najavljeni pad temperature odgovarati. Zato je jesen idealna za njezin uzgoj jer dolazi u rano proljeće, prije vrućina koje kreću sve ranije i uzrokuju gorki okus lišća. 

Foto: Martina Popić
  • 403
  • 71
  • 0

Iako dolaze hladniji dani, i dalje možete nastaviti uzgajati povrće u svojim vrtovima. Dapače, pojedine kulture podnose samo takve vremenske uvjete. Jedna od njih je i salata. 

Niti jedna salata ne voli vrućinu pa će joj najavljeni pad temperature odgovarati. Zato je jesen idealna za njezin uzgoj jer dolazi u rano proljeće, prije vrućina koje kreću sve ranije i uzrokuju gorki okus lišća. 

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Najčešće se zimske vrste siju krajem kolovoza i početkom rujna, a nešto drugačiji, vrlo sušni uvjeti ove godine prolongirali su njenu sjetvu. No, temperature su pale, a i ponešto kiše pa je pravo vrijeme da napokon posijete ili posadite sadnice ovog, svima omiljenog povrća.  

Priprema tla i sjetva salate

Ona voli rahlo, mrvičasto i humusno tlo. Gredice treba očistiti od korova i usitniti gornji sloj zemljišta. Salata ne zahtijeva nikakvo dubinsko štihanje niti prekopavanje. 

Kako piše prof. Nada Parađiković u svojoj knjizi Povrćarstvo, ova kultura ima vrlo plitak korijen pa se pred samu sadnju preporučuje primjena lako topivih gnojiva. Treba napomenuti da ona ima veće zahtjeve prema fosforu, magneziju i boru dok s primjenom dušičnih gnojiva treba biti oprezan.

Koji su simptomi nedostatka bora kod biljaka i kako ih spriječiti?

Sjeme niče na temperaturi od 15 do 20°C, a iznikne za 2 do 4 dana. Sije se u jarčiće dubine do 2 cm. Razmakom između redova kod sorata koje razvijaju manju glavicu je 20 cm, a krupnije sorte se sade na međuredni razmak od 30 do 40 cm. Tijekom rasta se razrjeđuje na konačni razmak između biljaka od 25 do 30 cm.

Uzgoj u turnusima

Salata ima vrlo kratku vegetaciju pa za oko 55 dana dospijeva za berbu i stoga se vrlo često uzgaja u turnusima. Dakle, sije, odnosno sadi se s razmakom od nekoliko dana kako ne bi dospjela u isto vrijeme za berbu. Možete ju sijati svakih 10-ak dana, a one kasnije posijane ćete brati tek u proljeće.

Imajte na umu i da će bilo što posijano u jesen sazrijevati duže nego u proljeće, a u ovom periodu najbolje će uspijevati salate puterice, ali i matovilac, rukola i potočarka.

Osigurajte joj dovoljno vlage

Salati tijekom uzgoja treba dovoljno vlage, što znači do zatvaranja sklopa, a to je početak formiranja glavice. Tlo ne treba biti mokro nego vlažno kako bi sjeme moglo klijati. Stoga se preporučuje lagano i umjereno zalijevanje.

Ona se lako može uzgajati i u staklenicima i plastenicima, a u takvim uvjetima lakše je kontrolirati uvjete rasta. Biljke se mogu držati u zatvorenom pa kasnije presaditi na otvoreno, a presađivanje svakako treba obaviti prije prvog mraza, piše ourstoneyacres.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Iako je zelena salata otpornija na niske temperature, za dodatnu zaštitu tijekom vrlo hladnih noći i kod mraza zaštitite ju agrotekstilom. Ta jednostavna i jeftina tkanina može ju spasiti od smrzavanja. Osim toga, kao zaštita mogu poslužiti i sijeno, slama ili lišće.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Salata Sjetva salate Jesenska sjetva Priprema tla Jesen Gnojidba


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]