Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita presadnica
  • 13.01.2021. 10:30

Češnjakom, šibicama i korom naranče suzbijte štetnike na mladim presadnicama

Šampinjonska ili tresetna mušica čest je štetnik u rasadničkoj proizvodnji, ali pričinjava štete i na biljkama u zatvorenom prostoru. Ličinke mogu u potpunosti uništiti korijen uzgajanih biljaka.

Foto: Julijana El Omari/ilustracija
  • 12.844
  • 207
  • 0

Uzgajivači presadnica, sobnog bilja i cvijeća u zatvorenom prostoru imaju problem s pojavom malih, crnih mušica i njihovih ličinki (bijelih crvića) u supstratu. Najčešće su u pitanju takozvane šampinjonske mušice iz porodica Sciaridae i Phoridae.

Odrasli štetnici iz porodice Sciaridae jedva da su vidljivi i crne su boje. Dužina tijela dostiže do 2mm. Ličinke su nešto duže, do 5mm. Valjkasto im je tijelo tanko i bijelo, dok je glava vrlo sitna i crna. Mušice iz porodice Phoridae sitnije su od prethodnih. Odlikuju se kratkim krilima, tijelo je sitnije, a noge su duže. Ličinke su manje, sa svijetlom bojom glave dok je tijelo žućkasto bijelo.

Najveće štete čine ličinke

Šampinjonske ili tresetne mušice u odraslom obliku ne pričinjavaju štete. Njihov usni aparat izgubio je svoju namjenu i zbog toga odrasle jedinke ne prave nikakve direktne štete. No, mogu biti prenositelji raznih uzročnika bolesti, pa i drugih štetnih insekata. Vrlo često se na njihovu tijelu nalaze spore gljiva iz rodova Pythium i Fusarium koje izazivaju propadanje presadnica i trulež biljaka, zatim razne bakterije, nematode i grinje.

Jedna odrasla ženka ove mušice može položiti oko 250 jajašaca. U povoljnim uvjetima iz njih se poslije sedam dana pojavljuju gladne ličinke. Upravo su one najveći štetnici koje zbog svoje ishrane ponajviše ugrožavaju presadnice i mlade biljke. Pretežno se hrane organskom tvari, humusom, mladim korjenčićima i osnovom stabljike. Sve su to razlozi zašto biljke zaostaju u rastu i razvoju, a može doći i do njihovog potpunog propadanja.

Suzbijanje prirodnim preparatima

Suzbijanje nije jednostavno. Za praćenje pojave ovog štetnika koriste se žute ljepljive ploče koje se postavljaju pored posuda ili kontejnera s biljkama. Ploče neće uništiti ličinke koje su već u supstratu, ali mogu smanjiti brojnost odraslih jedinki koje se lijepe na ove feromonske mamce. Tako imaju i ulogu preventivnog sredstva prije nego što se ličinke pojave u supstratu. Redovnim pregledom ljepljivih ploča može se ustanoviti prisutnost i brojnost štetnika.

Kako utjecati na brzinu klijanja i nicanja sjemena povrća i cvijeća?

Njihovom razvoju doprinosi i visoka vlažnost. Ličinke imaju nježno tijelo koje ne podnosi suh supstrat jer im se stvaraju oštećenja na površini tijela. Prestankom zalijevanja i prosušivanjem, smanjuje se i aktivnost štetnika. Osim toga, suh površinski sloj spriječit će ženke da polože jaja. Ponekad je zbog jakog napada potrebno zamijeniti supstrat, a korijen sobnog bilja i cvijeća dezinficirati.

Šibice kao insekticid

Postoje brojna prirodna sredstva u borbi protiv ovih insekata i njihovih ličinki. Najjednostavnija metoda su obične šibice koje zabodemo tako da je dio s crvenom glavom u zemlji. U ovom slučaju fosfor iz šibice ima ulogu insekticida. Nakon njihovog postavljanja, potrebno je zalijevanje, ako nema dovoljno vlage. Poslije otapanja crvene glave, trebalo bi zabosti nove šibice u supstrat. Ova tehnika praktična je za male posude s cvijećem.

Češnjak protiv larvi

Otopina češnjaka koristi se za vlaženje presadnica. Nasjeckan češnjak ili vlasac ubace se na manju dubinu u posudu. Osim što će djelovati kao insekticid, luk ima svojstva fungicida, biostimulatora i gnojiva.

Otopina vodikovog peroksida

Otopina 3% vodikova peroksida vrlo je efikasno sredstvo za suzbijanje ličinki mušica u supstratu. Dovoljno je pomiješati ga s vodom, u odnosu 1:4. Dobivena otopina koristi se za zalijevanje biljke kada je površinski sloj suh, a bezopasna je po biljku. Uglavnom je dovoljno jedno tretiranje, a kod jačih napada, valja ga ponoviti kada se supstrat prosuši.

Za dobar imunitet rasada obratiti pažnju na način i učestalost zalijevanja

Puno je prirodnih metoda koje se mogu primijeniti protiv mušica. Po površini zemlje možemo posuti i pepeo od drveta ili usitnjenu koru citrusa, najbolje narančinu. Isto tako, može se upotrijebiti pripravak od neem ulja ili otopina sapunice kojom se zalijeva supstrat. Najbolji rezultati će se dobiti kombiniranjem ljepljive ploče za hvatanje odraslih jedinki i nekog od prirodnih preparata za suzbijanje ličinki u supstratu.

U suvremenoj organskoj proizvodnji presacnice i sobne biljke često su u upotrebi parazitske nematode koje ličinke mušica koriste za ishranu i razvoj.


Tagovi

Proizvodnja presadnica Tresetna mušica Ljepljive ploče Štetni insekti Zaštita rasada Vlažnost supstrata Neem ulje Otopina češnjaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]