Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 12.11.2022. 10:30

Kada presaditi jagode s otvorenog polja u plastenike?

Ključnu ulogu u uzgoju jagoda u plastenicima igra otkupna cijena koja je nekoliko puta veća u odnosu na sezonske

Foto: Bojan Kecman
  • 1.382
  • 78
  • 0

Studeni je idealan za presađivanje jagoda s otvorenog polja u plastenike. Najbolje je da sadnice imaju dosta prostora za rast zbog čega bi trebalo iskopati rupe dubine i širine barem 20 centimetara. Ovo je važno zbog korijena koji se treba raširiti prilikom sadnje i pritisne prema dolje.

Mladice izrasle iz matične biljke vade se motikom ili lopatom, a odvoje se tako što se škarama prerežu vriježe.

Usitniti zemlju oko korijena

Prije sadnje bilo bi dobro da se zemlja prihrani stajnjakom i NPK gnojivima, isfreza, odnosno, usitni da bi se korijen mogao lakše razvijati. Teška zemlja nije pogodna za probijanje korijenovih dlačica zbog čega često dolazi do njihovog sušenja. Sadnja u grredice, izdignute 20-tak centimetara iznad zemlje bolja je ako je teren pod blagim nagibom.

Teška zemlja nije pogodna za probijanje korijenovih dlačica

Što se tiče zalijevanja, potrebno ih je dobro zaliti odmah nakon sadnje, a tijekom zime, povremeno. Isto tako, u prva dva mjeseca, neophodno je kidati cvjetove posađenih jagoda, zbog boljeg ukorjenjivanja posađenih sadnica i sprječavanja gubljenja snage na razvoj ploda.

Svako naglo sniženje temperature može biti kobno. Inače, ne treba ih saditi preduboko. Najbolje je da temperature neko vrijeme bude oko dva stupnja iznad nule kako bi se postigla što bolja adaptacija tek posađenih sadnica.

Do pola kilograma po sadnici

Prije sadnje presadnica se potapa u vodu u kojoj je potopljena kamilica ili vodu s grančicama vrbe koja je idealna za bolje ukorjenjivanje. Nakon sadnje, trebalo bi izbjegavati prihranu s dušičnim gnojivima da ne bi došlo do naglog i nekontroliranog rasta koji može uzrokovati neotpornost biljaka na niže temperature.

U jednom plasteniku od 100 metara kvadratnih može se posaditi 550 do 600 novih sadnica. Prinos se kreće od 200 do 500 grama po sadnici, ako se ispoštuju sve mjere i osigura dovoljno hrane biljkama. Ovdje se misli na prihranu s fosforom i kalijem.

Najviše se sade Kleri koja ranije pristiže i Alba

Zbog klimatskih promjena toplije vrijeme uzrokuje ranije pristizanje prvih plodova na tržište što i je cilj proizvođača. Ako dođe do prodora hladnog zraka plastenik se grije ili na drva ili toplom vodom. Poželjno je da se sadnice pokriju folijom kako ne bi smrzle. Dnevne temperature od 10-12 stupnjeva idealne su za razvoj biljaka.

Dobra otkupna cijena

U slučaju ranog pristizanja i otkupna cijena je veća u odnosu na sezonu kada jagoda ima u dovoljnim količinama. 

Ukoliko u siječnju dođe do visokih temperatura, što je čest slučaj posljednjih godina, može uslijediti napad štetnih insekata, kao što su tripsi, stjenice, buhač. Zato se preporučuje da se na vrata plastenika, kao i sa strane, postavi mreža, koja će spriječiti ulazak štetnicima.

Što se tiče sorti najviše se sade Kleri koja ranije pristiže i Alba, a može se saditi i dobra, stara, mjesečarka koja je također otporna na štetnike i bolesti.


Tagovi

Jagode u plasteniku Mjesečarka Kleri Alba Vriježe NPK gnojivo


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]