Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisija Explora
  • 16.05.2023. 14:15

Kako spriječiti klijanje krumpira ili što Korado Korlević zna o poljoprivredi?

Naš poznati astronom i znanstvenik, Korado Korlević, svakoga nas utorka u emisiji Explora upoznaje sa zanimljivim i često kontroverznim temama. Puno toga možemo saznati i iz svijeta poljoprivrede

Foto: AK grafika
  • 3.668
  • 236
  • 1

Kako spriječiti klijanje krumpira, što je potrebno za hidroponski uzgoj, hoće li solarne ploče postavljene na međi grijati susjedovo dvorište, zašto je štupidada (glupo, op.a.) sunčati se, samo su neke od tema koje je u prošloj emisiji Explora komentirao Korado Korlević, naš poznati astronom i znanstvenik iz Višnjana u Istri. 

Emisija je to, kako ju opisuju i na stranicama Radio HRT, o svima i svemu, iznad i ispod. U njoj Korado Korlević, u razgovoru s urednikom i voditeljem Elvisom Miletom, odgovora na brojna pitanja i zagonetke svijeta oko nas. U 45 minuta obrađuju zanimljive i kontroverzne teme, znanstvne novosti, povijesne zagonetke i trendove razvoja tehnologije. 

Explora istražuje i poljoprivredne teme

Korado se u prošloj, na sebi svojstven način našalio i rekao da je to "nakaradna, čudna emisija jer, tko bi slušao 45 minuta nekoga kako trkelja, i to bez glazbe".

"Neću reći da su svi čudaci koji ju slušaju, ali...", ipak je izgovorio ovaj znanstvenik koji se u svakom izdanju dotakne i neke "poljoprivredne teme". 

Tako se u prošloj pričalo o krumpiru, budući da je, komentirao je Mileta, Europska unija zabranila sredstva za klijanje. Korlević je potvrdio da se ne mogu više kupiti biljni hormoni koji ga sprječavaju, a da je razlog zdravstveni. Kaže, mi njih možemo probaviti, ali mogu biti štetni po zdravlje. 

Europa klijanje riješila hladnjačama

Dodaje da je taj problem u većini zemalja Europe riješen hladnjačama. "Ako krumpir čuvaš na temperaturi nešto nižoj od 4°C, njemu se klijanje odgađa za osam mjeseci što je sasvim dovoljno za pokriti period do novog. U slučaju da ga držimo na temperaturi iznad 4 ili iznad 8 stupnjeva, on će početi klijati za četiri mjeseca. Dakle, nije u pitanju svjetlo nego temperatura", pojasnio je Korlević dodajući da je u Europi ogroman broj hladnjača te da mnogim proizvođačima to nije problem. No, onaj tko bi htio što dulje očuvati krumpir doma, obavezno ga mora držati u podrumu i to uz pomoć biljaka koje imaju eterična ulja. 

"Pokidaš po vrtu lavande, ružmarina, kȕš (kadulja, op.a.), baciš ih u kašun i na to staviš krumpir. Spriječiti klijanje može bilo koja biljka koja ima eterična ulja, da ga dugo ispušta, naravno, ne za dugo vrijeme. Zato je najbolji način hladnjača." 

No, Korlević je podsjetio i da u Istri postoji mogućnost uzgoja mladog jesenskog krumpira, koji se vadi krajem desetog mjeseca. "Zaboravljamo mogućnost dvije berbe. Možeš imati repu i u jedanaestom mjesecu, koja se kiseli. S dvije žetve dobiješ veći raspon mogućnosti u poljoprivredi.

Uzgoj na ribljem izmetu

Među pitanjima slušatelja našlo se i ono o hidroponskom uzgoju, načinu proizvodnje s kojim pojedino povrće možemo imati svježe tijekom cijele godine. Korlević tvrdi da takva investicija nije skupa, tek nekoliko stotina eura, u slučaju da se koriste ribe tilapije, odnosno akvaponija

"Tada je korijenje biljaka u tekućini, a ona mora imati točan omjer hranjivih tvari i minerala. Riblji izmet je perfektan za to. Ako moraš sam napraviti mješavinu, to je jako skupo. Uz tilapije imaš savršenu mješavinu vode u koju je uronjeno korijenje, a ta je riba i jedna od najukusnijih na svijetu", poručio je. 

Kaže kako podloga može biti perlit, kamena vuna, kokosova vlakna ili što drugo. 

Što je perlit i zašto je dobar za biljke?

U ovoj je emisiji pričao i o podnom grijanju te spomenuo kako se kod klasičnog grijanja na drva izgubi jako puno energije. Dotaknuo se i otkrića o novootkrivenoj vrsti leptira, sauronu, koji su važni oprašivači. "Pali smo na deset posto oprašivača i poljoprivreda će to jako osjetiti. Zato je funkcija sauron leptira jako važna", zaključio je. 

Postavite pitanje

Explora se emitira na HRT Radio Pula utorkom od 17 do 18 sati, kasnije ju možete slušati u HRT Slušaonici ili pak na YouTube kanalu. Do sada su obrađene razne teme, a među ostalima i kako otjerati krtice iz vrta, što kada se mravi pojave u kući i slične. 

U emisiju se svojim pitanjima mogu uključiti i slušatelji. Pitanja možete postaviti u komentaru ispod ovoga članka ili pak pisati na e-mail: explora@hrt.hr

U iščekivanju današnje, nove, pogledajte prošlotjednu Exploru:

Naslovna fotografija: Depositphotos/PavelTalashov/YouTube/Printscreen


Tagovi

Korado Korlević Elvis Mileta Explora Klijanje krumpira Akvaponija Hidroponski uzgoj Sprječavanje klijanja Hladnjača HRT emisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!