Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 19.05.2021. 13:30

Kako do potpore za održavanje ekstenzivnih voćnjaka i maslinika?

Kroz IAKS mjeru 10, za održavanje ekstenzivnih maslinika dobiva se dvostruko više poticaja nego za stare voćnjake.

Foto: Depositphotos/Alekcey
  • 3.937
  • 187
  • 0

Jedinstvenim zahtjevom za 2020. godinu zatražena je potpora za tek 69,42 ha starih nasada voćnjaka jabuka, kruška, lijeska, orah, badem, trešnja i šljiva, te za 499,24 ha starih maslinika. Tako je prema evidenciji Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) do 17. svibnja ove godine za operaciju 10.1.7. "Održavanje ekstenzivnih voćnjaka" odobrena isplata 201.575,10 kuna za račune 61 korisnika, a za operaciju 10.1.8." Održavanje ekstenzivnih maslinika" 1.902.234,36 kuna za 371 korisnika.  

Podatak o samo 70 ha ekstenzivnih nasada pod poticajima djeluje gotovo nestvarno malo ili bolje reći razočaravajuće, s obzirom da su nerijetki prizori zaboravljenih starih voćnjaka širom Lijepe naše, koji bi se uz minimalno održavanje ovako mogli "unovčiti". 

Kako je rok za podnošenje jedinstvenih zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2021. produljen do 18. lipnja, a za zakašnjele zahtjeve do 13. srpnja ove godine, još se stigne prijaviti i ova mjera za koju bi mogli biti zainteresirani primjerice oni koji su naslijedili ovakvu djedovinu, a prevelika su im financijska ulaganja u krčenje i podizanje novog suvremene tehnologije.  Doduše, jedan od zahtjevnijh izazova je i podizanje novih nasadi ekstenzivnog tipa, jer sadnice moraju biti certificirane i to još o autohtonih sorti, a takvih je malo registriranih rasadnika. 

Pa evo i koje je uvjete odnosno obveze potrebno ispoštovati da bi se "osvojilo" 450 €/ha (za operaciju 10.1.7. "Održavanje ekstenzivnih voćnjaka") odnosno 804 €/ha (za operaciju 10.1.8. "Održavanje ekstenzivnih maslinika").

Od 50 do 200 voćaka

Početnike u snalaženju kroz šumu pravila valja upozoriti da, za razliku od konvencionalne proizvodnje, poljoprivredno zemljište za ostvarivanje potpore 10.1.7. mora biti registrirano u ARKOD sustavu ali označeno baš kao ekstenzivni voćnjak, te imati najmanje 50, a najviše 200 stabala na hektaru.

Zbog raznolikosti biljaka i životinja kojima su ekstenzivni voćnjaci stanište ili izvor hrane, u ovim je nasadima obvezno koristiti samo sredstva za zaštitu bilja odobrena u ekološkoj proizvodnji. Kako nalaže Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu, obvezno je vođenje evidencije o primijenjenim sredstvima te skladištenje pesticida na siguran način. Sve to, dakako, s posjedovanjem potvrde o završenoj izobrazbi za korištenje pesticida.

Po istom principu očuvanja bioraznolikosti nije dozvoljena ni gnojidba mineralnim gnojivima. Nadalje, zabranjena je primjena gnojiva na poplavljenom, snijegom pokrivenom i smrznutom tlu, na nagnutim terenima uz vodotokove, s nagibom većim od 10 posto na udaljenosti manjoj od 10 m od vanjskog ruba korita vodotoka. 

Dozvoljena je primjena krutog stajskog gnoja ispod krune stabla, s tim da se može koristiti najviše 170 kg/ha dušika iz stajskog gnoja. I svaku je primjenu gnojiva nužno evidentirati.

Autohtone sorte i solitarne pčele

Za ekstenzivne nasade su karakteristična visoka stabla, niska gustoća nasada, veliki razmaci između voćaka te zatravnjena površina. Ona se održava košnjom koja uključuje i površinu ispod stabala, a obvezno ju je odraditi do 1. listopada barem jednom godišnje. No, moguće je i održavanje napasivanjem ovaca, koza, goveda ili peradi, za što je potrebno maksimalno 1,0 uvjetno grlo po hektaru.

Revitaliziranje ovih voćnjaka je moguće jedino zamjenom odumirućih stabla sadnicama ugroženih izvornih i tradicijskih sorti (popis u prilogu) koje su najbolje prilagođene ekstenzivnom načinu uzgoja, a kako bi se povećala bioraznolikost voćnjaka.

I opet zbog očuvanja bioraznolikosti, jedan od posebnih zahtjeva je postavljanje minimalno jedne nastambu za solitarne pčele po hektaru. Ove pčele lete pri nižim dnevnim temperaturama nego medarice, pa su zajedno s bumbarima, glavni oprašivači za loših vremenskih uvjeta. Kako ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju maticu, niti radilice, brojnost solitarnih pčela u prirodi ovisi o broju pogodnih staništa za zasnivanje gnijezda. Nastambe im nije zahtjevno zraditi, a najčešći "građevni materijal" su cjevčice trske ili kakv drvo s izbušenim rupama.

Od 25 do 150 maslina

S druge strane, operacija 10.1.8. se provodi u ARKOD-u evidentiranim maslinicima ekstenzivnog tipa proizvodnje s gustoćom nasada od najmanje 25 do najviše 150 stabala po hektaru.

Zelena površina se može održavati košnjom, ispašom... (Foto: Depositphotos/blue rain)

Upravo nepravilno zasađena stabla širokog razmaka, na terasama ili okruženih suhozidima, prepoznatljivi su dio mediteranskog krajobraza.

Karakterizira ih ograničena mogućnost korištenja moderne mehanizacije te posljedično vrlo niska produktivnost odnosno različit prinos svake godine. No, pretvaranje ekstenzivnih maslinika u intenzivne bila bi pogubna za bioraznolikost i karakteristični krajobraz, što je i osnovna namjena ove mjere. Zbog toga vrijede ista pravila o gnojidbi i pesticidima kao i u ekstenzivnim voćnjacima.

Zelena površina se može održavati mehaničkom obradom ili košnjom trave ili zadržavanjem svih tanjih grančica ispod krošnje nakon rezidbe, te ispašom ovaca ili koza (maksimalno 1 UG/ha).

Kombinacija IAKS mjera

Obje se ove mjere za ekstenzivne voćnjake i maslinike mogu kombinirati s još nekim IAKS mjerama za višegodišnje nasade, a to su "Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki" (10.1.12), ili "Metoda konfuzije" (10.1.13) ili "Primjena ekoloških gnojiva" (10.1.15).

Zahtjev se mora podnositi svake godine, a korisnici preuzimaju obvezu petogodišnjeg razdoblja, osim onih kojima je obvezno razdoblje iz Odluke o ulasku u sustav potpore završilo u 2019. i 2020. godini, a koji može u 2021. godini podnijeti zahtjev za iste površine koje mora zadržati tijekom jednogodišnje obveze u 2021. godini te onih koji u 2021. prijavljuju nove površine s obveznim dvogodišnjim razdobljem.

Dodajmo još i da su poljoprivrednici dužni završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti vezanoj uz provođenje IAKS mjera koje organiziraju djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede u trajanju od najmanje šest sati.

Ispunjene obrasce za vođene evidencije (za obje operacije) treba dostaviti podružnici Agencije za plaćanja najkasnije do 31. prosinca tekuće godine.


Dokumenti


Tagovi

Ekstenzivni voćnjak Autohtone sorte Ekstenzivni maslinik IAKS mjere


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]