Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 27.10.2020. 10:40

HPK: ZPP je na prekretnici - sve nove zahtjeve treba dodatno financirati

HPK zahtjeva od nadležnih hrvatskih institucija da se provede široka javna rasprava i na vrijeme postave ciljevi i pravila koje će poljoprivrednici moći razumjeti i pratiti jer će naš program morati odobriti EK.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 593
  • 117
  • 0

Za subvencioniranje agrara u Europskoj uniji predviđeno je oko 390 milijardi eura u idućih sedam godina, a o uvjetima dodjele novca se još uvijek vode žestoke rasprave na razini cijele EU. Na jednoj strani su gospodarski interesi, a na drugoj zaštita okoliša

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) ističu kako novi reformski prijedlog Europske komisije poljoprivrednicima pruža više mogućnosti kod provedbe mjera za zaštitu okoliša, a ovo tijelo EU namjerava u budućnosti određivati samo ciljeve, dok bi svaka zemlja članica trebala sama odlučiti kako će ih ostvariti, pri čemu program svake zemlje mora odobriti EK. 

HPK: Omogućiti poljoprivrednicima stabilnost i egzistenciju

Kao što smo i na Agroklubu pisali, novost u prijedlogu Europske komisije su i takozvani ecoschemes – ekološka pravila – za dodatne mjere koje mora ponuditi svaka zemlja članica. Poljoprivrednici ih ne moraju prihvatiti, ali s njima mogu zaraditi dodatni novac

Nove odluke u ZPP-u: Eko poljoprivredi i zaštiti šuma 20% ukupnog proračuna

"Najviše rasprave bilo je oko točke reformskog paketa na razini EU kroz ukidanje izravnih plaćanja jer bi maksimalni iznos trebao biti 100.000 eura po poduzeću", piše u svom priopćenju HPK gdje smatraju kako nastavak pregovora između Vijeća i Parlamenta mora omogućiti poljoprivrednicima jasne okvire, stabilnost potrebnu za planiranje, investiranje i odgovaranje na društvene zahtjeve, a istovremeno da zarađuju za život za sebe i svoje obitelji. 

Jakopović: Puno je nepoznanica i nerazumijevanja

"HPK cijelo vrijeme ponavlja kako se kroz novi ZPP stavljaju novi zahtjevi za poljoprivrednike koji bi trebali pratiti i adekvatna financijska sredstva. Tijekom rasprave u Vijeću ministara i EU parlamentu uočili smo jako puno nepoznanica, zbog čega bi na razini Hrvatske već sada bilo potrebno poljoprivrednicima jasno i nedvosmisleno objašnjavati što ih čega nakon 2023. godine i koju će poziciju zauzeti Vlada RH te kako će zaštiti naše specifičnosti u odnosu na poljoprivredu razvijenih EU zemalja. 

Vjeruju li građani ZPP-u i što misle o poljoprivredi unutar Unije?

Još uvijek je jako puno nepoznanica i nerazumijevanja, zbog čega očekujemo više informacija i jednostavnih objašnjenja u kojem će smjeru ići strateški planovi RH i koja ćemo stajališta u budućnosti zastupati, te što u budućnosti očekuje naše poljoprivrednike i proizvođače", izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.   

Velik naglasak na zaštiti okoliša 

U ovoj komori ponavljaju kako je tijekom rasprave u Vijeću i EU parlamentu najveći naglasak stavljen na veće ambicije u vezi s okolišem i to uvođenjem instrumenata kao što su obvezni programi za ekologiju (što je novost u odnosu na sadašnju politiku) i strožu uvjetovanost

Pojašnjavaju kako će poljoprivrednici dobiti financijsku potporu pod uvjetom da usvoje prakse korisne za klimu i okoliš, u skladu s novim zahtjevima tzv. uvjetovanosti koji će zamijeniti višestruku sukladnost. 

Oni koji će dobrovoljno odabrati modele koji nadilaze osnovne uvjete za okoliš i klimu mogu računati na dodatnu financijsku potporu u okviru "eko-shema", za koje će države članice morati rezervirati 20% od raspoloživih sredstava za izravna plaćanja, kažu u HPK te podsjećaju kako je na razini EU parlamenta stavljen velik naglasak na tu temu, iako neki zeleni aktivisti smatraju da to nije dovoljno. 

Nagrada za promicanje eko proizvodnje - za bioraznolikost osigurano 40 milijardi eura?

"Parlament smatra da se za eko-shemu treba izdvojiti čak 30%. Također i da bi 10% obradivih površina trebalo ići za neproizvodne krajobrazne elemente koji su korisni za bioraznolikost. Samo polovica ovog cilja dobit će potporu kroz eko-sheme i agro-ekološke klimatske mjere, druga polovica (poput zaštite močvarnih i vodnih područja, primjenu plodoreda, trajnih travnjaka) bit će obavezna, ali bez daljnje potpore", pojašnjavaju dodajući kako se Komora iz tog razloga od početka zalagala da nove zahtjeve i ambiciozne ciljeve treba dodatno sufinancirati.

Potrebno je više savjetodavaca 

"Zbog novih okolišnih zahtjeva javila se velika potreba za jačanjem i profesionalizacijom savjetodavnih službi. U narednom razdoblju savjetodavci će biti ključni za primjenu novih politika i rješenja. U RH je nedostatak ovog kadra u odnosu na broj poljoprivrednika što bi moglo iziskivati dodatna materijalna sredstva, a ista ne bi smjela biti na teret poljoprivrednika, nego bi se trebao pronaći najbolji model koji će im više pomoći", kaže Jakopović.  

Vijeće ministara se složilo oko davanja veće fleksibilnosti državama članicama u odredbama poput dobrovoljnog definiranja pravog poljoprivrednika, ograničenja potpora, preraspodjele plaćanja, određivanja područja s prirodnim ograničenjima. "Dobra vijest je što bi mali poljoprivrednici bili izuzeti od obveze provedbe nekih od pravila uvjetovanosti te će biti podvrgnuti pojednostavljenoj kontroli", poručuju u HPK. 

HPK traži široku javnu raspravu 

Ističu kako se Vijeće složilo da će i dalje vrijediti fleksibilnost raspodjele sredstava između stupova (prijedlog je 25% u oba smjera), odnosno mogućnost prebacivanja nacionalnih sredstava između prvog i drugog stupa, što je, naglašavaju, za nas od velike važnosti jer će olakšati usmjeravanje sredstava u prioritetne mjere i programe. Podsjećaju kako su dosad izravne subvencije bile ovisne o veličini obrađivane površine: što veća površina, to veće potpore, a jedan mali dio je išao u razvitak seoskih područja. 

Novi reformski prijedlog Europske komisije pruža poljoprivrednicima više mogućnosti kod provedbe mjera za zaštitu okoliša. 

"Budući da Europska Komisija namjerava u budućnosti određivati samo ciljeve, a svaka zemlja članica može sama odlučiti kako će te ciljeve ostvariti, HPK zahtjeva od nadležnih hrvatskih institucija da se provede široka javna rasprava i na vrijeme postave ciljevi i pravila koje će poljoprivrednici moći razumjeti i pratiti jer će naš program morati odobriti EK. Ne želimo da nam se dogodi situacija, da hrvatski ciljevi odu prema EK bez da su isti usuglašeni sa poljoprivrednicima i dobro izbalansirani tako da ne utječu na proizvodnju i na ostvarivanje dohotka", zaključuju u HPK. 


Tagovi

HPK ZPP Subvencije Zaštita okoliša Eko sheme Reformski paket


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić