Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 24.06.2013.

Savjeti za vinovu lozu za tjedan 24.6.-30.6.

Nepovoljno vrijeme se nastalja, a osim plamenjače u vinogradima je zabilježena pojava botritisa odnosno zelene plijesni

Foto: RGBStock
  • 1.216
  • 112
  • 0

Donosimo Vam nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Cvatnja vinograda je završena pa vinova loza ima pojačani rast mladica i zaperaka koje treba odstraniti iz vinograda zelenom rezidbom kako bi vinograd imao veću prozračnost. U vinogradu koji je na vrijeme ovršikan lakše je i kvalitetnije napraviti zaštitu.

Vinograde treba zaštititi fungicidima Profiler, Nativo 75 WG i Teldor SC 500 budući da postoje uvjeti za sve tri najpoznatije bolesti vinove loze (plamenjača, pepelnica i botritis). U vinogradima gdje ima moljaca najbolje je zaštititi preparatom Decis 2,5 EC, ukoliko vinograd nije u integriranoj proizvodnji ili nekim drugim insekticidom koji ima dozvolu za integriranu zaštitu protiv moljaca.

Hladno i kišno vrijema u cvatnji dovelo je do osipnja grozdova i botritisa na peteljci i smanjenja prinosa na pojedinim vinogradima za 10 - 90%. Smanjenje prinosa uzrokovat će još veću bujnost vinograda i veće opasnosti od bolesti te samim time i dodatne zaštite. Zbog visokih teperatura u vrijeme zaštite, pogotovo ako se dodaju folijarna gnojiva, može doći do fitotosičnosti u vinogradima pa vinograde treba prskati u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima. U idućih 10 do 20 dana najveće opasnosti prijete od pepelnice koja se lako prepoznaje u vinogradima jer izgleda kao pepeo posut po bobicama. No ako niste sigurni da je pepelnica tada pomirišite zaraženo grožđe i osjetiti ćete miris gljive vrganj i tada ste sigurni da je pepelnica u vinogradu.

Preporuke vinogradarima Sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Cijeli prošli tjedan je obilježen vrlo visokim temperaturama praćenim visokom relativnom vlagom zraka što predstavlja idealne - „školske“ uvjete za napad pepelnice. Upravo to se i dogodilo na pojedinim lokalitetima gdje proizvođač nije usmjerio pažnju ka kvalitetnoj zaštiti vinograda od pepelnice.

Osim problema pojave pepelnice, vinogradarima Primorja i Istre dodatni problem predstavlja i lošija oplodnja od uobičajene zbog loših vremenskih uvjeta u vrijeme cvatnje, pa je tako gubitak grožđa i do 30%.

Također, došlo je i do pojave tzv. „ranog botritisa“ (zelena plijesan), odnosno šteta na mladim grozdićima, opet kao posljedica visokih vlaga u vrijeme cvatnje, ali i ne tretiranja vinograda botricidima.

Najave vremena u idućem tjednu sigurno neće olakšati vinogradarima posao zaštite, jer već od početka tjedna prognoze govore o ponovnim oborinama. Prolazno pogoršanje uz grmljavinsko nevrijeme i kišu je najavljeno u ponedjeljak 24.06.2013. u svim dijelovima navedenih vinogradarskih podregija. Pogoršanje uz kratkotrajni pad temperatura opet stvara medij za ponovne infekcije plamenjačom i za nastavak razvoja botritisa - plijesni. Visoke temperatura od sredine tjedna opet povisuju mogućnost značajnijeg napada pepelnice.

Tako za vinogradare Hrvatskog Primorja i Istre i dalje preporučujemo kombinaciju tri izuzetno jaka pripravka u zaštiti od navedenih bolesti.

Mikal Premium F 3 kg/ha protiv plamenjače.

Falcon EC 460 0,4l/ha koji u svom sastavu ima 3 djelatne tvari protiv pepelnice i na nju djeluje preventivno, sistemično, kurativno te eradikativno što znači da rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti. Laički rečeno „pere“ napadnute djelove grozda.

Kao partner Falcon EC 460 dodajemo i trećinu doze sumpornih pripravaka samo kao dodatnu sigurnost od napada pepelnice jer je učinak te kombinacije sinergijski (zajednički) i 100% siguran. Preporučamo jedan od sumpornih pripravaka WG formulacije.

Teldor SC 500 1-1,5 l/ha je vodeći botricid na tržištu. Primjenjujemo ga i u ovoj fazi iz razloga velikog pritiska bolesti ove sezone. Sadašnjim tretmanom spriječavamo veliki potencijal napada ove bolesti u kasnijim fenofazama razvoja loze.

Za proizvođače koji su koristili Mikal Premium F u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučamo pripravak Verita u dozi od 2,5 - 3kg/ha. Verita spada u grupu sistemičnih pripravaka s kurativnim svojstvima.

Vinogradarima podregije Sjeverna Dalmacija uz navedenu zaštitu od pepelnice koja će i dalje biti segment zaštite na koji sada moramo obratiti najviše pažnje, za plamenjaču preporučujemo pripravak Profiler u dozi od 3kg/ha. Svojim mehanizmom djelovanja daje potpunu sigurnost zaštite od plamenjače idućih 15 dana od tretmana.

Kvalitetan odabir sredstava za zaštitu i kvalitetna aplikacija istih su prioritet vinogradaru u idućem kratkoročnom razdoblju.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske Zagore, Srednje i Južne Dalmacije

Nakon izrazito suhog, vrućeg i sparnog tjedna pred nama je razdoblje nestabilnijeg vremena na praktično cijelom području obje podregije. Osim kišnog vremena kasno u ponedjeljak i u utorak prognoze predviđaju i veliki pad temperature u srijedu, četvrtak i petak te opet kišno vrijeme s podizanjem temperature krajem tjedna. Sve ovo zahtijeva pažljiv pristup zaštiti vinove loze jer možemo očekivati uvjete idealne za zarazu skoro sve tri najvažnije bolesti.

Na određenim vinogorjima, posebno u Vrgoračkom, došlo je do velikih zaraza plamenjačom. Za one vinograde u svim vinogorjima u kojima je došlo do zaraze plamenjačom, ako nisu korišteni pripravci tvrtke Bayer, preporučamo upotrebu pripravaka Mikal Premium F ili Verita jer ovi pripravci osim preventivnih imaju i odlična kurativna svojstva tj. zaustavljaju zarazu. U situaciji ostvarene zaraze treba ih koristiti u gornjim dozama i obavezno u bloku u razmaku od 8 dana. U zdravim vinogradima preporučamo uporabu pripravka Profiler, koji ima jedan od najduljih intervala zaštite od plamenjače na tržištu.

U prošlom tjednu postojao je visok rizik za ostvarivanje zaraze od pepelnice zbog sparnih i vrućih vremenskih uvjeta. Vinogradari bi trebali obavezno napraviti detaljan pregled vinograda kako bi što prije primjetili znakove ove bolesti i djelovali pravovremeno. Za obje podregije u svim vinogorjima, a naročito u onim sortama koje su osjetljive na pepelnicu (Malvasija Dubrovačka Bijela, Pošip, Maraština, Chardonnay, Debit, Kujundžuša, Žilavka,...) preporučamo upotrebu pripravka Falcon EC 460. Ovaj pripravak pruža najbolju zaštitu bobica grožđa. Isto tako, ako je primjećena zaraza potrebno je obavezno koristiti Falcon EC 460!

Zbog očekivanog pada temperature bit će idealni uvjeti za razvoj sive plijesni koja je praktično prisutna u svim vinogorjima. Da bi izbjegli njen prelaz u spavajuću fazu i „sakrivanje“ unutar grozda obavezno je obaviti prskanje protiv ove opasne bolesti pripravkom Teldor SC 500. Napominjemo da je nakon zatvaranje grozda jako otežano suzbijanje ove bolesti.

Osim zaštite od bolesti, u vinogradima se trenutno obavljaju radovi pljevljenja, ubacivanja u žice te obrada zemlje između redova u cilju zadržavanja i konzervacije vlage u tlu

U prilogu članka nalazi se PDF brošura sa preporukama za zaštitu po regijama.

Vaš Bayer!

Foto: RGBStock


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Bayer CropScience Vinograd Botrtitis Zelena plijesan Plamenjača Peronospora Kiša


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]