Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 21.10.2020. 07:30

U zaštiti usjeva od divljači učinkovita tehnologija ultrazvučnih valova?

Talijanski istraživači provode projekt naziva Ultrarep, a odnosi se na uređaje koji emitiraju ultrazvučne frekvencije za zaštitu usjeva od divljači.

Foto: Depositphotos/pictureguy
  • 369
  • 39
  • 0

Divlje životinje u poljoprivredi stvaraju štete, a njihova se prisutnost povećava u nekim dijelovima Europe, pogotovo u Italiji. Stoga su ondašnji istraživači odlučili ispitati tehnologiju koja bi to mogla spriječiti, a neće istovremeno štetiti okolišu ni životinjama.

Započeli su s projetktom ULTRAsound Animal REPeller (ULTRAREP), a on se odnosi na inovativnu zvučnu tehnologiju za zaštitu usjeva od divljači i to na održiv način. Naime, riječ je o uređajima koji emitiraju niz impulsa ultrazvučnih frekvencija, što ih tjera dalje. 

Gubitak prinosa i prihoda zbog štete

Samo u talijanskoj regiji Toskani živi preko 400.000 divljih životinja i to uglavnom svinja, srna i jelena. One su često krivci za ozbiljne štete na usjevima, što u konačnici rezultira i gubitkom prinosa i prihoda od poljoprivredne proizvodnje.

Ovaj se problem javlja u svim krajevima, u ravnicama, brdima te u šumskim gospodarstvima.

Zaštita voćaka od divljači i glodavaca – ribljim uljem, svinjskom masti i ljudskom kosom?

"Poljoprivrednici u Toskani se u 80% slučajeva suočavaju s divljim svinjama, a slijede srna i jelen lopatar. Situacija je alarmantna i pogađa vinograde, žitarice i uljarice, ali i voće i povrće", tvrdi Massimiliano Biagi, agronom i tehnički direktor farme Barone Ricasoli koji je zadužen za operativnu skupinu ovog projekta.

Dodao je i da se u posljednjih pet godina broj ove vrste životinja udvostručio te da se nadaju da je rješenje ultrazvučna tehnologija.

Jeftinije i lakše postavljanje od mreža

Konzorcij ove operativne skupine se sastoji od 10 partnera, uključujući i četiri farme te dva istraživača. Dvije promatrane gospodarske proizvodnje smještene su u brdskom vinogorju, Chianti Classico, jedna na području Val di Cornia za hortikulturalnu proizvodnju i jedna u planinskom području. Zbog svog zemljopisnog položaja, sve one služe za testiranje ULTRAREP sustava u različitim krajolicima.

"Prisutnost divljači je ogromna i stvara velike probleme u proizvodnji grožđa", upozorava Biagi. Kaže da u isto vrijeme žele zaštiti okoliš i zato smatraju da metalne ograde nisu rješenje.

Tko je odgovoran kada vozilo naleti na divljač?

Biagi napominje i da drugi sustavi poput skloništa, ograda s mrežom ili električnom energijom često pokazuju ograničenu učinkovitost i visoke troškove instalacije i upravljanja. Stoga je on uvjeren da ova nova tehnologija nudi zanimljiv i pouzdan alat za smanjenje štete u poljoprivredi.

Podsjetimo, i novozelandski stočar i inovator, Craig Piggott, koristi vibracije i zvučne signale kada je riječ o uzgoju stoke koje obitava na pašnjacima. 

Ogrlice za upravljanje govedima apsurd ili komercijalna stvarnost?

"Sustav stvara zvuk visokog tona i vribracije ako krava prijeđe svoju virtualnu granicu, a sve je glasniji ako životinja nastavi ići pogrešnim putem", pojašnjava Piggot rekvši kako se životinje brzo prilagođavaju ovom modelu.

Vrijeme će pokazati hoće li se sličnom modelu prilagoditi i divljač. 


Tagovi

ULTRAREP Italija Massimiliano Biagi Zaštita od divljači


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]