Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 01.07.2013.

Savjeti za vinovu lozu za tjedan 1.7.-7.7.

Zaštita vinograda

  • 1.081
  • 112
  • 0

Bayer Vam donosi aktualnosti u zaštiti vinograda po regijama.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogradi se nalaze pred zatvaranjem grozdova. Sada je optimalno vrijeme zaštititi grožđe od botritisa. Kada se grozd zatvori teško će sredstvo doprijeti do gljive koja se nalazi u unutrašnjosti grozda pa je stoga vrlo važno obaviti zaštitu prije nego se grozd zatvori. Također treba nastaviti zaštitu vinograda od plamenjače i pepelnice jer su mladice i grozdovi još uvijek osjetljivi na te bolesti. Preporuka je zaštita pripravkom Profiler u dozi 2,5 - 3 kg/ha protiv plamenjače, pripravkom Nativo 75 WG u dozi 0,2 kg/ha protiv pepelnice i pripravkom Teldor SC 500 u dozi 1,5 l/ha protiv botritisa. Poneki vinogradari prskaju botriticidima samo u zoni grožđa i stavljaju manju dozu botriticida. S takvom zaštitom u kišnim godinama može doći do botritisa na mladicama pa iduće godine vinogradari misle da je vinograde napala crna pjegavost umjesto botritisa. Preporuka je stoga da se zaštita od botritisa obavi na cijelom vinogradu, a ne samo u zoni grožđa.

Mladi vinogradi (sadnja 2013.god.) ovih dana imaju veliki porast pa ih treba zaštititi sistemičnim pripravkom Mikal Premium F u dozi 3 kg/ha i pripravkom Falcon EC 460 u dozi 0,4 l/ha. Mlade vinograde ne treba vršikati nego ih pustiti da rastu i da razviju što veću lisnu masu kako bi se kasnije bolje razvio korijen, a time se smanjuje pojava zaperaka.

U vinogradima se pojavljuju ljetni korovi koji vrlo brzo rastu te vrlo brzo narastu do zone grožđa gdje smetaju zriobi bobica. Obično tada vinogradi nisu opljevljeni pa je Basta 15 odličan herbicid za zaštitu vinograda od korova.

Preporuke vinogradarima Sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Cvatnja je završena na svim lokalitetima navedenih vinogradarskih podregija i gotovo da se mogu zbrajati štete nastale iz agrometeoroloških i bioloških razloga. Početkom prošlog tjedna prolazno nevrijeme s tučom je nanijelo velike štete u Istri na lokalitetima Vižinade, Kaštelira i dr. Ponegdje su štete i do 100%, i to na vrhunskim pozicijama. Na ostalim lokacijama u sve tri vinogradarske regije pala je kiša koja i dalje stvara povoljne uvjete za razvoj biljnih bolesti, posebice plamenjače.

Kako su uvjeti za širenje plamenjače još prisutni, tako i vinogradari trebaju još uvijek ostati pri odabiru kvalitetnih pripravaka sistemičnog djelovanja. Na pojedinim lokacijama zadarskog podneblja štete od plamenjače su i do 100%. Praktički neće biti berbe. Rani botritis (zelena plijesan) je također nanio značajnije štete na području Istre i Kvarnera.

Krajem prošlog tjedna u kojem je došlo do značajnijeg pada temperature dolazi do relativno jake infekcije pepelnicom na području Poreštine, Novigrada i Bujštine u Istarskoj županiji. Loši vremenski uvjeti u vrijeme oplodnje su doveli do loših rezultata oplodnje, posebice na sorti malvazija u Istri, žlahtina na Krku te cabernet sauvignon na zadarskom području. Štete na tim sortama su i preko 30%.

Vremenska prognoza za idući tjedan najavljuje relativno stabilno te sunčano vrijeme. Takvo vrijeme uz visoku relativnu vlagu zraka stvara idealne uvjete za pojavu i širenje pepelnice. Za suzbijanje ove bolesti i dalje preporučujemo najefikasniji fungicid na tržištu Falcon EC 460.

Falcon EC 460 (0,4l/ha) koji u svom sastavu ima 3 djelatne tvari protiv pepelnice i na nju djeluje preventivno, sistemično, kurativno te eradikativno što znači da rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti. Laički rečeno „pere“ napadnute djelove grozda. Kao partner pripravku Falcon EC 460 dodajemo i trećinu doze sumpornih pripravaka samo kao dodatnu sigurnost od napada pepelnice jer je učinak te kombinacije sinergijski i 100% siguran. Preporučamo jedan od sumpornih pripravaka WG formulacije.

Za zaštitu od plamenjače preporučamo Profiler, jedan od novijih pripravaka u paleti iz proizvodnog programa tvrtke Bayer. Pripravak Profiler u dozi od 3kg/ha svojim mehanizmom djelovanja daje potpunu sigurnost zaštite od plamenjače idućih 15 dana od tretmana.

Na mjestima gdje je infekcija plamenjačom još uvijek značajnije prisutna i zahtjeva tretman tzv. kurativnim sistemicima preporučamo pripravak Melody Duo WP 66,75 u dozi od 2,5-3 kg /ha ili proizvod Verita u istoj dozi.

Radovi u vinogradima u smislu zelene rezidbe se polako privode kraju, zadnji mehanički radovi u suzbijanju korova također. Glavni radovi u vinogradima u idućih 20-25 dana će biti bazirani na zaštiti vinograda od biljnih bolesti i štetnika.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske Zagore, Srednje i Južne Dalmacije

Ulazak Hrvatske u EU vinova loza iz ove dvije podregije popratila je manje više nezainteresirano i brigajući svoje brige. Kako se i očekivalo, prošli tjedan je u Dalmaciji bilo razdoblja nestabilnog i vlažnog vremena. Palo je od 12 - 20 litara kiše po metru kvadratnom. Nakon kiše uslijedilo je kratkotrajno zahlađenje. U ovom tjednu očekujemo podizanje temperature i vruće te stabilno vrijeme. U većini vinogorja vinova loza je u fazama zatvaranja grozda (ovo se naročito odnosi na vinogorja Srednje i Južne Dalmacije) te za samo grožđe lagano prolaze najkritičnije faze vezane za plamenjaču. No ipak moramo voditi računa o infekcijama ove bolesti jer moramo sačuvati i lisnu masu te je i dalje nužno potpuno suzbijanje ove bolesti. Preporučamo pripravak Profiler koji ima interval 12-14 dana (a pažljivim praćenjem bolesti i više u ovoj fazi loze). Ukoliko imamo prisutnu zarazu u obliku mrlja ili fruktifikacije preporučamo Mikal Premium F ili Veritu ukoliko je Mikal Premium F već korišten.

No svakako najveća pažnja mora biti posvećena pepelnici vinove loze. Skoro u svim vinogorjima je primjećena pojava ove bolesti. S podizanjem temperature situacija postaje iznimno opasna i ukoliko ne budemo pazili možemo od ove bolesti doživjeti velike štete. Preporučamo upotrebu pripravka Falcon EC 460. Isto tako, zbog situacije s vremenskim uvjetima vezano za pepelnicu preporučamo i smanjenje intervala na 10 dana u onim vinogradima i sortama koje su osjetljivije na ovu bolest. Također, preporuka je dodati preparatu Falcon EC 460 i 1/3 doze nekog sumpornog pripravka. Vrlo važno je napomenuti da Falcon EC 460 ima preventivno, kurativno i eradikativno djelovanje na pepelnicu vinove loze. U praksi to znači da ovaj pripravak čuva vašu lozu od pepelnice, zaustavlja je ako je došlo do zaraze te djelimično „pere“ i smanjuje simptome. Zbog toga je nezamjenjiv ukoliko je već primjećena zaraza pepelnicom. U situaciji kada moramo djelovati već eradikativno obavezno dodati sumporni pripravaka te prskanje ponoviti unutar 6-7 dana.

Kako je loza u fenofazi pred zatvaranje grozda obavezno je prskanje protiv sive plijesni. Ukoliko se vinogradarima ovaj postupak čini dosta skup iskreno im preporučujemo da ga ipak obavezno obave, a mogu uštedjeti na pripravku ukoliko obave aplikaciju samim pripravkom u zonu grožđa. Za suzbijanje sive plijesni preporučamo vodeći pripravak na tržištu - Teldor SC 500.

Za one vinogradare koji preferiraju folijarnu prihranu sada je vrijeme za korištenje folijarnih gnojiva s povećanom količinom kalija

U prilogu članka nalazi se foto galerija iz vinograda te PDF dokument sa preporukama za zaštitu po regijama.

Bayer CropScience


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Vinova loza Zaštita Pepelnica Botritis Vinograd


Partner