Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 23.11.2021. 15:50

Danas se u EU parlamentu glasa o ZPP-u: Pregovarače skoro posvađao plodored?

Puno je kontroverzi oko ove reforme i ZPP-a koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2023. i trajati do 2027. godine, za koje će se izdvojiti trećina proračuna EU-a, a trebala bi biti učinkovitija i zelenija nego ikada prije.

Foto: Depositphotos/hopsalka
  • 778
  • 113
  • 2

Europski parlament bi danas na plenarnoj sjednici trebao dati konačno zeleno svjetlo reformi poljoprivredne politike EU-a čiji je cilj uskladiti zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) s obvezama svih država članica u pogledu okoliša i klime. 

Puno je kontroverzi oko ove reforme i ZPP-a koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2023. i trajati do 2027. godine, za koje će se izdvojiti trećina proračuna EU-a, a trebala bi biti učinkovitija i zelenija nego ikada prije. Najviše sporno je što se reforma koja je sastavljena 2018. godine treba uskladiti sa Zelenim planom koji je predstavljen 2020. Mnogi smatraju kako ova dva dokumenta nisu usklađena, a u prilog tome govori i činjenica da još prošli mjesec mnoge države članice nisu izradile svoje strateške planove ZPP-a.

Dakle, s jedne su strane zelene ambicije EU-a, a s druge poljoprivredna politika. 

U središtu reforme su eko-sheme, što znači da će 22 posto svih izravnih plaćanja prvog stupa ZPP-a biti uvjetovano ekološko prihvatljivim praksama, a od 2025. prag će se podići na 25 posto. 

U kontekstu ovoga cilja, jedan od kamena spoticanja u dogovaranju reforme, piše Politico, bio je, vjerovali ili ne - plodored. Ova tehnika rotacije usjeva koristi se tisućama godina, a spominje se još u Starom zavjetu kao božanska uputa za održavanje poljoprivrednog zemljišta. 

No, kreatori reforme smatraju kako ona posljednjih 40, 50 godina nije u potpunosti primjenjivana. Stoga je praksa rotacije usjeva trebala biti preduvjet za primanje sredstava u okviru novog ZPP-a, zbog čega su se posebno pobunili u Francuskoj. 

Umjesto plodoreda diverzifikacija

Na posljednjem sastanku pregovarači u Europskom parlamentu su ipak odobrili veću fleksibilnost za plodored u zamjenu za bolju usklađenost ZPP-a sa zelenim planom. 

Naime, aktualna ZPP od farmera traži da na više od 30 hektara zemlje uzgajaju tri različite kulture, kako bi dobili europske poticaje, dok nova politika predviđa brojne izuzetke od tog pravila, uključujući diverzifikaciju usjeva. Po načelu istovrijednosti, države članice mogu odlučiti da poljoprivrednik umjesto raznolikosti primjeni rotaciju usjeva. No, to znači da plodored nije obavezan, već je dovoljno uzgajati nekoliko različitih kultura, bez obzira na razmještaj, za što stručnjaci tvrde da ne nudi iste vrste prednosti za tlo.

Devet ciljeva ZPP-a: Od održivog dohotka do zaštite zdravlja

Na kraju je postignut kompromis pa se u formulaciji o rotaciji navodi da države članice mogu odobriti diverzifikaciju usjeva, a izuzetak su sva poljoprivredna gospodarstva s manje od 10 hektara zemlje - što je velika većina u Europskoj uniji. Pojedini smatraju kako nema razloga da bi male farme bile izuzete od ove prakse koja osigurava kvalitetu tla. 

Hoće li reforma biti izglasana, saznat ćemo vrlo uskoro. 


Tagovi

Reforma ZPP-a ZPP Glasanje Europski parlament


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar