Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 01.05.2021. 09:00

Do početka lipnja klopke za maslinovu, a do kraja istog mjeseca za orahovu muhu

Inače, za provođenje operacije 10.1.12. ostvaruje se poticaj od 293 eura po hektaru, a ona se također može kombinirati s drugim operacijama Mjere 10.

Foto: Renata Prusina
  • 931
  • 332
  • 0

Seksualni se atraktanti ne koriste samo u metodi konfuzije štetnika u višegodišnjim nasadima (IAKS 10.1.13). "Snaga" se feromona primjenjuje u još jednoj operaciji Mjere 10. Riječ je o 10.1.12 "Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki" za praćenje pojave i suzbijanje štetnika kako bi se ciljanim tretiranjima smanjio njihov broj (i do 30 posto), a povećala učinkovitost insekticida. 

Za ovu se namjenu primjenjuju formulirani u pripravke koji omogućuju ravnomjerno hlapljenje. To su obično ampule koje se stavljaju u klopke, tzv. delta trapove koje izgledaju kao 'kućice' na čijem je dnu ljepljiva ploča s ampulom feromona. Za masovni ulov štetnika potrebno je postaviti 12 – 15 lovki ovakvih lovki po hektaru.

No, za praćenje kretanja populacije štetnika potrebno je postaviti 1 klopku na 2 ha, dvije na pet, tri na 10, četiri na 50 odnosno 10 na 100 hektara.

Prag štetnosti "odlučuje" o tretiranju

Očitavanje klopki odnosno prebrojavanje ulovljenih štetnika obavlja se 2-3 puta tjedno, zamjena ampule jednom u četiri mjeseca, a izmjena ljepljivih ploča prema potrebi.

Odluka o opravdanosti tretiranja određenog štetnika donosi se na temelju kritičnog broja jedinki odnosno ekonomskog praga štetnosti. Drugim riječima, tretiranje se provodi kada razina populacije štetnika uzrokuje gubitke koji su veći od troškova suzbijanja.

Tako je kod primjerice praćenja populacije grozdovih moljaca kritičan broj 75 leptira po klopki u tjedan dana. Prag štetnosti za jabučnog savijača je 3-5 leptira/klopki/tjedan, šljivinog savijača 5-10 leptira/tjedan, breskvinog savijač i breskvinog moljca više od 10 leptira/tjedan te maslinova moljaca pet leptira/dan.

Hranidbeni atraktanti

Uz feromonske klopke, u ovoj se mjeri koriste i hranidbeni i vizualni atraktanti.

Osim gotovih tvornički pripremljenih hranidbenih klopki koje mogu biti i "attract and kill" odnosno s insekticidom, moguće je koristiti i one 'kućne' izrade.

Tako će u boce s uskim grlom ili bočno izbušenim rupama stavljeno kiselo vino, ocat ili gnječeno voće privući ose, otopina šećera u vrenju leptire sovica, hidrolizirani protein voćne muhe, jabučni sok staklokrilku, jabučni ili vinski ocat octenu mušicu ploda, nagnječena breskva ili jabuka zlatnu maru, a pivo puževe.

U hranidbene atraktante ubrajaju se i "lovne" biljke koje se siju radi privlačenja štetnika na sebe odnosno odvlačenja od glavne kulture. Mogu biti sijane oko usjeva (kao barijera) ili u redovima nasada. Sjetva primjerice krmne ogrštice (Brassica napus) oko polja uljane repice (udio lovnih biljaka 15 posto) smanjit će štete od repičinog sjajnika. Kadifica je lovna biljka za puževe i nematode, a patlidžan za duhanovog štitastog moljca u uzgoju božićne zvijezde

Vizualni atraktanti

Vizualni atraktanti koji se primjenjuju za praćenje pojave štetnika kao i za njihov masovan ulov, privlače insekte jer zapažaju boje osobito valne duljine 400-600 nm. Tako jabučnu osicu privlači bijela boja pa su kultivari s velikim bijelima laticama cvjetova jače napadnuti. Bijela boja privlači i šljivine osice te jabučnu osu pilatku, plava kalifornijskog tripsa, dlakavog ružičara i zlatnu maru, a crvena potkornjake. Na žutu se boju hvataju cikade među kojima je i američki cvrčak, voćne muhe (trešnjina, orahova, maslinina, mediteranska…), kukuruzna zlatica, lisne uši, štitasti moljci, repičine pipe…

Pregledom vizualnih klopki i prebrojavanjem uhvaćenih štetnika određuje se i prag štetnosti koji je za jabučnu osicu 20 osica/bijela ploča, šljivinu osicu više od 30 osica/bijela ploča, trešnjinu muhu 1 muha/2  žute ploče, sredozemnu voćnu muhu 2 muhe/klopka/tjedno, maslininu muhu 2 muhe/klopka/tjedno, američkog cvrčka 1 odrasli cvrčak/žuta ploča, repičinog crvenoglavog buhača 15 buhača/dan/žuta posuda, proljetne repičine pipe 10-20 pipa/dan/žuta posuda te kalifornijskog tripsa 10 tripsa/plava ploča.

Atraktante je moguće i kombinirati, obično su to kombinacije vizualnih i hranidbenih klopki.

Klopke u nasadu par mjeseci

Podsjetimo kako je potrebno voditi evidenciju o provođenju svih radnji, klopke pregledavati dva puta tjedno, a korištene klopke i mamce čuvati na siguran način do 31. prosinca tekuće godine. Isto tako, račune o kupnji klopki i mamaca te upute proizvođača za njihovo korištenje, kao i kod operacije konfuzije, korisnik je dužan dostaviti na uvid podružnici Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najkasnije do 10. lipnja.

Feromonske klopke za jabučnog savijača već su postavljene

No kad smo već kod datuma, spomenimo ih još nekoliko. Naime, korisnici ove operacije u svom su kalendaru trebali zabilježiti 1. travnja do kojeg su imali obvezu postavljanja klopki za šljivine osice (Hoplocampa sp.) , a koje moraju ostati na površini najmanje do 31. svibnja, te za trešnjinu muhu (Rhagoletis cerasi) najkasnije do 15. travnja (ostati do 30. lipnja).

Do 1. lipnja maslinari još stignu postaviti klopke za maslininu muhu (Bactrocera oleae) koje trebaju ostati na površini najmanje do 31. listopada. Do kraja lipnja pak uzgajivači oraha postavljaju klopke za orahovu muhu (Rhagoletis completa) koje u nasadu ostaju do 31. kolovoza.

Za ostale štetnike, klopke su trebale biti postavljene najkasnije do 15. travnja, a moraju ostati na površini najmanje do 15. rujna.

I još recimo na kraju kako se za provođenje operacije 10.1.12. ostvaruje poticaj od 293 eura po hektaru, a ona se također može kombinirati s drugim operacijama Mjere 10.  među kojima su 10.1.2. "Zatravnjivanje trajnih nasada", 10.1.7. "Održavanje ekstenzivnih voćnjaka", 10.1.8. "Održavanje ekstenzivnih maslinika", 10.1.14. "Poboljšano održavanje međurednog prostora u višegodišnjim nasadima", 10.1.15. "Primjena ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima" te 10.1.16. "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada".


Tagovi

Suzbijanje štetnika Zaštita voćnjaka Feromonski mamci Vizualne i hranidbene klopke IAKS mjere


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]