Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 04.05.2022. 07:30

Lisne uši - mali kukci koji prave velike štete

Proljeće je vrijeme intenzivnog porasta voćnih stabala, a to je pravi trenutak za pojavu lisnih ušiju.

Foto: Depositphotos/BojanZivkovic
  • 3.285
  • 306
  • 0

Blaga zima i prevrtljivo vrijeme tijekom proljeća pogodovalo je razvoju grupe biljnih štetnika - lisnim ušima. Za sve njih je zajedničko da štetu čine bodući i sisajući biljne sokove na mladim biljnim organima. Zelena, crna lisna uš, koprivina uš su samo neke od njih. Osim toga, one prenose viruse koji izazivaju bolesti na voćnim stablima, povrću i drugom uzgajanom bilju.

Velike površine suvremenih voćnjaka predstavljaju neodoljiv izvor hrane za mnoge kukce i druge štetnike. U proljeće, kada je intenzivan porast, one koloniziraju mlade listove, cvjetove, plodove. Broj tretiranja ovisi od intenziteta napada, a može se odraditi i preko pet tretmana u profesionalnim voćnjacima.

Više je razloga pojave

Prilikom suzbijanja štetnika iz ove grupe voćari se često susreću s otpornošću ušiju na pesticide. Razlog tome može biti što nije identificirana vrsta pa mjere nisu poduzete u skladu s razvojem i životnim ciklusom. Pogrešan termin primjene ili neodgovarajuće sredstvo je također jedan od razloga. Takvi propusti dovode do pojave rezistentnosti štetnih organizama, trovanja sredine i uzaludno potrošenih financijskih sredstava. Neke uši se lako suzbijaju, dok druge znaju biti problematične.

Veliki propust u borbi protiv njih može biti nepravilno gnojenje voćnih stabala. Previše dušika djelovat će na intenzivno formiranje mladih biljnih organa što će štetniku biti kao švedski stol i poziv na gozbu.

Za tretiranje voćnih stabala u cilju njihova suzbijanja mogu se koristiti različiti insekticidi, ali se moraju rotirati kod ponovljene zaštite (registrirana sredstva za zaštitu bilja provjerite u FIS bazi). 

Koloniziraju listove, plodove, privlače mrave (Foto: Bojan Kecman) 

Prirodne metode suzbijanja

Od prirodnih metoda mogu se koristiti sapunica od eko sapuna za odjeću, pripravci od raznih biljaka, pepeo.

Domaći sapun za pranje odjeće u zaštiti bilja

Od biljaka najefikasniji su češnjak i crveni luk, kamilica, neven, duhan, čili paprika i mnoge druge.

Insekticid od maslačka

Za pripremu ovog insekticida bit će vam potrebni svježi listovi u količini od 400g i korijen 200g, odnosno 30g osušenih. Usitnjeni se preliju s 10l vode i ostave do 4h. Otopina se procijedi i spremna je za upotrebu.

Insekticid od stolisnika

Bit će nam potreban 1kg osušenog stolisnika koji je najdjelotvorniji ako ga sakupimo na početku cvjetanja, jer tada ima najviše djelotvornih tvari. Prelijemo ga s 2l tople vode, da nije proključala, i ostavimo sljedećih pola sata. Nakon toga se dolije još vode da je ukupna količina tečnosti 10l i ostaviti na tamnom mjestu iduća dva dana.

Mlijeko i jod

Potrebno je u 100ml mlijeka dodati od 25 do 30 kapi joda i promiješati. Smjesu dodamo u 1l vode. Ovo sredstvo je efikasno u borbi protiv lisnih ušiju, ali ne suzbija jaja. Zbog toga je tretman potrebno ponoviti. Osim na voćnim stablima može se primijeniti na povrću, ukrasnom bilju, posebno je efikasno u zaštiti ruža. Sredstvo se primjenjuje odmah kada ga napravimo i ne može stajati.


Tagovi

Lisne uši Zaštita voćaka Zelena uš Crna uš Prirodni insekticid Uši na voćkama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima