Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voćaka
  • 05.09.2022. 07:30

Presađivanje stabla voćaka planirajte na vrijeme

Kada posadimo stablo na pogrešno mjesto, potrebno ga je presaditi. Najbolje je to obaviti u jesen, ali ne prekasno

Foto: Depositphotos/baza178
  • 6.596
  • 360
  • 0

Često se susrećemo s problemom pogrešno odabranog mjesta za sadnju sadnice voća ili ukrasnog drveta. Tu početnu grešku možemo ispraviti presađivanjem. Ono će biti uspješnije što je stablo mlađe, jer postupak može dovesti do njegovog propadanja. Obično se primjenjuje za stabla starosti do pet godina, a starija od 15 godina nema svrhe podvrgavati ovom stresu.

Sačuvajte korijen

Postoje dva termina za obavljanje ovog posla: jesenski i proljetni. Najbolje je to obaviti mjesec dana prije prvog mraza, a poslije opadanja lišća. Zemljište treba biti dovoljno vlažno, a noćne temperature iznad 6ºC. Što je termin presađivanja kasniji, to stablo ima manje vremena da se ukorijeni i bit će podložno izmrzavanju.

Prilikom vađenja potrebno je paziti da se što manje ošteti korijen. Što je veća korjenova bala sa zemljom, to je bolje ukorjenjivanje i opstanak. Najlakše je prostrti ceradu na koju izvadimo sadnicu, a korijen sa zemljom omotamo jutenom vrećom. Sadnju obaviti što prije kako ne bi došlo do isušivanja.

Obično se primjenjuje za stabla starosti do pet godina (Foto: Depositphoto/ancoay)

Dobro birajte lokaciju

Prije vađenja sadnice potrebno je odabrati i pripremiti novo mjesto za sadnju. Lokacija treba biti osunčana, da nema udara vjetra i nema visoke razine podzemne vode. Potrebno je iskopati rupu koja je dovoljno velika da se korijen može slobodno raširiti. Obično je za jedan i po put veća od rupe koju ćemo napraviti prilikom iskopavanja stabla.

Kod kopanja površinski sloj debljine od 20 cm izbaciti na jednu stranu, a ostatak na drugu. Dodajte humus, kompost ili mineralna gnojiva na dno i prekrijte slojem zemlje. Korijen ne smije doći u direktan kontakt s gnojivom. Na njega se baca površinski sloj zemlje i obavi prvo zalijevanje, a zatim se dopuni sa zemljom i dobro ugazi kako bi se istisnuo zrak i zatvorile šupljine. Zalijemo dobro.

Goran Fruk: U sušnim godinama preporučuje se koristiti bujnije podloge

Što je drvo starije trebat će više vode za zalijevanje.

Kada se radi o voćkama, najbolje je jesensku rezidbu odložiti do proljeća kako bi smanjili stres i izmrzavanje grana.


Tagovi

Presađivanje voćaka Sadnja voćaka Jesenska sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.