Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz i voćke
  • 01.04.2020. 12:30
  • Osječko-baranjska, Aljmaš

Mraz zadao ozbiljan udarac, vjetrenjača spasila dio voćnjaka Domagoja Škobića

Štete se penju prema 100%, dok će na branjenim pozicijama biti 30-40%, kaže nam poznati voćar iza kojega je, kao i kolega diljem Hrvatske, teška i neprospavana noć.

Foto: Domagoj Škobić
  • 5.779
  • 575
  • 1

Noćašnji mraz, nakon prošlotjednog, zadao je ozbiljan udarac hrvatskom voćarstvu. Štete se penju prema 100%, kaže nam Domagoj Škobić, vlasnik poljoprivrednog obrta Škobić i upravitelj Braniteljske zadruge Aljmaš Fructus iza kojega je neprospavana noć. 

Od većih šteta uspio je obraniti dio voćnjaka. Točnije, 4 plus 3 hektara (od ukupnih gotovo 65, op.a.) i to uz pomoć stroja za zaštitu od mraza, vjetrenjače koju je kupio sredstvima EU fondova, a koja funkcionira po principu helikoptera. Kako nam je objasnio još prije nekoliko godina, topli zrak s osam i pol metara visine spušta prema tlu, u radijusu od 150 metara. Puše u smjeru ventilatora i sa suprotne strane uvlači zrak. Kada nastaje mraz, hladan se zrak spušta, a topliji ostaje na većim visinama.

Dio voćnjaka obranjen uz pomoć vjetrenjače 

Vjetrenjača povlači taj topliji zrak, spušta ga, rastjeruje tako hladni i unosi topli zrak u niže slojeve. Helikopteri vertikalno spuštaju zrak, što je najidealnije, ali moraju kružiti oko voćnjaka. Pokriva oko sedam hektara površine, u idealnim uvjetima, a u praksi pet. 

Vjetrenjača u Aljmašu otjerala mraz i spasila urod

"Na branjenim pozicijama, šteta će biti 30-40%", kaže nam Domagoj koji na oko 65 hektara u Aljmašu, u blizini Osijeka, uzgaja trešnje, marelice i orahe, ali i drugo voće. 

Iza voćara je teška i neprospavana noć te pokušaj spašavanja nasada

Štetu je, dodaje, već nanio prošlotjedni mraz, ali duže razdoblje negativne temperature s 31. ožujka na 1. travnja, zadalo je glavobolje svim vlasnicima voćnjaka. "Kod nas je na plantaži temperatura bila -3 stupnja Celzijusa. Nije toliko štete napravio mraz koliko temperatura u minusu. Krenulo je negdje od ponoći, a i ujutro kad sam očitao temperaturu bilo je -1,92. Dakle, oko 6 do 8 sati je trajao minus iako je sunce izašlo već u 6.30 sati", dodaje Domagoj. 

Cjelonoćna borba s mrazom i minusom 

Najteže su stradale marelice koje su bile u punoj cvatnji, isto je i s kruškama, a cvatnja trešnje očekuje se za dva dana pa će se na njima tek moći procijeniti šteta. 

Što raditi s voćkama nakon otapanja snijega i mraznih dana?

"Bit će je sigurno", dodaje voćar koji je cijelu noć, braneći voćnjak, proveo i u komunikaciji s drugim kolegama. "U Slavonskom Brodu, Baranji, Kruševici pa i kod kolega u susjednoj Vojvodini je bilo -5. Slali su mi fotografije kako pale sijeno, gume, sve samo da bi spasili voćke". 

Vjetrenjačom je obranjeno oko sedam hektara voćnjaka

Nakon ovako teškog udarca, zaključuje, sada je pred voćarima pokušaj spašavanja što se spasiti da: oksidima, gnojivima. No, ove godine se sigurno očekuje slab urod. Na nebranjenim pozicijama štete će biti i do 100%, ali na dijelu koji je pokrivala vjetrenjača - urod, iako umanjen, neće izostati. 


Fotoprilog


Tagovi

Mraz Minus Voćke Domagoj Škobić Vjetrenjača Zaštita voća od mraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).