Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva mrkve
  • 14.04.2021. 18:00

Proljetna sjetva mrkve - na što obratiti pažnju?

Ranija sjetva pozitivno utječe na prinos korijena, a kako biste imali kontinuiranu berbu možete ju sijati svaka tri tjedna sve do kasnog proljeća.

Foto: Depositphotos/greoss@ukr.ne
  • 13.469
  • 547
  • 1

Mrkva je neizostavna povrtnica u većini vrtova, a ona domaća puna je okusa, vitamina i minerala. Najbolje uspijeva na rastresitim i pjeskovitim tlima jer su ona najpogodnije za normalan rast korijena koji na teškim i glinenim tlima može biti deformiran. Odgovara joj blago kiselo do neutralno tlo, pH reakcije od 5,5 do 6,5.

Kako bi omogućili neometan rast i razvoj pravilnog korijenja, važna je dobra priprema tla. Treba se pobrinuti da u zemlji dubine do 30 cm nema kamenja i gruda koje bi mogle spriječiti njegov razvoj. Međutim, ako nemate izbora i vaše je tlo glinasto, onda ju možete sijati na uzdignute gredice koje su ispunjenje prozračnim supstratom ili ilovastom zemljom.

Za ljetnu berbu ona se uzgaja na otvorenom tri do pet tjedana prije zadnjeg proljetnog mraza, iako treba spomenuti da mlade biljke nakon nicanja dobro podnose temperature do -5°C, piše prof.dr.sc. Nada Parađiković u svojoj knjizi Opće i specijalno povrćarstvo. Također, ranija sjetva pozitivno utječe na prinos korijena, a mrkva ima bolju okus nakon jednog mraza jer tada sadrži više šećera.

U fazi nicanja osjetljiva na korove i pokoricu

Kod nas se obično sije krajem ožujka i početkom travnja, no neće biti kasno ni ako to bude početkom svibnja. Kako biste imali kontinuiranu berbu možete ju sijati svaka tri tjedna sve do kasnog proljeća. Dubina sjetve je od jedan do 1,5 cm s razmakom redova od 35 do 40 cm, a razmaci unutar redova od pet do osam centimetara. Pri sjetvi u dvostruke trake razmak između njih je 75 cm, a u traci od pet do sedam.

Ako ju posijete pregusto, tijekom rasta će ju trebati prorijediti, a to se obavlja tako da se na svakih pet centimetara ostavlja po jedna biljčica. Mrkva sporo niče pa je u ranoj fazi najosjetljivija na korove i pokoricu. Kako bi se to spriječilo, preporučuje se gornji sloj prekriti vermikulitom ili sitnim kompostom. Također, zahtijeva i češće zalijevanje, a kako bi se zadržala vlaga, može se malčirati. Međutim, navodnjavanje ne smije biti preobilno u vrijeme maksimalnog porasta zadebljalog korijena, jer u tom slučaju on može pucati.

Da bi lakše pratili nicanje, sjeme mrkve možete pomiješati s onim od brzo klijajućih rotkvica ili između njenih redova posijati rotkvicu. Ona će brzo narasti i dok mrkva počne s nicanjem, rotkvice će biti spremne za berbu, savjetuje Alamanac.

Koji su dobri predusjevi, a koji susjedi?

Ova biljka voli mjesta puna sunčeve svjetlosti, ali podnosi i polusjenu. Preporučuje se sijanje direktno na stalno mjesto u vrtu, a ne presađivanje. Također treba voditi računa o plodoredu koji iznosi od tri do četiri godine.

Najbolji predusjevi su rajčice, kupus, krumpir, paprika i mahunarke, a dobra je pretkultura za većinu ostalih povrtnica. Dobri susjedi u vrtu su joj grašak, češnjak, rajčica, radič, luk, poriluk, kadulja, rotkva i blitva, a loši kopar i anis.

Što se tiče fertilizacije treba biti oprezan s viškom dušika jer on potiče rast lišća i račvanje korijenja. Pet do šest tjedana nakon sjetve preporučuju se gnojiva s više fosfora i kalija. Bitno je znati da ju se ne smije gnojiti nezrelim stajskim gnojem jer ono sadrži nerazgrađene tvari i doprinosi nepravilnom rastu korijenja, a može privući i štetnike kao što je mrkvina muha.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Sjetva mrkve Mrkva Njega Vrt Povrće Uzgoj mrkve Razmak Susjedi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe