Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ante Vulin
  • 03.09.2020. 16:30
  • Zadarska, Pakoštane

Organskim gnojivima, poboljšivačima tla i mikorizama istjerao bolesti iz maslinika!

Mislim da svi mi maslinari tribamo više poraditi na imunologiji stabla da ono samo sebe štiti, kaže Ante Vulin, koji sa članovima obitelji uzgaja 550 maslina na više lokacija u Pakoštanima.

Foto: Iz albuma obitelji Vulin
  • 1.877
  • 684
  • 2

Za razliku od lanjskih ispodprosječnih 6.600, ove godine se u Zadarskoj županiji očekuje prinos od oko 9.900 hektolitara maslinovog ulja. Možda i veći, jer procjene se temelje na relativno povoljnim klimatološkim uvjetima, solidnom urodu i zdravim plodovima.

"Očekujem rekord“, kaže i Ante Vulin, najpoznatiji i višestruko nagrađivani maslinar iz Pakoštana.

Orkule pobjedile paunovo oko

On na više lokacija posjeduje i zajedno sa članovima svoje obitelji - suprugom Snježanom, kćerkom Đinom, sinovima Lovrom i Karlom uzgaja 550 stupi maslina. Od toga ih je 320 na punom rodu. Sve su dobro rodile, posebno Oblice ili Orkule kako ih zovu. "Ovo je godina Orkule“, kaže. Slično govore i drugi maslinari. A, što je to što je "okitilo“ ovu, u posljednje vrijemo prozivanu zvog alternativne rodnosti, ali kod nas još najraspostranjeniju autohtonu sortu?

Zima je bila blaga s puno kiše što baš oblici i ne odgovara. Proljeće je bilo sušno, kiše praktički nije bilo od Božića sve do lipnja i to je po mnogima glavni razlog što se paunovo oko nije širilo. "Ono se 'ispucalo' prethodne dvije godine“, pojašnjava. Izrazito sušno proljeće pa i dio ljeta ove godine obilježilo je vedro, burno vrijeme bez ekstremnih temperatura.

Ante Vulin s obitelji uzgaja masline (na fotografiji nedostaje sin Lovre)

Cvatnja je, podsjetimo, prošla uz manju količinu oborina u svibnju s optimalnim temperaturama između 20 i 25C. Vulin, kao i drugi maslinari koji se trude i u pravom trenutku provode agrotehničke mjere proveli su i plitku obradu kako bi zadržali vlagu u tlu pa je i oplodnja u većini dobro njegovanih maslinika prošla u redu.

Dobro vegetativno stanje maslinika

Kiša koja je pala potkraj lipnja i to na cijelom području Zadarske županije od 70, ponegdje čak i dvostruko više - 140 litara po metru četvornome dodatno je obnovila rezerve vlage u tlu što je doprinijelo nesmetanom rastu ploda masline. 

Ante Vulin šampion mladih maslinovih ulja

Dobro vegetativno stanje, bez paunovog oka, ali i maslinovog svrdlaša koji je primjećen tek na nekoliko lokacija, dakle u daleko manjoj mjeri nego lani, pogodovalo je svim sortama. Pogotovo Oblici koja ovu godinu pokazuje izvrsnu rodnost kako u zadarskom zaobalju, u Briševu, Korlatu, Karinu, Popovićima, na području općine Polača, što ističe i agronom Zvonimir Vlatković, tako i na otocima u što smo se uvjerili ovih dana obilazeći maslinike u Pašmanu na istoimenom otoku. Nakon dvije obilate kiše tamo se pojavila druga generacija maslinine muhe, tog najvećeg štetnika koji, ako ga se ne suzbija, može uništiti cijeli trud maslinara.

Kako se riješio maslininih muha?

Jer, svaka ženka ove muhe može u plodove izleći od 200 do 250 jaja (u svaki plod po jedno) iz kojih se razvijaju ličinke i praktički izbuše, pojedu i doslovno unište unutrašnjost ploda. Let je detektiran u većini maslinika ne samo na zadarskom nego i na području cijele Dalmacije. Ali, kod Vulina je - nema! Nije je, kaže, vidio u posljednje dvije godine pa ni nakon ove posljednje kiše 31. kolovoza koja je natopila maslinike diljem jadranske Hrvatske.  

Godina je Orkule 

"Otkad sam počeo gnojiti organskih gnojivima, koristititi mikorize i poboljšivače tla više uopće ne koristim umjetna gnojiva. A niti insekticide protiv štetnika jer ih više nema“, tvrdi on. Kad je stablo u kondiciji, pojašnjava, ono je otporno na bolesti, ali i na štetnike. "Mislim da svi mi tribamo više poraditi na imunologiji stabla da ono samo sebe štiti“, smatra Vulin koji je, pozorno prateći prognozu, dva dana prije ove posljednje kiše na ključnim lokacija proveo jesensku gnojidbu. "Pelete organskog gnoja zaorao sam motokultivatorom oko stabala masline“, otkriva naš sugovornik. 

Smatra da u svezi uzgoja postoji još puno nepoznanica.

Pitanja za struku i znanost

Priroda nas uči da nije sve matematika. Sve je uzoročno posljedično povezano. Toliko ima još kategorija nama nepoznatih koje treba pratititi i izučavati pogotovo kod naše Orkule, govori i navodi zanimljiv primjer:

"Postoje i sorte kao što je primjerice Picholin morocco koje su izrazito otporne na muhu. Muha sve okolo bode, a tu sortu neće iako ima krupan plod sličan našoj Orkuli“. Zašto? "To bi struka trebala odgovoriti“, kaže.

Za maslinare koji su ozbiljnije prišli poslu ova godina je vrlo izdašna što se tiče uroda, ali i kakvoće plodova. "Kod mene je i jedno i drugo super“. Na 320 stabala, koja su na punom rodu, ubrat će 8 do 9 tona ploda. Ako radmani u prosjeku budu 14 posto to znači da će ovu godinu dobiti 1.200 litara maslinovog ulja.

Ulje dodaje u pogače i kolače, a masline u kruh

"U prvom planu mi je kvaliteta ulja. S kvalitetom dolazi i veća cijena“, kaže i dodaje da nema problema s prodajom - nema ga dovoljno koliko bi mogao prodati. Svoje ulje prodaje i kroz proizvode obiteljske tvrtke Kroštula, dodaje ga u pogače i kolače, a masline u kruh. Te proizvode s dodanom vrijednošću, osim u prodavaonicama Kroštule, plasiraju u Interšparovim lancima u Zagrebu, a odnedavna i u samoposlugama Metroa.

U prvom planu mi je kvaliteta ulja. S njom dolazi i veća cijena, kaže 

"Meni će u budućnosti trebati 2.000 litara ulja jer planiramo nove proizvode s dodatkom maslinovog ulja i maslina“, otkriva Vulin koji tako maslinovom ulju i pekarskom proizvodu pridodaje dodanu vrijednost.

Duplo bolje nego lani

Masline praktički njeguje na ekološki način iako nema niti je još tražio certifikat. "U prihrani koristimo uglavnom organska gnojiva, stajski ovčjak u refuži i u granulama. A za zaštitu galicu, bakar i sumpor kad je najnužnije", govori Ante. A što se tiče Orkule, vlastito iskustvo ga je naučilo: Kad nema paunovog oka, Orkula je zahvalna. Obilato rodi pogotovo ako je stablo u dobroj kondiciji, a da bi dobilo čvrstinu i imunološku snagu treba ga nahraniti, osposobiti korijen da može uzeti hranu i malo ga porizati. To je klasika. Tradicionalna priča i ako joj se pridodaju nove spoznaje i agrotehničke mjere, problema nema, poručuje.

Apsolutni šampion Ante Vulin prodaje maslinovo ulje u tortama i pogačama

Naravno, ako nema klimatskih ekstrema. Posljedica niskih ili visokih temperatura, tuče, suša i prekomjernih oborina koje mogu nanijeti velike štete maslinarima i maslinarstvu. A toga, osim na pojedinim mikrolokacijama (tuča početkom svibnja na području Benkovca te potkraj kolovoza u Podgradini, Islamu, Radovinu i Prkosu, mjestimično i na Pašmanu) ove godine na području Zadarske Županije nije bilo.

Zato, osim što je već proglašena godinom Orkule, berba koja će uslijediti za mjesec dana može ovu godinu potvrditi kao rekordnu. Ili, kako reče Vulin, duplo bolju od lanjske!


Fotoprilog


Tagovi

Ante Vulin Organsko gnojivo i mikorize Bez bolesti i štetnika Otposnost i imunitet stabala Godina Orkule


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije