• Šljivina osica
  • 12.04.2019. 16:30

Slijedi napad šljivine osice – kako je suzbiti?

Za nekoliko dana trebao bi uslijediti tretman protiv crne i žute šljivine osice. Ovaj štetnik može uzrokovati opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Foto: Pixabay/Hans Bojan Kecman
  • 4.055
  • 365
  • 1

Sorte šljiva su, ovisno od lokaliteta, u fazi punog cvjetanja ili precvjetavanja. Za nekoliko dana trebao bi uslijediti tretman protiv crne i žute šljivine osice (lat. Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava). Ovaj štetnik može uzrokovati opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Osice su crne, odnosno, žute boje, a dužina im je oko 5 milimetara. Prezimljava kao lutka, a u vrijeme cvjetanja ženka polaže jaja u listiće čašice cvijeta šljiva. Već nakon desetak dana iz jaja izlaze ličinke koje se ubušuju u mladi plodić. Ako se tada ne reagira šteta je nenadoknadiva, tj. čim se na plodiću vidi crna točka koja predstavlja ulaz ličinke, to je znak da će plodić otpasti jer je ličinka unutar plodića zaštićena od insekticida. Ličinka izgriza meso plodića i za petnaestak dana završava svoj razvoj i zajedno s plodom, u stadiju pagusjenice, pada na zemlju u kojoj prezimi. Nekada se vidi i kako se pomoću paučine spušta na zemlju što je siguran pokazatelj da je riječ o osici. Srećom, štetnik ima jednu generaciju godišnje, pa se protiv nje možemo lakše boriti u odnosu na savijača šljive.

Mjere borbe protiv osica

Najlakše je kada se, u pravo vrijeme, upotrijebe insekticidi i to na bazi dimetoata, cipermetrina, tiakloprida, fosalona itd. Najvažnije je pogoditi vrijeme tretmana šljiva i možete biti sigurni da ste uništili osicu ako se tretman obavi u vrijeme precvjetavanja. Naravno, trebalo bi voditi računa o pčelama koje znaju posjećivati cvjetove i u vrijeme precvjetavanja, zato je poželjno obavijestiti pčelare u blizini da, barem dva dana, drže pčele zatvorene u košnicama.

Alternativne mjere suzbijanja 

Kemijske mjere zaštite od osice preporučljive su u većim voćnjacima dok se u manjim mogu primijeniti i nekemijske mjere borbe. Budući da je ličinka osice osjetljiva na sve iritirajuće supstance svako prskanje s mljevenim biberom, čili papričicama, rasolom, ljutom mljevenom paprikom i octom, uništit će je prije nego što se ubuši u plodić. Rezultat je bolji ako nije padala kiša tijekom piljenja ličinki. U slučaju kiše tretmani se moraju ponoviti. Pomaže i tretiranje s vodom u kojoj je bio otopljen crveni luk i češnjak, kao i pelin koji mirisom odbija štetnike jer, osim što im je nepodnošljiv miris, ne mogu ni namirisati plodiće šljiva. Može se primijeniti i kaolinska glina koja ima osobinu da iritira tijelo ličinke prilikom prelaska u plodić.

Kao dobra metoda pokazala se i primjena plavih plastičnih bočica probušenih sa strane, punjenih alkoholom, koji privlači ženku osice.

Prskanja začinima nisu skupa, a zasigurno, ni štetna. Svi voćari koji imaju do stotinjak stabala trebali bi se orijentirati na alternativne metode suzbijanja osica jer tako čuvaju zdravlje sebe i svojih ukućana. 


Tagovi

Crna šljivina osica Žuta šljivina osica Precvjetavanje Kaolinska glina Pagusjenice


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž. poljoprivrede Bojan Kecman specijaliziran je za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.