Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 15.06.2021. 12:00

Maslinari oprez: Svrdlaš svrdla, moljac se ubušuje!

Maslinin moljac već operira po otocima gdje su plodovi između 2 i 4 milimetra. Druga generacija može uništiti i do 80 posto uroda. Kako se boriti protiv svrdlaša?

Foto: mr. sc. Marijan Tomac
  • 3.765
  • 542
  • 0

Tko nije reagirao na prvu predstoji mu bitka s drugom generacijom maslininog moljca. Taj opasni štetnik već "operira" po otocima te mjestimično u priobalju gdje su masline ocvale te se formirao i plod koji je sada veličine 2-3 milimetra. U zaleđu se cvijet još "trijebi", a ponegdje i cvate uz poneku sortu ili poziciju gdje je cvatnja i trijebljenje već završilo.

"U fazi kad je plod veličine cca 2-4 mm potrebno je obaviti drugo prskanje protiv moljca“, upućuje poznati zaštitar dr. sc. Josip Ražov. On upozorava da ulovi moljca rastu te je na otocima ovaj tretman već potrebno provesti dok će u zaleđu tretman biti nužan kroz 7-10 dana. Napominje i da ove zaštite treba provesti kako bi se smanjio napad i šteta kasnije na plodu. Ukoliko se propusti ovaj tretman, upozorava, kasnije veće štete više neće biti moguće ispraviti.

Pripravci za suzbijanje moljca  

Ista upozorenja stižu i od Ivane Tomac Talajić, dipl, ing. agro. Dubrovačko-neretvanske ispostave Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede.

Za suzbijanje maslininog moljca ona preporučuje biološke pripravke na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki trgovačkog imena: Baturad WP, Biobit WP, Dipel DF koji su dozvoljeni u sustavu ekološke proizvodnje ili onih koji su korisnici plaćanja za IAKS mjere, operacija 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika. Za suzbijanje u konvencionalnoj proizvodnji dozvoljeni i registrirani su pripravci na osnovi aktivnih tvari Spinetoram: Delegate 250 EW, Fosmet: Imidan 50 WG, Deltametrin: Decis 2,5 EC, Cythrin max, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Ritmus i Demetrina 25 EC.

Kako bez Rogora?

Slabije informirani maslinari raspituju se i za Rogor 40 i druge pripravke (Cromgor 40, Zagor, Perfekthion, Ritam, Sistemin E-40, Calinogor...) čija je djelatna tvar dimetoat koje više nije dozvoljeno koristiti. Podsjetimo, zadnji rok za primjenu spomenutih pripravaka na osnovi aktivne tvari dimetoat bio je do 30. lipnja 2020. kada je nastupila zabrana. 

Maslinin svrdlaš svojim rilom ubada plodove od 5 mm i veće (Foto: M. Tomac)

Zaštitari, dr. Josip Ražov i drugi sugeriraju da prednost sada treba dati insekticidu na bazi Bacillus thuringiensis. Ostali, prije spomenuti dozvoljeni insekticidi imat će određeno djelovanje i na maslininog svrdlaša. Uz njega, preporuka je dodati i folijarno gnojivo na bazi bora te aminokiseline.

Tri generacije i štete do 80 posto

Podsjetimo, maslinin moljac (Prays oleae) je monofagni štetnik koji tijekom vegetacije razvija tri generacije na različitim biljnim organima. Tako razlikujemo prvu ili cvjetnu, drugu ili generaciju ploda i treću lisnu generaciju. Leptir cvjetne generacije odlaže jaja na cvjetni pup. Gusjenica koja se razvija iz jaja ubušuje se u cvjetni pup, izgriza ga, izlazi izvan cvijeta, hrani se i prelazeći sa cvijeta na cvijet zapreda cvjetnu resu.

Nakon završene cvatnje na maslinama ostaju smeđi osušeni zapredci u kojima se gusjenica kukulji. Kasnije iz njih izlijeću leptiri druge generacije. Obilaskom nasada ovih dana po završetku cvatnje maslinari mogu primjetiti veliki broj nakupina smeđe rese koja nije otpala. Ove nakupine su zapredci cvjetne generacije moljca, a detaljnijim pregledom istih u unutrašnjosti se mogu pronaći gusjenice ili kukuljice iz kojih će vrlo brzo izletjeti leptir 2. generacije. Leptir nakon izlijetanja iz zapretka, odlaže jaja na čašku ploda koji je veličine oko 4 mm odnosno "zrna papra ili glavice šibice". Iz jaja se razvija žučkasta gusjenica koja se ubušuje u plod i smješta između sjemenke i koštice, tu se hrani, a kad koštica očvrsne pojede njen sadržaj.

Po završetku svog razvoja gusjenica buši hodnik u blizini peteljke ploda i izlazi van. Napadnuti plod otpada (sredinom kolovoza do rujna), a na otpalom plodu je karakteristična "rupica" uz peteljku. Dio plodova otpada i kad se gusjenica ubušuje u plod (kraj lipnja, srpanj). Ukupna šteta otpadanjem plodova u pojedinim godinama može biti i do 80 posto zato treba obavezno pristupiti prskanju protiv maslinina moljca kad je veći dio plodova veličine  4-8 milimetara.

Gusjenice treće ili lisne generacije ubušuju se u list gdje se hrane, prave karakteristične galerije duge 2 – 5 cm, nepravilnog oblika. Ova generacije se u praksi ne suzbija.

U napadu i maslinin svrdlaš

Osim na moljca zaštitari upućuju na redovito pregledavanje maslinika (najmanje 1 puta tjedno) na prisutnost maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis) koji u ovom stadiju razvoja ploda može biti vrlo opasan, osobito na kamenitim terenima. “Pregled maslinika na njegovu prisutnost obavlja se trešnjom grana na bijelu podlogu te pregledom plodova u ranim jutarnjim satima do okoštavanja maslina”, pojašnjava Ivana Tomac Talajić. Maslinin svrdlaš je mali kornjaš crvene boje i veličine oko pola.

Posljedice uboda moljca - moguće štete i do 80 posto (Foto: M. Tomac)

U maslinicima se javlja već tijekom travnja i prisutan je do kraja kolovoza. Poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac, otac Ivane Tomac Talajić, o svrdlašu ima sve u maslom prstu. U početku se, kaže, hrani lisnim pupovima, listovima i cvjetovima, a kasnije ishranu nastavlja na mladim plodovima. Napada plodove već kada su veličine od oko 5 mm i veći, te uzrokuje njihovo sušenje i otpadanje.

"Svojim rilom ubada mladi plod najčešće na njegovu vrhu, što je logičan odabir jer je na tome mjestu plod najsočniji. Ubodom uzrokuje njegovo sušenje od vrha prema peteljci i nakon toga plodovi otpadaju”, pojašnjava Tomac. Kritično razdoblje je od sredine lipnja do kraja srpnja, kada se štete koje ovaj štetnik čini očituju u otpadanju plodova masline. 

Kasnije, krajem srpnja i u kolovozu nakon formiranja koštice nastavlja s bušenjem otvora na plodu u koje tada odlaže po jedno jaje. Ličinka svrdlaša se ubušuje u još neotvrdnutu košticu i izjeda sjemenku ploda koji kasnije napušta, plod otpada, ličinka odlazi u tlo gdje se kukulji, a neke se kukulje tek sljedeće jeseni. Odrasli kukac ostaje u tlu sve do proljeća.

U izbodenim plodovima manje ulja

Pojava maslinina svrdlaša je vezana i uz karakteristike terena. Na kamenitim područjima i skeletnim tlima prisutnost i djelovanje je jače izraženo nego na dubokim plodnim tlima. Po čemu se razlikuju ubodi svrdlaša od uboda još većeg štetnika - maslinine muhe?

Razlika se, otkriva Tomac, može lako uočiti upotrebom lupe ili drugog povećala jer su vidljivi okrugli i široki otvori od uboda svrdlaša, u odnosu na one od maslinine muhe koji su uski i klinasti. Kasniji napadi maslinina svrdlaša, kraj kolovoza i dio rujna ne uzrokuju otpadanje plodova masline, ali je poznato da u sušnim godinama izbodeni plodovi mogu sadržavati i do trećinu ulja manje od zdravih plodova.

"Suzbijanje maslinina svrdlaša uspješno je samo ako se poštuju rokovi prskanja i intervala između njih", ističe stručnjak.

Ako ne otpadnu, u ubodenim plodovima je puno manje ulja (Foto: M. Tomac)

A vrijeme zaštite poklapa se s vremenom napada maslininog moljca generacije na plodu i s vremenom napada prve generacije maslinine muhe. Stoga svi insekticidni pripravci koji se koriste za zaštitu maslina od muhe i moljca u konvencionalnoj proizvodnji u to vrijeme suzbijaju i svrdlaša, zaključuje magistar Marijan Tomac.


Fotoprilog


Tagovi

Štetnici Maslinin moljac Tri generacije Dr. Josip Ražov Ivane Tomac Talajić Dipl Ing. agr. Maslinin svrdlaš Suzbijanje Mr. sc. Marijan Tomac


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P