Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kumkvata
  • 14.08.2022. 07:30

Kako uzgajati kumkvat - moguće je i u stanu ili kući?

Može se uzgajati u zatvorenom prostoru, a njegove sadnice dobivamo na tri načina.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 6.917
  • 307
  • 0

Kad govorimo o uzgojuvoća, mnogi u mislima imaju sliku velikog broja stabala na otvorenom, ali kumkvat je vrsta koju zbog malih dimenzija možemo uzgajati u posudama u svojim stanovima, kućama i poslovnim prostorima. Ipak, ovisno od vrste, može narasti i do pet metara.

Pripada porodici Fortunella, a još se naziva kineska ili patuljasta naranča. Odgovaraju mu osunčana mjesta, a svake dvije godine se presađuje.

Razmnožava se na tri načina - generativan, sjetvom sjemena i vegetativan način, reznicama i cijepljenjem. 

Sjetva sjemena

Najjednostavniji način je sjetva sjemena. Nakon što se sjemenke izvade iz ploda potrebno ih je dobro izbrisati papirnatim ubrusom. Tako ćemo odstraniti komade pulpe koji trunu, što može izazvati propadanje sjemena.

U posudu promjera 10 cm možemo posaditi tri sjemenke u supstrat. Ne treba ih gusto posijati, jer preguste biljke brže poliježu i propadaju.

Nakon sjetve i prekrivanja slojem supstrata potrebno je zaliti vodom i ostaviti posudu na neko toplo i svijetlo mjesto. Kako bi spriječili isušivanje površinskog sloja možemo preko nje staviti tanku foliju ili vrećicu za pakrnje. Prve biljčice će se pojaviti poslije mjesec dana, a najkasnije nakon dva.

Razmnožavanje reznicama

S poludrvenastih grančica uzimaju se reznice dužine oko 30 cm kojima bazni dio umočimo u neko sredstvo za ožiljavanje. Reznice posadimo u posudu sa supstratom.

Potrebno je redovno održavati vlažnost supstrata. Kao i u prvom slučaju, dobro je preko reznice i posude staviti vrećicu za pakiranje u slučaju da nemamo namjenske posude s poklopcima.

Posudu s reznicom držati u polusjeni. Poslije mjesec dana, uz redovnu brigu i zalijevanje, dobit ćemo sadnicu s razvijenim korijenom.

Cijepljenje

Najčešći i najpouzdaniji način razmnožavanja je cijepljenje pupoljkom na podlogu gorku naranču Citrus x aurantium, grejp Citrus x paradisi ili sibirski limun Poncirus trifoliata.

Kumkvat - agrum otporan na niže temperature

Na podlozi se napravi rez u obliku slova T i lagano se odvoji kora od drveta. S grane kumkvata se uzima dobro razvijen pupoljak i to zarezivanjem dijela kore i drveta ispod njega. Taj komadić mora biti dug oko 3 cm i on se umetne u T rez na podlozi. Prilikom umetanja lagano ga pritisnemo prema dolje.

Kako bi osigurali dobar kontakt i brže srastanje podloge i pupoljka sve vežemo kalemarskom gumicom ili folijom. Poslije 20 do 30 dana omotač se skida.


Tagovi

Kumkvat Fortunella Cijepljenje Razmnožavanje reznicama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]