• Berba maslina
  • 28.11.2020. 16:30

Optimalnu zrelost pokazala i Karbonaca, introducirani Leccino 'ostario' na stablu

Praćena introducirana sorta Leccino jedina nije dozrela tj. nije postigla zadovoljavajuću masu i dovoljno ulja u suhoj tvari. Ona još uvijek traži uvjete i prilagodbu na našem graničnom uzgojnom području, navodi se u desetoj preporuci maslinarima.

Foto: Depositphos/gregorylee
  • 144
  • 15
  • 0

Berba u svim hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima bliži se  kraju. Sve promatrane sorte postigle su optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

U priloženoj Tablici 10. (dokument ispod teksta) maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete, koji im pomažu da donesu odluku kada je optimalan rok za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima) te nije za brati.

Karbonaca akumulirala najveću količinu ulja u suhoj tvari

Uzastopnim mjerenjem te ponavljanjem vrijednosti ulja u suhoj tvari i stabilizacija mase znakovi su optimalnog roka berbe i tehnološke zrelosti ploda za preradu u ulje.

Optimalnu zrelost posljednjih sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazala je jedna sorta u cijelom uzgojnom području Hrvatske: Karbonaca na području Zapadne obala Istre (južni dio, lokalitet Vodnjan). Spremna je za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim agroklimatskim uvjetima.

Deveta preporuka: Za berbu su spremne Krvavica i Lastovka

Zaključno za ovogodišnje praćenje optimalne tehnološke zrelosti maslina za preradu u ulje, može se reći da su sorte Istarska bjelica i Levantinka najranije sorte tj. prve dozrijevaju, a Karbonaca i Lastovka najkasnije sorte tj. zadnje dozrijevaju.

Leccino još traži uvjete i prilagodbu 

Također, radi ovogodišnjih zahtjevnih klimatskih uvjeta (visokih temperatura i dugotrajne suše), praćena introducirana sorta Leccino jedina nije dozrela tj. nije postigla prema sortnim karakteristikama zadovoljavajuću masu i nije stvorila dovoljno ulja u suhoj tvari! Za nju se može reći da je ostarjela na stablu, ostavši zelena s vrlo malo razvijene – stvorene pulpe sve do kraja praćenja. Ova sorta još uvijek traži uvjete i prilagodbu na našem graničnom uzgojnom području!

Podsjećamo, i ove godine provodilo se praćenje tehnološke zrelosti (točan rok berbe maslina za preradu u ulje) u područjima RH, i to na devet područja uzgoja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle. Praćenje roka berbe počelo je 07. rujna 2020. i nastavilo se svakih 7 dana, do zaključno 23. studenoga 2020 godine.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Berba maslina Preporuke Tehnološka zrelost


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uspjesna 2020, neka je 2021 jos bolja :D