Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 22.07.2013.

Savjeti za vinovu lozu za tjedan 22.7.-28.7.

Donosimo Vam nove preporuke o zaštiti vinograda...

  • 1.401
  • 110
  • 0

Radovi u vinogradu bliže se kraju. Problem još uvijek predstavlja pepelnica kao posljedica vremenskih uvjeta. U vinogradima gdje ima moljaca mora se napraviti zaštita insekticidima protiv druge generacije moljaca. Mlade vinograde koji su sađeni ove ili prošle godine nastavljamo štiti i u kolovozu jer se listovi i mlada stabla ne smiju razboljeti.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Krajem srpnja ili početkom kolovoza obavlja se posljednja zaštita vinograda ove godine. Kod zdravih vinograda potrebno je samo održavati zdravstveno stanje. Kod vinograda koji su zaraženi pepelnicom ili sivom plijesni potrebna je dodatna briga i to češćim prskanjem te skidanjem lišća u zoni grožđa kako bi preparat lakše došao do grožđa. Kod skidanja listova treba paziti da se grozdovi suviše ne otvore jer mogu nastati štete od sunca i tuče (rizling rajnski). Za završno prskanje preporuka je Verita 2,5 kg/ha, Falcon EC 460 0,4 l/ha i Teldor SC 500 1,5 l/ha.

Apopleksija

Do kraja vegetacije vinogradi daju zaperke koji su osjetljivi na plamenjaču. Obično se zaperci odstranjuju ali su istovremeno i korisni jer hrane grozdove. Upravo zbog toga ne treba skinuti sve zaperke nego jedan dio ostaviti na trsu kako bi se dobio veći slador u grožđu.

U vinogradima gdje ima moljaca mora se napraviti zaštita insekticidima protiv druge generacije moljaca. Može se koristiti Decis 2,5 EC ukoliko vinograd nije u integriranoj proizvodnji.

Mlade vinograde koji su sađeni ove ili prošle godine nastavljamo štiti i u kolovozu jer se listovi i mlada stabla ne smiju razboljeti. Ako mladi vinograd izgubi listove postoji opasnost da loza neće na vrijeme dozrijeti i može doći do propadanja mladih trsova od izmrzavanja. Vinogradi koji su sađeni prošle godine iduće proljeće se formiraju pa stablo mora biti zdravo kako bi se mogao vinograd formirati. Za mlade vinograde preporuka je Verita 2,5 kg/ha i Falcon EC 460 0,4 l/ha.

Zaštita vinograda od korova se može obaviti idućih nekoliko dana i vinogradi će biti uredni do berbe. Preporuka je Basta 15 1,5 do 2,5 litara u trake u vinogradima.

Preporuke vinogradarima Sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Stabilno i sunčano vrijeme, visoke temperature i visoka relativna vlaga zraka obilježile su prošli tjedan. Naznaka promjena vremena nema u sve tri podregije, osim najava mjestimično prolaznog nevremena tipičnih za ovo doba godine, naročito na Kvarneru i Istri.

U ovoj fenofazi vinove loze bobice grožđa zatvaraju puči, polako prestaju s fotosintezom i prelaze u fenofazu šaranja grozda ili početak zriobe. U zaštiti od biljnih bolesti to znači da spore plamenjače polako gube sposobnost za zarazu grozdova odnosno bobica grožđa iz razloga nemogućnosti klijanja u kapi vode kroz puči ili otvore na bobicama.

Reduciranje prinosa

Bakreni pripravci će svojim mehanizmom djelovanja očvrsnuti pokožicu bobice grozda, zaustavljati bujnost vegetacije i omogućiti sigurnost dobrog opadanja lista u jesen i ulazak loze u fazu mirovanja.

Problem još uvijek predstavlja pepelnica kao posljedica navedenih vremenskih uvjeta. Pepelnica je prisutna u svim vinogorjima, s tim da je na nekim položajima kroz prošli tjedan i eskalirala. Kako je riječ o zadnjem prskanje i s obzirom na vrijeme i postojanost zaraze, na napadnutim vinogradima još jedanput preporučamo pripravak Falcon EC 460 kao najbolji kurativni proizvod na tržištu.

Falcon EC 460 se može primjeniti pod uvjetom da nije korišten već dva puta u vegetaciji. Uzeti u obzir karencu od 42 dana za vinovu lozu. Ukoliko je Falcon EC 460 primjenjen dva puta tijekom ove vegetacije, preporučujemo visokoučinkovit pripravak protiv pepelnice Nativo 75 WG 0,2 kg/ha ( ukoliko nije korišten tri puta u vegetaciji, a infekcija je prisutna). Uzeti u obzir karencu 42 dana u vinovoj lozi.

Također, u zadnjem tjednu prskanja je ostala i zadnja mogućnost djelovanja na sivu plijesan, koju u ovom trenutku ne možemo vidjeti kroz simptome bolesti, ali ukoliko je prisutna (nije se tretiralo nakon fenofaze cvatnje te prije zatvaranja grozda) u zatvorenom grozdu, napad i rezultate napada te bolesti ćemo vidjeti u jesen, ukoliko bude vlažna s nižim temperaturama.

U fazi mijenjenja boje grozda (fenofazi šaranja grozda) je optimalno vrijeme za treću zaštitu protiv ove bolesti, a za tu namjenu preporučamo botricid Teldor SC 500 u dozi od 1,5 l/ha. Napominjemo da vinogradari koji nisu do sada djelovali na ovu bolest ne mogu očekivati visoku učinkovitost niti jednog botricida s jednim tretiranjem samo u ovoj fazi. Ipak smanjiti će se određeni postotak zaraze odnosno simptoma ukoliko dođe do uvjeta za razvoj botritisa u jesen pred berbu.

Radovi u vinogradu se polako privode kraju do berbe. U tijeku je završetak vršikanja izraslih zaperaka, reduciranje grožđa kod pojedinih proizvođača, pripreme za prva navodnjavanja u vinogradima koji imaju tu mogućnost.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske Zagore, Srednje i Južne Dalmacije

U protekolom tjednu u svim vinogorjima osnovni problem je predstavljala pepelnica. Učestalo se pojavila na osjetljivim sortama i tamo gdje su razmaci bili preveliki. Još jednom se kao problem pokazao odnos doze i koncentracije. Opet ponavljamo da u onim vinogradima gdje se koriste atomizeri različitih konstrukcija koji su prije svega namijenjeni utrošku manjeg volumena vode osnovno je staviti dovoljnu i propisanu dozu pripravka prema površini, ali i volumenu zelenog zida.

U praksi to znači: doza za Falcon EC 460 je 0,4 l/ha i ako trošimo 400 litara vode, u tih 400 litara vode moramo staviti 0,4 l Falcon EC 460, a ne 0,1 litra.

U ovakvom škropivu koncentracija je sada 0,1%, a ne 0,04% i ona je ispravna. S druge strane, ako koristimo prskalice koje troše oko 1000 lit vode onda isto u tu količinu stavimo 0,4 l Falcon EC 460 i dobijemo koncentraciju od 0,04%.

Pojednostavljeno: određena količina sredstva mora doći na hektar površine vinograda bez obzira na količinu vode po ha. Ukoliko trošimo više od 1000 litara povećati količinu sredstva za omjer koliko smo potrošili više vode od rečenih 1000 litara. Nerazumijevanje pojmova doze i koncentracije najčešće je dovodilo do pogrešaka u primjeni i time do neadekvatne zaštite i pojave prije svega pepelnice.

U zdravim vinogradima zaštitu treba privesti kraju gdje to dopuštaju vremenske prilike. Ukoliko vinogradar misli da je još velika opasnost od pepelnice neka koristi i dalje sistemične pripravke (Folicur EW 250, Nativo 75 WG, Falcon EC 460) u propisanim omjerima i neka doda polovičnu dozu sumpornog pripravka. Grožđe je već dugo izvan opasne zone kada je riječ o plamenjači te preporučamo prelazak na kontaktne pripravke bakrenog tipa da se umiri prirast loze te da očvrsne bobica grožđa.

Osim navedenog iznimno je važno, ukoliko nije obavljeno prskanje protiv sive plijesni to obaviti i to s pripravkom Teldor SC 500.

U prilogu članka nalazi se pdf dokument sa preporukama zaštite vinograda 22.7.-28.7.

Bayer CropScience


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Vinova loza Vinograd Zaštita Pepelnica Reduciranje prinosa


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]