Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva salate
  • 29.09.2020. 07:30

Suša i bablje ljeto prolongirali jesensku sjetvu salate - na što obratiti pažnju?

Niti jedna salata ne voli vrućinu pa će joj najavljeni pad temperature odgovarati. Zato je jesen idealna za njezin uzgoj jer dolazi u rano proljeće, prije vrućina koje kreću sve ranije i uzrokuju gorki okus lišća. 

Foto: Martina Popić
  • 400
  • 71
  • 0

Iako dolaze hladniji dani, i dalje možete nastaviti uzgajati povrće u svojim vrtovima. Dapače, pojedine kulture podnose samo takve vremenske uvjete. Jedna od njih je i salata. 

Niti jedna salata ne voli vrućinu pa će joj najavljeni pad temperature odgovarati. Zato je jesen idealna za njezin uzgoj jer dolazi u rano proljeće, prije vrućina koje kreću sve ranije i uzrokuju gorki okus lišća. 

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Najčešće se zimske vrste siju krajem kolovoza i početkom rujna, a nešto drugačiji, vrlo sušni uvjeti ove godine prolongirali su njenu sjetvu. No, temperature su pale, a i ponešto kiše pa je pravo vrijeme da napokon posijete ili posadite sadnice ovog, svima omiljenog povrća.  

Priprema tla i sjetva salate

Ona voli rahlo, mrvičasto i humusno tlo. Gredice treba očistiti od korova i usitniti gornji sloj zemljišta. Salata ne zahtijeva nikakvo dubinsko štihanje niti prekopavanje. 

Kako piše prof. Nada Parađiković u svojoj knjizi Povrćarstvo, ova kultura ima vrlo plitak korijen pa se pred samu sadnju preporučuje primjena lako topivih gnojiva. Treba napomenuti da ona ima veće zahtjeve prema fosforu, magneziju i boru dok s primjenom dušičnih gnojiva treba biti oprezan.

Koji su simptomi nedostatka bora kod biljaka i kako ih spriječiti?

Sjeme niče na temperaturi od 15 do 20°C, a iznikne za 2 do 4 dana. Sije se u jarčiće dubine do 2 cm. Razmakom između redova kod sorata koje razvijaju manju glavicu je 20 cm, a krupnije sorte se sade na međuredni razmak od 30 do 40 cm. Tijekom rasta se razrjeđuje na konačni razmak između biljaka od 25 do 30 cm.

Uzgoj u turnusima

Salata ima vrlo kratku vegetaciju pa za oko 55 dana dospijeva za berbu i stoga se vrlo često uzgaja u turnusima. Dakle, sije, odnosno sadi se s razmakom od nekoliko dana kako ne bi dospjela u isto vrijeme za berbu. Možete ju sijati svakih 10-ak dana, a one kasnije posijane ćete brati tek u proljeće.

Imajte na umu i da će bilo što posijano u jesen sazrijevati duže nego u proljeće, a u ovom periodu najbolje će uspijevati salate puterice, ali i matovilac, rukola i potočarka.

Osigurajte joj dovoljno vlage

Salati tijekom uzgoja treba dovoljno vlage, što znači do zatvaranja sklopa, a to je početak formiranja glavice. Tlo ne treba biti mokro nego vlažno kako bi sjeme moglo klijati. Stoga se preporučuje lagano i umjereno zalijevanje.

Ona se lako može uzgajati i u staklenicima i plastenicima, a u takvim uvjetima lakše je kontrolirati uvjete rasta. Biljke se mogu držati u zatvorenom pa kasnije presaditi na otvoreno, a presađivanje svakako treba obaviti prije prvog mraza, piše ourstoneyacres.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Iako je zelena salata otpornija na niske temperature, za dodatnu zaštitu tijekom vrlo hladnih noći i kod mraza zaštitite ju agrotekstilom. Ta jednostavna i jeftina tkanina može ju spasiti od smrzavanja. Osim toga, kao zaštita mogu poslužiti i sijeno, slama ili lišće.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Salata Sjetva salate Jesenska sjetva Priprema tla Jesen Gnojidba


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]