Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj avokada
  • 30.05.2019. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Brgujac, Vis

Bavili se poljoprivredom u SAD-u, a sada uzgajaju avokado na Visu

Nakon umirovljenja, Amerikanci Patricia i John Repanich novi su dom pronašli na otoku Visu. Iza sebe imaju 40 godina iskustva u uzgoju oraha, ovaca, pšenice i graha, a sad se bave uzgojem avokada. Od uzgoja za vlastite potrebe, došli su i do prodaje.

Foto: arhiva obitelji Repanich
  • 1.998
  • 397
  • 0

"Često nas pitaju zašto uzgajamo avokado, a John svaki puta odgovori pitanjem – zašto ne? S avokadom je moguće ostvariti 10 puta veći profit nego s maslinama. Osim toga, zaista ih volim jesti i radi se o izuzetno zdravim namirnicama. Postoje razni načini pripreme, okus je fantastičan, a u Hrvatskoj možemo naći samo avokado iz Afrike ili Južne Amerike“, kaže Amerikanka Patricia Repanich koja sa suprugom Johnom od 1999. živi na otoku Visu. 

Naime, te 1999. godine otišli su u mirovinu i prodali plantažu oraha u Kaliforniji te došli na Vis u potrazi za Johnovim korijenima. Upoznali su, kako kažu, prekrasnu rodbinu iz loze Repanić koja još uvijek živi na otoku. Vis je domovina Johnove bake i djeda s očeve strane.

"Jako nam se svidio otok – ljudi, usporeni ritam života, mogućnost kupanja u kristalno čistom moru, priroda, hrana, glazba, mir. U to vrijeme cijena kuće uz more također je bila pristupačna. Imali smo vjere da ćemo se moći nositi s predstojećim izazovima kao što su jezik, medicinska skrb, otežana birokracija i razdvojenost od obitelji“, govore John i Patricia te dodaju da su prilikom sljedećeg posjeta Visu kupili trošnu kuću na obali u selu Brgujac (Bargujac) koje je nastalo kao ribarska lučica na istoimenom poluotočiću. Brgujac je zadržao dosta od originalnog šarma pa ga mnogi smatraju najljepšim među priobalnim viškim seocima.

Prve biljke bile su eksperiment

"Neke stvari koje smo imali u Americi su nam ovdje nedostajale, jedna od njih je i zdravi avokado. Što smo učinili po tom pitanju? Za vrijeme puta po Europi kupili smo nekoliko avokada, pojeli ih i posijali sjemenke koje su ostale. Željeli smo u našem novom vrtu posaditi nekoliko stabljika ovog voća samo za vlastite potrebe. Još uvijek sijemo sjemenke i presađujemo, ali sada i za prodaju“, navode.

Kako uzgojiti avokado iz koštice?

Stabla su dobro napredovala, rasla su na južnoj strani u blizini mora gdje nema mraza i imala su visinski prirast oko jedan metar na godinu. "Biljke nisu bile sretne radi soli koju im je donosilo Jugo, ali napredovale su. Njihova genetika nam nije bila poznata – neka stabla davala su ukusne plodove, druga su bila samo lijepa“, prisjeća se Patricia.

Još uvijek sijU sjemenke i presađujU ali sada i za prodaju

Prije umirovljenja bavili su se poljoprivredom u državama Washington i Kalifornija u SAD-u. Imaju 40 godina iskustva u uzgoju oraha, ovaca, pšenice i graha. Dolaksom na Vis, John nije mogao zamisliti život bez poljoprivrede, i kada su kupili susjednu nakošenu i stjenovitu parcelu, u tome je vidio svoju novu priliku. Na Visu rastu masline, grožđe i poneki limun. "Stanovnici otoka Visa su stručnjaci za ove kulture i znali smo da se ne želimo natjecati s njima. Mi Amerikanci nikada ne bismo dovoljno dobro odradili posao!“, šale se supružnici Repanich i dodaju: "Kao što smo već naglasili, avokado je kultura visoke vrijednosti s deset puta većim potencijalom za profit od bilo čega što smo mogli zasaditi. Našim prvim stablima se ovdje svidjelo, ali željeli smo imati dobre sorte, ne samo divlje drveće.“

Proveli tri dana sa stručnjacima iz Kalifornije

Puno su istraživali, proveli tri dana u Kaliforniji sa stručnjacima u uzgoju avokada od kojih su saznali sve što su mogli. Pročitali su sve vezano za ovo voće što su mogli pronaći, gledali snimke na YouTube-u te zaključili da stabla avokada ne slijede pravila drugih stabala. Shvatili su da imaju još štošta za naučiti.

"Na Siciliji smo pronašli rasadnik koji nam je prodao 150 cijepljenih stabala dobre sorte, iskrčili smo zemljište od borove šume, rekonstruirali stijene i kamene zidove, a za svako stablo instalirali smo sustav za navodnjavanje s mini prskalicama. Posadili smo drveće u svibnju 2017. godine i sada, dvije godine kasnije, završila je cvatnja i imamo malene plodove avokada. Većina godine proći će u sazrijevanju plodova, a na stablu mogu ostati i do tri mjeseca bez zrenja. To znači da je berbu vrlo lako moguće prilagoditi potrebama na tržištu pa čak i sačekati trenutak kada je bolja cijena“, navode John i Patricia.

Polovica voćke avokada srednje veličine (75g) sadrži 130 kalorija i gotovo 20 vitamina i minerala što ga čini izvrsnim izvorom hrane bogate nutrijentima te se često naziva najzdravijom hranom na svijetu. Avokado je praktički jedino voće koje sadrži zdrave mononezasićene masnoće - dobre masti, a ne sadrži natrij, šećer niti kolesterol. Nutricionisti kažu da je avokado najbolja prva hrana za bebe.

Već ih kontaktiraju hrvatske trgovine i restorani

"Ovo voće je novost u Hrvatskoj i bit će potrebno određeno vrijeme da se potrošači nauče kako ga konzumirati. Obično je potrebno nekoliko dana na sobnoj temperaturi kako bi avokado omekšao da bi bio savršen za konzumaciju. Može se jesti žlicom, narezan na komadiće u salati, očišćen za guacamole ili dodatak jelima s paštom, kao namaz na tostu (jeftinije i zdravije od maslaca), kao zamjena za masnoću u pečenim jelima i na nebrojene druge načine“, kažu supružnici Repanich i dodaju da ih hrvatske trgovine i restorani kontaktiraju kako bi se upisali na listu čekanja za dostavu.

Na eko OPG-u Tihe Blažević uz mandarine, uspijeva i kivi, avokado pa i banane

"Smatramo da nećemo imati problema plasirati svježe voće, a planiramo proizvoditi i ulje od avokada koje se smatra najzdravijim. Osim toga, može se koristiti na temperaturama višim nego maslinovo ulje. Ulje avokada proizvodi se s istim strojevima kao i maslinovo ulje, uz malu nadgradnju - dodavanja komponente za uklanjanje koštica. Ulje ovog voća koristi se za kuhanje, kao dodatak salatama, čak i za kozmetiku te se  prodaje po vrlo visokoj cijeni“, dodaju.

Potražnja za avokadom u svijetu pa tako i u Hrvatskoj u stalnom je porastu. Zahvaljujući trendovima, dijetama i društvenim mrežama te zbog rasta popularnosti meksičke kuhinje i činjenice da se radi o zaista zanimljivoj namirnici, avokado je postao neizbježan u restoranima, ali i kućnim kuhinjama.

"Za sada smo optimistični jer naš eksperiment s avokadom dobro napreduje. Vidjet ćemo što nam nosi budućnost“, kažu Patricia i John Repanich.


Tagovi

Avokado Uzgoj avokada Patricia i John Repanich


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.