Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 05.05.2022. 10:30

Maslinina muha je već zabilježena - lovite ih tijekom cijele vegetacijske godine

Od insekticida, maslinarima u budućnosti ne preostaje praktično ništa. No, otkriva dr.sc. Josip Ražov, tu su lovke za čiju je nabavu moguće ostvariti sufinanciranje kroz IAKS mjeru 10 Programa ruralnog razvoja.

Foto: dr. Ražov/Pescar
  • 845
  • 71
  • 0

Maslinu napada preko 250 štetnika, ali maslinine muhe (Bactrocera oleae) daleko su najopasnije. One mogu uništiti sav trud maslinara i zatrovati cijeli urod. Naime, svaka ženka u plod ulaže prosječno 50 jaja i to u svaki po jedno jaje. Kako ima tri pa i više generacija, moguće su nemjerljive štete ne samo za urod ove nego i sljedeće godine

Zato iole ozbiljniji uzgajivači obilaze svoje maslinike i osluškuju što će reći savjetodavci i stručni zaštitari. 

Zaštita bez insekticida

Problem je i što više nema insekticida koje su dosad koristili. Dimetoat je definitivno zabranjen, upitna je budućnost fosmeta, a već je dokazana rezistencija muhe na deltametrin. Od insekticida tako maslinarima u budućnosti ne preostaje praktično ništa.

Ministarstvo poljoprivrede, podsjetimo, donijelo je odluku o ukidanju sljedećih sredstava za zaštitu bilja koja su se dosada koristili: Imidan 50 WG (fosmet), ukidanje 1. svibnja 2022; prodaja zaliha do 1.8., a krajnji rok primjene: 1. studenog ove godine te Insegar 25 WP/WG (fenoksikarb), koji se ukida s 31 svibnja, prodaja zaliha moguća je do 31.8., a krajnji rok primjene 31.12.2022. 

Ova sredstva se, dakle, još praktički do kraja ove sezone mogu normalno koristiti, ali sve zalihe treba potrošiti do datuma krajnjeg roka primjene! Sljedeće sezone korištenje više neće biti moguće, a svako nedozvoljeno korištenje za sobom povlači zakonske odredbe i moguću pojava nedozvoljenih rezidua u plodu. 

Dr.sc. Josip Ražov

No, i bez  spomenutih sredstava, pojašnjava dr.sc. Josip Ražov, moguće je štitititi maslinike. On je o tome imao zapažena predavanja u organizaciji Udruge maslinara Zadarske županije. Razvijaju se nova rješenja u vidu kombiniranih strategija zaštite, a jedna od njih je korištenje lovki za masovni ulov. Dobra vijest je da se na tržištu i kod nas nedavno pojavio novi tip lovke pod nazivom Karate Trap B (Syngenta).

Lov tijekom cijele godine

Trenutno je ovo, kaže on, jedina lovka na tržištu koju se preporuča postaviti upravo sada te na stablu stoji cijele godine, sve do idućeg proljeća. Muha je, upozorava, u maslinicima već prisutna. Zabilježen je i let. Stoga nova metoda podrazumijeva postavljanje lovke već sada kada ona nema dovoljno hrane.

Najveći brojevi ulova bilježe se, dodaje, upravo u proljeće do nastupa visokih temperatura, te u jesen u vrijeme berbe i iza berbe. Stoga lovka koja je u masliniku prisutna cijele godine ima veliku mogućnost ulova i smanjenja populacije, a time i značajno smanjenje šteta. Što se koristi na većoj površini i kroz više godina, rezultat je bolji stoga je i udruživanje neophodno. Zato zaštitari preporučuju postavljanje početkom svibnja i korištenje sve do sljedećeg proljeća.

Pravo na sufinanciranje

Ostali tipovi lovki namijenjenu za metodu masovnog ulova, a koji su na tržištu trenutno prisutni (Eco Trap, Super Track) dobri su modeli koji imaju učinkovitost u suzbijanju muhe, ali nisu konstruirani za cjelogodišnje korištenje već se postavljaju cca mjesec do dva dana prije berbe i nemaju trajnost godinu dana.

Zaštitite svoje maslinike 

Svakako se preporuča, sugerira, putem udruga i zajedničkih organizacija udruživanje i korištenje lovki, neovisno kojeg tipa i izvedbe, na što većoj površini kako bi se postigao što bolji rezultat i omogućilo korištenje manjeg broja lovki po jedinici površine. Isto tako, vrlo je važno muhu na taj način suzbijati postavljanjem lovki u kućnim vrtovima u urbanim sredinama koje se uglavnom ne štite, a izvor su ovog štetnika i za maslinarska područja.

Do početka lipnja klopke za maslinovu, a do kraja istog mjeseca za orahovu muhu

Urbane sredine uglavnom nije zahvalno, a ni poželjno prskati te lovke predstavljaju idealan sustav i za takva područja.

Muha se lovi cijelo vegetacijsko razdoblje. "Svi maslinari koji koriste lovke imaju i pravo prijave na mjeru 10.1.12 kojoj ostvaruju sufinanciranje u iznosu 293 Eur/ha", poručuje dr. Josip Ražov.


Tagovi

Dr. Josip Ražov Maslinina muha Nove lovke Karate Trap B


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]