Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji luk srijemuš
  • 02.11.2019. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Ljekovitost srijemuša: nakon tinkture proizvela i kapsule od divljeg luka

Jelena Pušac – Broćilović je tinkturu radila na stari tradicionalni način, ali to nije bilo dovoljno jer se tako sačuva samo 30 do 40 posto ljekovitosti. Izbor je na kraju pao na kapsule.

Foto: Snježana Karić
  • 8.700
  • 164
  • 0

Tri godine nakon što je pravnica Jelena Pušac – Broćilović počela proizvodi tinkturu od divljeg luka (srijemuša) uz pomoć koje je izliječila ne samo sebe, već pomogla i mnogim građanima, iz njenog malog laboratorija u Banjaluci, u susjednoj BiH, ovih dana su izašle i kapsule od ove samonikle biljke, koje služe za preventivno čišćenje krvi, a sve pod brendom SrijemušLaVita. 

Iako po struci pravnica, Jelena puno vremena provodi u prirodi istražujući njene blagodati i tražeći prirodni lijek za brojne bolesti. Tako je prije par godina počela istraživati ovu samoniklu biljku.

Srijemušem u borbu protiv upale vena

Odlučujući trenutak za istraživanje ove samonikle biljke bio je kada je Jelena nakon rođenja treće kćerkice dobila upalu vene, a zatim i tromb u nozi. Liječnici su joj tada predlagali operaciju, ali je ona odbila, uvjerena da se može sama izliječiti koristeći blagodati prirode. Izbor je pao na srijemuš divlji luk, koji je od ranije bio izuzetno zastupljen u prehrani njene obitelji, ali uglavnom kao začin ili salata.

Proučavajući znanstvene studije o divljem luku, Jelena je saznala da je ova biljka dobra za čišćenje krvi, te da je odličan čistač masnoća u krvi, a snižava i krvni tlak, poboljšava cirkulaciju, pomaže kod prehlada, želučanih tegoba, bronhitisa, astme i slično. Pored toga, izuzetno je dobar i za jačanje imuniteta, te odlično sredstvo za borbu protiv slabokrvnosti.

Srijemuš možete uzgojiti i u vrtu, a kod branja budite jako oprezni!

S obzirom na to da je ovo biljka koju možemo naći u prirodi samo u proljeće, Jelena je razmišljala na koji način može iskoristiti divlji luk, kako bi ga mogla upotrebljavati i tijekom ostatka godine.

"Shvatila sam da je jedan od najboljih načina da divlji luk zadrži svoje ljekovito svojstvo, pravljenje kapi od svježeg lista ove biljke", kaže Jelena na početku razgovora za Agroklub. Dodaje da je tako nastala njena prva tinktura. Proizvodnja je, naravno, bila ograničena jer se srijemuš može brati samo u proljeće i to se radi isključivo ručno. Nakon branja divlji luk se odmah mora adekvatno skladištiti da ne bi izgubio svoja ljekovita svojstva.

Šume Bosne i Hercegovine bogate su divljim lukom (Foto: Pixabay/Hans)

"Ova biljka je jako specifična, jer ono što je ljekovito u njoj brzo nestane. Pola dana nakon branja, od srijemuša imate samo jedan ukusan začin ili salatu, ali ne i ljekovitu biljku. Zato sam i krenula u priču oko pravljenja biljnih kapi", prisjeća se Jelena.

Jelena Pušac - Broćilović: Kapsule su bolji čuvar ljekovitih svojstava divljeg luka

Dodaje da se srijemuš nakon branja lagano obriše i stavlja u rostfrajne posude s tekućim dušikom, gdje se zamrzava. Nakon toga se prebacuje u rostfrajno ili stakleno posuđe, odnosno u što prirodnije materijale. Biljka se zatim potapa u alkohol potrebne jačine, gdje određeno vrijeme stoji da bi se obavila ekstrakcija, nakon čega se cijedi.

Jelena pojašnjava da je jedina mana ove biljke to što je u svježem stanju dostupna svega tridesetak dana, pa su kapi jedino rješenje za one koji je žele koristiti cijele godine.

"Tinkturu  smo radili na stari tradicionalni način da se sačuvaju ljekovita svojstva biljaka, ali to nije bilo dovoljno jer uz pomoć biljnih kapi se sačuva samo 30 do 40 posto ljekovitosti divljeg luka. Ostalo ispari jer je divlji luk specifična biljka, nestabilnih kemijskih spojeva, koja u dodiru s toplinom i zrakom vrlo brzo gube ljekovita svojstva. Iz tog razloga sam imala potrebu napraviti proizvod koji bi sačuvao ako ne 100 posto, onda većinu ljekovitih svojstava. Naravno da ništa ne može zamijeniti svježu biljku, ali je potrebno naći nešto uz pomoć čega će se sačuvati i tijekom zime", priča Jelena.

Medvjeđi luk: Visoka cijena na europskom tržištu

Dodaje da je uz pomoć stručnjaka tri godine neumorno radila razna istraživanja dok na kraju nisu došli na ideju da naprave kapsule od divljeg luka.

U izradu kapsula, kako ističe Jelena, bio je uključen veliki broj stručnjaka iz raznih oblasti. A da je bilo jednostavno, nije. Jelena ističe da je tijekom istraživanja naišla na brojna zatvorena vrata, te da je često gubila snagu i razmišljala da li uopće nastaviti.

"Obraćala sam se profesorima u Novom Sadu i Beogradu da vidimo koji je najbolji princip da sačuvamo ljekovita svojstva divljeg luka, čitala sam razne studije, kontaktirala brojne stručnjake i na kraju sastavila kockice. Shvatila sam da je liofilizacija jedan od trenutno savršenih načina konzerviranja ljekovitih svojstava u biljkama. To je dehidriranje biljke u zamrznutom stanju- izvlačenjem vode. Ako biljku dehidrirate, sušite na standardni način, sačuvat ćete 50 posto ljekovitih svojstava", pojašnjava Jelena.

Jedna kapsula zamjena za deset svježih listova divljeg luka

Ona dodaje da proces proizvodnje kapsula ide tako što se divlji luk nakon branja stavlja u suhi led, te zamrzava i istog trenutka transportira u liofilizator na minus 40 stupnjeva. Potom se vakuumskim pumpama izvlači voda. Proces traje 24 sata od unosa biljke u stroj.

"Sve se radi u mračnom prostoru, a nakon dehidratacije biljka se melje i kapsulira. Na taj način smo liofilizacijom dobili proizvod koji je sačuvao sve te nestabilne spojeve srijemuša, a koji su zaslužni za ljekovitost ove biljke. Sam taj proces proizvodnje koji je i rezultirao ovim proizvodom smo patentirali i zaštitili", ističe Jelena.

Ona kaže da su ulaganja u proizvodnju mala, ali su za nekoga tko tek počinje taj posao poprilično velika. Jelena trenutno ima napravljeno tek oko 1.000 bočica u kojima se nalazi po 30 kapsula.

Naša sugovornica ističe da kapsule služe kao dodatak prehrani. Jedna kapsula zadovoljava dnevne potrebe za preventivno čišćenje krvi. Jelena ističe da jedna kapsula mijenja do deset svježih listova divljeg luka. Preporučuje da se kapsule koriste dva mjeseca, pa da se potom napravi pauza. Ove kapsule su, kako ističe Jelena, za sada prve ne samo u BiH, već i Europi.

Sakupljanje srijemuša i izrada kapsula je vrlo složen proces (Foto: Arhiva Jelene Pušac - Broćilović)

Kaže da postoje brojni proizvođači raznih biljnih kapsula, ali da je njihova mana to što rade s više biljaka i tako gube na kvaliteti. "Bit je koncentrirati se na jednu biljku i raditi na tome da ona maksimalno bude iskorištena u ljekovitom pogledu. Svaka biljka ima svoju priču. Kad kvalitetno istražite jednu biljku, nabavite odgovarajuće strojeve i tehnologiju, to se onda može smatrati kvalitetnim proizvodom. Na tržištu BiH imamo mnogo uvezenih stvari, pakiranih i prepakiranih bez ikakvog sustava kontrole", ističe Jelena.

Ona kaže da proizvodnjom kapsula njen posao nije završen, jer sada slijedi istraživanje kakav će imati učinak na zdravlje ljudi. Cilj joj je da još ulaže u proizvodni sustav i educira tržište o postojanju ovog biljnog proizvoda.

Jelena poručuje da BiH obiluje raznim samoniklim ljekovitim biljkama koje samo čekaju biti pronađene i iskorištene u ljekovite, kozmetičke ili neke druge  svrhe. "Umjesto što čekamo da nešto uvezemo, zašto ne bi sami nešto napravili", poručuje Jelena.


Tagovi

Jelena Pušac – Broćilović Srijemuš Divlji luk Kapsule Tinktura Čistač krvi Upaljene vene Pravnica Ljekovito bilje Srijemuš LaVita


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja s dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima. Velika je zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa fotografirati svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.