Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba oraha
  • 20.03.2021. 16:30

Kod rezidbe lateralnih sorti oraha odstranite sve nisko pozicionirane skeletne grane

Lateralne sorte su sve popularnije, a rezidba nije komplicirana.

Foto: Facebook/Agronomski konsalting BiH
  • 1.317
  • 96
  • 0

Sve je popularniji uzgoj lateralnih sorti oraha. One imaju niz prednosti u odnosu na terminalne koje su tradicionalno najviše zastupljene u domaćoj proizvodnji, a daju plod samo na vrhovima grana, na periferiji krošnje. Zbog izražene apikalne dominacije i velikog promjera, traže veći razmak pri sadnji, od 12 do 14 metara jer u protivnom dolazi do spajanja krošnji i smanjenog roda. Terminalne sorte oraha stupaju u puni rod nakon 12, a lateralne već nakon 8 godine. 

Od onih lateralnih, najviše su zastupljene američke sorte poput: Chandler, Pain, Serr, Pedro, Gillet, Forde Ivanhoe, Sexton, Solano, Tehama, Sunland, kao i francuske: Pieral Lara, Fernette i Fernor, bugarska sorta "izvor 10", ruska "Ideal Saratovski" i druge.

Skeletne grane ne smiju preuzeti vodstvo

Rodne grančice lateralnih sorti ovog lupinastog voća pojavljuju se duž čitave grane pa čak i u unutrašnjosti krošnje. To je razlog što se one mogu saditi u gustom sklopu. Sadnice prorode veoma rano, a puni rod daju već u osmoj vegetaciji nakon sadnje. Do pete godine voćke se oblikuju po formi poboljšano piramidalne krune i orezuju se ručno. Formirana kruna je takva da se na centralnoj osi ne reže vrh u prvim godinama. 

On se može rezati samo ako se pretjerano isprovociraju ljetorasti koji predstavljaju skeletne grane te ako postoji opasnost da preuzmu vodstvo i jače uzimanje hranjiva te tako postanu jasno dominantni u odnosu na vodilicu. U ovom slučaju, prikraćivanje vodilice, isprovocira jači vegetativni porast novog ljetorasta iz sljedećeg donjeg pupoljka koji preuzima ulogu vodilice. Na većim nasadima, obavlja se i strojna rezidba vertikalnim rotacijskim pilama i izvodi se svake treće godine mehanizirano jer osobitosti lateralne rodnosti to zahtijevaju.

Rezidbom formirati poboljšanu piramidalnu krunu

Potrebno je odstraniti sve nisko pozicionirane skeletne grane. Pri sadnji se mogu očešati pupoljci nisko pozicionirani iz kojih će porasti mladice. Također, ukoliko se to ne odradi te oni porastu, mogu se ukloniti odmah iste godine u ljetnoj rezidbi ili, ako se ipak i ne stigne, odstranjuju se u zimskoj.

Ranijim pomotehničkim istraživanjima tvrdilo se da se kod orezivanja oraha treba ostavljati patrljak (čep) u dužini i do 5-7cm. Stručnjaci se danas ne drže ovog pravila.

Ručno orezivati do četvrte godine

Ostavlja se slično kao kod jabuke 0,5-1 cm čep koji se blago koso formira škarama pri rezu. Na taj način teže dođe do obolijevanja na mjestu reza. Moguća je pojava vodopije u ljetnom periodu koja se odstranjuje tom prilikom. Ako je pak ona negdje potrebna kao budući nosač rodnih grančica, može se ostaviti.

Preporučuje se ručno orezivanje ovih sorti do četvrte godine zbog prorijeđivanja grana i formiranja krošnje, a kasnija rezidba može biti strojna navedenim vertikalno pozicioniranim rotacijskim pilama. Neki orezivači prvih četiri godine prikraćuju skeletne grane 20-30 posto od njihove dužine na donji vegetativni pupoljak i tako isprovociraju da budu produljene, kako bi se izduživale i kako bi lakše dobivali formu poboljšane piramide. Ukoliko se ovim poduhvatima dogodi da se skeletne grane počnu dominantno razvijati u odnosu na provodnicu, treba i nju prikratiti na sličan način. Ovi pothvati se na etažama izvode tako da se prema gornjim te grane skraćuju tako da se dobije raspored slično vitkom vretenu kako bi sve skeletne grane do vrha vodilice bile osunčane i simetrično trigonometrijski raspoređene.

Cijepljenjem sadnica oraha do bržeg plodonošenja - s rezidbom oprezno

Sorte poput američkog Chandlera traže oprašivače u svojim nasadima i za nju to su Franquette, Fernette, te i popularna "Rasna". S vegetacijom obično kreću od sredine travnja. To je jako značajno jer se izbjegne period od sredine ožujka do sredine travnja koji je jako kritičan zbog temperaturnih inverzija kada uglavnom stradaju stabla voća ranijih sorti jer već uđu u fenofaze pri kojima stradaju pupoljci te je ugrožen rod u tekućoj vegetaciji.

Oprašivači se prve četiri godine ne orezuju osim zahvata uklanjanja nisko pozicioniranih grana i slično. Cilj je imati što više nosača muških cvjetova kako bi oprašivanje bilo u što intenzivnijoj mjeri.

Prinos manji po stablu, ali je veći po hektaru

Lateralne sorte oraha su visokorodne usljed prisustva miješovitih pupoljaka, ne samo na terminalnim i subterminalnim pozicijama jednogodišnjih grančica već i lateralno, skoro čitavom njenom dužinom. Stabla su slabe bujnosti i samim tim i prinos im je manji po stablu, ali je veći po hektaru zbog većeg broja posađenih sadnica u odnosu na terminalne sorte i kreće se u rasponu od četiri do pet tona po hektaru. Sade se znatno gušće i rezidba je manje rizična po rodnost u odnosu na terminalne sorte kod kojih treba biti jako oprezan pri rezidbi jer se rodne grančice formiraju samo na periferiji krošnje.

Prednost što niije puno zahtjevna vrsta

Uzgoj lupinastog voća ne traži pretjeranu brigu. Ide znatno manji broj sadnica po hektaru u odnosu na neke druge voćne vrste, kada se uzgajaju intenzivno ili čak super-intenzivno. Također, potrebno je 60 posto manje tretmana zaštite u odnosu na sveukupno tretiranje kod jabuke ili kruške. Ne traži pretjeranu gnojidbu kao breskva, trešnja. Kasnije sorte su jako bitne po naša podneblja.

Olakšana je i košnja i održavanje međurednog prostora u ranijim godinama, a kasnije se međuusjev znatno slabije razvija zbog same specifičnosti oraha. Lateralne sorte mogu se uspješno orezivati strojno u sezonama punog roda tako da je ljudski faktor minimalno uključen u poslovima kod njihovog održavanja.


Tagovi

Rezidba oraha Lateralne sorte oraha Lupinasto voće Piramidalna kruna Skeletne grane Pojava vodopije Visokorodne sorte


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inženjer opće poljoprivrede, radi na terenu, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.