Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naranča
  • 22.07.2020. 07:30

U svijetu i dalje raste potražnja za narančama, španjolske i afričke najtraženije

Potražnja za agrumima i dalje raste, što se također odražava i na njihove cijene. Glavne izvoznice naranči su južna Afrika, Peru, Čile i Australija. 

Foto: Jumpstory
  • 295
  • 11
  • 0

Potražnja za agrumima u Europi još uvijek je dosta velika s obzirom na sezonsko voće koje se može naći u trgovinama, što se odražava i na njihove cijene. Glavne izvoznice naranči su južna Afrika, Španjolska, Čile i Australija.

Posljednje su na tržište diljem Njemačke i Francuske stigle iz Egipta početkom srpnja, a cijena im je oko 130 kuna po paketu. Također, u ponudi su i one španjolske iz Valencije čiji je cijena daleko veća.

U Njemačkoj i Francuskoj velika potražnja, ali i visoke cijene

"Virus nas je potaknuo da jedemo više voća bogatog vitaminima. Očito je urod u Španjolskoj bio manji pa su zbog toga cijene nešto veće. Velika je potražnja i za sokovima“, rekao je jedan potrošač za Fresh Plazu

TISUP: Veleprodajne cijene uvezenog voća i povrća

Što se tiče Italije, na Siciliji je berba završila polovicom svibnja, a iako su količine veće u odnosu na prošlu godinu, brojni proizvođači tvrde kako im je prodaja gotovo nepromijenjena. Prosječna cijena je oko 7,5 kuna po kilogramu, a najveći dio plasiran je po gradovima u Italiji. 

Izvoz je također bio dobar, a najveću potražnju imale su skandinavske zemlje, gdje se reputacija sicilijanskih naranča iz godine u godinu samo poboljšava. 

Španjolski izvoz u porastu

Unatoč smanjenoj berbi za 15-20% i prekooceanskoj trgovini, ovogodišnji izvoz iz Španjolske jako je zadovoljavajući. "Potražnja iz Andaluzije povećana je za 10% ako promatramo količinu i za 17% ako promatramo vrijednost“, kaže proizvođač.

U ožujku, kada je koronavirus odjeknuo širom svijeta, tamošnji su izvoznici zabilježili najbolje rezultate ikad za citruse.  S druge strane, stvari su bile puno teže trgovcima, jer su marže bile jako male unatoč visokim cijenama. 

Više od polovice EU naranči dolazi iz Španjolske

Strah im predstavljaju i moguće uvozne carine koje bi Velika Britanija mogla primijeniti i tako ugroziti tržište. Inače, Španjolska je lani izvezla 82.400 tona naranči u ovu zemlju, a gubitak tržišta bio bi koristan za zemlje poput Maroka, Tunisa i Egipta čiji bi se citrusi napokon našli u ponudi u britanskim trgovinama. 

U SAD najviše naranči iz Afrike i Čilea

Ovogodišnja sezona na Floridi, u Meksiku i dijelu Kalifornije gotovo je završena. Zbog koronavirusa, potražnja je bila jako velika i kao rezultat toga, one domaće brzo su nestale iz trgovina. Uvoz sada uglavnom dolazi iz Južne Afrike i Čilea, a cijene su nešto više.

Što se tiče Afrike, kao rezultat velike potražnje, izvoz iz južnih zemalja povećan je u odnosu na prethodnu godinu, a pad je zabilježen samo u jugoistočnoj Aziji. Trenutni i glavni problem proizvođačima i izvoznicima predstavlja spora logistika i zaostale pošiljke u lukama. 

Čile je do kraja prošlog tjedna isporučio 29.995 tona Naveline naranče širom svijeta, od čega je 28.638 tona bilo namijenjeno SAD-u. Zahvaljujući koroni prodaja se povećala za 47,6% u odnosu na 2019. godinu.

Australija: Nova marka naranče 

Australija je trenutno u zimskoj sezoni. Istraživanje koje je provela tvrtka Citrus Australia pokazalo je da su suhi uvjeti doveli do proizvodnje slađeg, sočnog voća prošle godine. Količine su manje nego prošle godine, ali s poprilično zdravim urodom. Nedavno je predstavljena i nova marka koja je posvećena australskom domaćem tržištu. 

Prema posljednjim podacima (lipanj 2019.), količina australske proizvodnje ostala je stabilna, s povećanjem od 1%, na 528.095 tona. Istodobno, vrijednost je porasla za 7%, dosegnuvši 244,6 milijuna eura. Količine izvoza smanjile su se za 1%, na 188.056 tona, ali vrijednost je porasla za 10 posto, na 189 milijuna eura. Kina je bila glavno tržište s 33% ukupnog izvoza. Na sljedećem je mjestu Japan s 18%. 

U Kini prodaja pala, a voće se nakuplja u lukama

Zbog utjecaja nekoliko glavnih događanja, poput trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država i krize koja je uslijedila nakon koronavirusa, stanje u Kini s uvozom citrusa nije toliko dobro kao prethodnih godina. Iako se tržište sada postupno oporavlja, pošiljke zaostaju. 

Zbog činjenice da su mnoge prehrambene usluge i ugostiteljske tvrtke morale zatvoriti svoja vrata tijekom krize, količina uvoza egipatskih naranči koja se koristila za sokove naglo je pala. Voće koje je već stiglo na tržište teško je prodati, pa se u kineskim lukama samo nakuplja, tvrde izvoznici. 


Povezana biljna vrsta

Naranča

Naranča

Sinonim: Pomorandža, naranđa, oranđina, arancina | Engleski naziv: Orange | Latinski naziv: Citrus sinensis L.

Naranča se u Indiji naziva na rangi. Riječ na rangi ili naranja prevedena je na engleski jezik u obliku norange, a tokom vremena naziv je prešao u više prihvaćeniji oblik orange. ... Više [+]

Tagovi

Naranča Agrumi Potražnja Prodaja Izvoz Afrika Španjolska Cijena


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]