Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetno prskanje
  • 19.03.2023. 07:30

Kako miješati sredstva za zaštitu bilja?

Nikada ne mješajte pesticide jedne s drugima. Prethodno napravite otopinu s manjom količinom vode i dodajte u polunapunjen spremnik prskalice.

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 2.138
  • 129
  • 0

S dolaskom proljeća počinju tretmani prskanja kako bi zaštiti biljke i spriječili rast korova. Poslije zimskog odmora potrebno je pripremiti prskalice i odabrati pesticide. Kako bi se smanjili troškovi i broj prolaza po parceli poljoprivrednici pribjegavaju miješanju različitih zaštitnih sredstava. Da bi primjena takvih kombinacija bila uspješna moramo se pridržavati uputstava i preporuka. U suprotnom možemo uništiti usjev, začepiti dizne, oštetiti prskalicu ili nanijeti štetu okolišu. 

Pazite na grudice

Primjer mješavine su sumpor i bakar. Sumpor djeluje na uzročnike pepelnice, a bakar na uzročnike plamenjače, hrđe, antraknoze i sličnih bolesti. Radi se o efikasnim sredstvima koja kada se pomiješaju formiraju grudice koje mogu začepiti dizne.

Kako uspješno obaviti proljetnu zaštitu u voćarstvu i ratarstvu?

Obratite pažnju radi li se o alkalnim ili kiselim proizvodima i kako reagiraju aktivne tvari. Ako niste sigurni, napravite malu količinu otopine u vodi prema uputstvu. U slučaju da se formiraju grudice i talog, takvu mješavinu ne treba pripremati i primijeniti na usjevu.

Zaštitite sebe

Svako sredstvo ima tično navedenu dozu (količinu), odnosno koncentraciju. Za ratarske i povrtlarske kulture doza se izražava u kg/ha ili l/ha, dok se za voćarske kulture i vinovu lozu potrebna količina izražava u postotku koncentracije.

Kako izračunati količinu sredstva potrebnu za tretiranje biljaka?

Prvi korak u radu s pesticidima je da sebe zaštitite, posebno ruke, oči i dišne puteve.

Zaštitite dišne puteve (Depositphoto/SimpleFoto)

Pesticide nikada ne smijete miješati jedne s drugim već isključivo u spremniku prskalice koji je do pola napunjen čistom vodom. Odvažite ili odmjerite potrebnu količinu, uspite u posudu u kojoj se nalazi manja količina vode, promiješajte i dodajte u spremnik gdje ste već usipali pola količine potrebne vode. Miješalica prskalice treba biti uključena i stalno raditi, a zatim se dodaje preostala količina vode.

Isperite ambalažu

Upotrijebljenu ambalažu za tekuća sredstva isperite. Novije prskalice imaju integrirane uređaje za pranje. To omogućava da iskoristimo svu količinu i da ispranu ambalažu možemo sigurno odložiti. U slučaju da to radimo ručno, plastičnu bocu ili kanister napunimo vodom do 1/4 ili 10 posto zapremine, čvrsto zatvorimo i dobro protresemo. Nakon toga se boca otvara i sadržaj presipa u spremnik prskalice. Postupak se ponovi još dva puta.

Obratite pažnju na redoslijed dodavanja. Najlakše i najsigurnije je miješanje sredstava iste formulacije. Kod dodavanja različite formulacije pridržavajte se redoslijeda dodavanja: vodotopive vrećice, močiva prašiva, dispergirajuće granule, koncentrirane suspenzije, koncentrirane emulzije, koncentrati za otopine. Na kraju se u spremnik dodaju okvašivači, radi boljeg prijanjanja na površinu, i folijarna gnojiva. 


Tagovi

Primjena pesticida Miješanje pesticida Priprema prskalice Redoslijed dodavanja Zaštitna sredstva Začepljene dizne


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰