Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u ožujku
  • 05.04.2019. 07:30

U travnju stignete napraviti sve što niste u ožujku

Ako niste počeli obavljati poljoprivredne radove u ožujku odnosno niste posijali ili zasadili voće i povrće, nije kasno da to učinite ovaj mjesec. Travanj je također idealan i za vinogradare, posebice one koji podižu novi vinograd. 

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 920
  • 131
  • 0

Ako niste počeli obavljati poljoprivredne radove u ožujku odnosno niste posijali ili zasadili voće i povrće, nije kasno da to učinite ovaj mjesec. Istovremeno ovo je razdoblje za zatvaranje zimskih brazdi i sjetvu. Travanj je također idealan i za vinogradare, posebice one koji podižu novi vinograd. 

Idealno vrijeme za presađivanje cvjetače, korabe, blitve i kupusa

Još nije kasno da posijete mrkvu, grašak, luk, zelenu salatu i poriluk. Također sada je idealno vrijeme da presadite cvjetaču, korabu, blitvu i kupus, a slobodno još možete posaditi crveni luk i češnjak. Ako ste to obavili u ožujku, sada je idealno vrijeme za njihovo okopavanje

U drugoj polovici travnja sadi se krumpir, celer, grah, kukuruz šećerac i cikla. U ovom periodu bilo bi poželjno da posijete direktnom sjetvom rajčicu i papriku. 

Travanj – mjesec intenzivnih radova u vrtu

Za one koji ne znaju, direktna sjetva ima svoje prednosti, a riječ je o manje ulaganja u proizvodnji. Ovom sjetvom biljkama se razvija jak korijenov sustav, što svakako kasnije olakšava i smanjuje potrebu za navodnjavanjem. Direktnom sjetvom najčešće se proizvodi rajčica i paprika za preradu u domaćinstvu, kao i za industrijsku preradu. 

Što se sije pod motiku, a što uzgaja presađivanjem?

Niske sorte rajčice pogodne su za direktnu sjetvu na velikim površinama, dok se za vrtlarsku proizvodnju češće koriste visoke sorte. 

Priprema zemljišta za sjetvu 

Vrlo je važno da na vrijeme krenete s pripremom zemljišta za direktnu sjetvu, što znači da se u proljeće zatvara zimska brazda, zatim se zemljište pred sjetvu gnoji, a potom se predsjetvena priprema obavlja sjetvospremačem u dva navrata. Bilo bi idealno da na najbolji mogući način pripremite sjetveni sloj, pošto je sjeme rajčice vrlo sitno, a težina sjemenki iznosi od 2,5 do 3 grama.

Sjetvu bi trebalo započeti poslije 15. travnja kako bi usjev već nikao krajem ovog mjeseca ili početkom svibnja. Tada je i opasnost od kasnih proljetnih mrazeva vrlo mala. Oni koji su na vrijeme posijali, sada već mogu uživati u branju i plodovima mladog luka, rotkvica, špinata i zelene salate. 

Travanj je idealan mjesec za rezidbu

Ako ste završili sve proljetne poslove u polju, idealno bi bilo da krenete s površinskom obradom zemljišta u voćnjacima, a tamo gdje se pokazala potreba, zemljište bi valjalo pognojiti. Nakon ovog posla, zaštitite svoj voćnjak, proljetnim prskanjem voćaka od kasnih mrazeva i štetnika. 

Travanj je idealan mjesec za rezidbu, pa škare u ruke, te orežite kupine i maline. Procijepite stabla i divljake, a voćnjak obavezno obogatite dušičnim gnojivima. U brdsko-planinskim predjelima bila bi poželjna zimska rezidba i sadnja voćaka, a pokaže li se potreba, zaštitite cvijet od kasnih proljetnih mrazeva.

Travanj e idealan i za vinogradare, posebice one koji podižu novi vinograd. Sada se postavljaju kolci i u mladim vinogradima. Trsove treba povezati, a isto učinite i s krakovima i lukovima. U vinogradu se nastavlja duboka obrada u redu i između redova. U travnju se obavlja i prva plitka obrada između redaka, kao i prvo prašenje.

Sjetva soje, kukuruza, dinje, lubenice i krastavaca

U drugoj polovici travnja obavlja se sjetva soje, suncokreta, crvene djeteline, lucerne i kukuruza. Ono što je bitno istaknuti je da sjetva ovisi od dijela zemlje u kojem živite odnosno obrađujete li zemljište u ravničarskim ili brdsko-planinskim predjelima. 

Prije sjetve obradite zemljište, a kasnije ga i pognojite, prije nicanja ga zaštitite od korova odgovarajućim herbicidima, najbolje prema savjetu stručnjaka.

Šest pogrešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Kraj travnja je rezerviran i za sadnju dinje, lubenice, krastavaca i mahuna. Ipak, trebali bi biti oprezni zbog mogućih kasnih mrazeva. Ako je potrebno, izniklo povrće zaštitite folijom, novinskim papirom, lišćem ili slamom. Ako se ipak bojite mraza, pričekajte svibanj koji je idealan za sadnju ovoga povrća.

Kreće i prihrana višegodišnjeg cvijeća u vrtu

Ljubitelji cvijeća znaju da ovog mjeseca počinju intenzivni radovi u vrtu, pod uvjetom da želite imati lijepo cvijeće. Ako ste slušali naše agro savjete i u jesen ste prekopali zemljište, sad će biti puno lakše, jer se zemlja tijekom zime dovoljno smrzla i postala rastresitija. Ako ipak niste okopali zemljište, očistite ga od lišća i grančica i uklonite sve što je procvjetalo. 
 

Njega cvijeća u proljeće

U proljeće, kada je jutarnja temperature oko 10 stupnjeva, kreće se s prihranom višegodišnjeg cvijeća u vrtu. Prvenstveno uklonite suho lišće i grančice, pregledajte cvijeće kako biste se uvjerili da nije oboljelo. Tako ćete na vrijeme primijetiti je li biljka oboljela, a ako jeste, na vrijeme možete reagirati. 

Primijetite li bilo kakvu promjenu odrežite grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, ali i one koje se međusobno križaju.

Sadite li lukovice pridržavajte se uopćenih pravila

Lukovice su najatraktivnije biljke u vrtu, a travanj je pravi mjesec za njihovu sadnju. Volite li gladiole koje od lipnja do rujna krase vrt, zasadite ih krajem travnja. Ovo cvijeće voli sunce, pa ga posadite na sunčanoj strani. 

Sadite li lukovice pridržavajte se uopćenih pravila. Sadite ih na dva do tri puta većoj dubini od visine same lukovice. Razmak sadnje između dvije lukovice ovisi od njihove veličine, a idealni razmak je pet centimetara, dok veće sadite na razdaljini od 15 do 25 cm. Svježe posađene lukovice treba redovno zalijevati, jer zahtijevaju stalnu vlagu.

Savjet: lišće na lukovičastom cvijeću ne uklanjajte, već pričekajte da se prirodno osuši kako bi lukovice mogle sakupiti dovoljno energije i kako bi procvjetale i sljedeće proljetne sezone.


Tagovi

Radovi u travnju Vrt Voćnjak Povrtnjak Sijanje Sadnja Zemljište Cvijeće


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]