Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 04.11.2020. 07:30
  • Velika Britanija

Pregovori oko Brexita još uvijek traju, a farmeri već na ulicama zbog novog zakona

Jedan od glavnih sporova u pregovorima je ribarstvo jer EU želi zadržati svoja prava na britanske ribolovne vode. Inače, prema kontroverznoj zajedničkoj ribarstvenoj politici (CFP), svim državama članicama omogućen je pristup vodama EU putem kvota.

Foto: Twitter/NEMM
  • 306
  • 502
  • 0

Preostalo je još manje od dva mjeseca do službenog završetka prijelaznog razdoblja za Brexit, a ključni trgovinski pregovori već su mjesecima u zastoju jer nijedna strana nije uspjela postići bilo kakav sporazum.

Razgovori su se prvo vodili u Londonu, a ovaj tjedan premješteni su u Bruxelles gdje se očekuju konačni dogovor. Ako obje strane prebrode razlike, novi bi konsenzus bio sveobuhvatan, od trgovine i energetike do poljoprivrede i ribarstva. 

S druge strane, ako ne dođe do suglasja, bilateralna razmjena robe i usluga u vrijednosti od 900 milijardi dolara bila bi ozbiljno oštećena novima carinama i kvotama.

Ribolov kao najteža točka pregovora

Jedan od glavnih sporova u pregovorima je ribarstvo jer EU želi zadržati svoja prava na britanske ribolovne vode. Inače, prema kontroverznoj zajedničkoj ribarstvenoj politici (CFP), svim državama članicama omogućen je pristup vodama EU putem kvota.

Budući da Velika Britanija ima veliko obalno područje, kritičari su često tvrdili da je sustav nepravedan. Premijer je obećao da će napustiti Zajedničku ribarstvenu politiku EU-a i vratiti kontrolu nad vodama, ali smatra se da će europski čamci sljedeće godine moći ploviti na njihovim teritorijima.

Europski ribari strahuju zbog gubitka britanskog mora

Britanija je zatražila i da se godišnje pregovara o ribolovnim kvotama, ali EU je do sada odbila ovaj prijedlog i traži konkretnije stavove o ribolovu u vodama UK.

Problem također stvara i Povelja o vječnom korištenju britanskih voda koju je princ Charles I. u znak zahvalnosti dao 50 belgijskih ribara za vrijeme svog boravka u gradu Brugesu. U slučaju da ne dođe do rješenja, flamanska vlada će se pozvati na nju, piše theguardian.

Neizbježan poremećaj lanaca opskrbe hranom?

Tijekom javne rasprave s Glavnom upravom za okoliš o budućim odnosima EU i UK, sigurnosti hrane i okolišu, stručnjaci su naglasili potrebu za djelovanjem kako bi se spriječili poremećaji u lancu opskrbe. 

"Nema sumnje da će novi izvozni i uvozni procesi zajedno s pojačanim provjerama i kontrolama na carinama između EU i Britanije dovesti do neizbježnih poremećaja u lancu irskog, britanskog i europskog prehrambenog poslovanja“, rekla je za euractiv Pamela Byrne, izvršna direktorica irske Uprava za sigurnost hrane.

Brexit donosi pad proizvodnje žitarica Velikoj Britaniji?

A kako bi se sve svelo na najmanju moguću mjeru, Byrne je pozvala na ciljanu potporu prehrambenim poduzećima, uključujući izravnu suradnju s industrijama kako bi se tvrtkama pomoglo da razumiju i pripreme za buduće promjene. Upozorila je da se potencijal regulatornih divergencija povećava nakon 1. siječnja 2021. te da je njezin tempo nejasan i neizvjestan.

Poljoprivrednici na ulicama, a Škotska u mogućoj krizi zbog krumpira

Oko 30-tak traktora, predvođeni kampanjom Save British Farming (SBF) vozilo je kroz središte Meltona 29. listopada te prosvjedovalo protiv novog Zakona o poljoprivredi koji bi stupio na snagu odmah od iduće godine. 

Protivnici tvrde kako zakon ne sadrži pravnu zaštitu za farmere koji trenutno uživaju pod Unijom te strahuju da bi se neki autohtoni proizvodi poput svinjske pite i sira mogli suočiti s nelojalnom konkurencijom jeftinih "kopirajućih" proizvoda. Također, oštro se protive i tome da jeftina, klorirana piletina iz Amerike preplavi britansko tržište. 

Britanci ne žele američku kloriranu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Inače, svinjska pita, Melton Mowbray ima status EU zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, dok je sir Stilton zaštićen oznakom izvornosti koja je povezana s regijom iz koje proizvod dolazi. Što će se dogoditi s tim oznakama nakon Brexita tek će se naknadno saznati. 

Iako se ribarstvo u Škotskoj u pregovorima o Brexitu tretira kao prioritet, poljoprivrednicima sjemenskog krumpira rečeno je da, kako sada stvari stoje, vjerojatno neće moći izvoziti u Sjevernu Irsku od 1. siječnja. Treba napomenuti kako je Velika Britanija jedna od najvećih svjetskih izvoznica čipsa. 

Ova zabrana rezultirala bi gubitcima preko milijun eura, a škotski ministar okoliša prozvao je vladu i zatražio da u trgovinskim pregovorima ovu industriju tretira kao potrošnu.

Inače, ova zemlja čini čak 75% proizvodnje u Velikoj Britaniji i vrijedi više od 200 milijuna eura godišnje, navodi theguardian.


Tagovi

Brexit Pregovori Europska unija Ujedinjeno Kraljestvo Ribolov Lanac opskrbe hranom Prosvjed Sjemenski krumpir


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.