Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fina vina
  • 10.11.2021. 10:25
  • Zadarska, Pag

Povratak Vermuta na Pag - Denis Rako oživio proizvodnju prekinutu još 1944. godine

Gotovo osam desetljeća nakon što je bombardirana Tvornica za proizvodnju konzervi i finih vina, Denis Rako oživljava proizvodnju paškog Vermuta. Kako je nastalo piće koje je u martiniju pio i James Bond?

Foto: Vina otoka Paga
  • 1.334
  • 495
  • 0

U konkurenciji 36 ocijenjenih i nagrađenih jakih alkoholnih pića na ovogodišnjoj Sabatini najviše pozornosti izazvao je Paški Vermut, novi proizvod Vina otoka Paga. A nije ni šampion, čak ni zlatni već, kako je presudila ocjenjivačka komisija, dobitnik srebrne diplome za kvalitetu proizvoda.

“Sve što je novo, a ako je još i kvalitetno izaziva pozornost”, komentar je Želimira Bašića, predsjednika Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije.

Prvi se pamte

Ni popularni Bašo, koji je zajedno sa Joškom Niskotom prije više od 30 godina osnivao Sabatinu ne pamti da se ikad dosad na ovu međunarodnu manifestaciju vinogradara i vinara među žesticama pojavio i Vermut, nekad vrlo omiljeno piće koje je gotovo izumrlo u Hrvatskoj. Pije se uglavnom uvozni. Talijanski. Ali, evo konačno se pojavio se i naš. Paški.

“Na Sabatinu sam ga poslao bez etikete. Nisam je još imao. U međuvremenu je stigla. Vermut će uskoro na tržište, a zasad se može dobiti jedino kod mene u kušaonici na Pagu", kaže Denis Rako, vlasnik tvrtke Vina otoka Paga.

Njegov Vermut nastao je destilacijom i maceracijom matičnog bilja, konkretno kadulje, u lozovači. Doda se malo šećara i razrjeđuje, ne destiliranom vodom nego vinom. Naravno s autohtonim Gegićem, pojasnio je. Osim za Vermut na ovogodišnjoj Sabatini osvojio je dvije medalje u kategoriji buteljirana vina - zlatnu za Chardonnay 2020 i srebrnu za Tramontanu 2018.

Kako je i kada nastao Vermut?

A kako je zapravo nastao taj diljem svijeta omiljeni aperitiv, veliki broj ljudi, čak i samih konzumenata pouzdano ne zna. Ali zna Rako, jer je oduševljeni vinogradar, vinar, ali i radoznali diplomirani inženjer agronomije. "Vermut postoji još od onih davnih dana kad je proizvodnja vina bila tek novootkrivena stečevina drevnih kultura", započinje Rako. Nije prošlo dugo vremena kad je nekome palo na pamet da u fermentirani proizvod vinove loze namoči raznorazne trave i korijenje za koje je vjerovao da su (ili su stvarno bile) ljekoviti.

Da to nisu samo pretpostavke, dokazuju mnogi pisani tragovi u farmakološkoj praksi drevnih medicinara i šamana od stare Kine i Indije pa do antičke Grčke. Po nekim povijesnim izvorima recept za prvi vermut sastavio je još Hipokrat, otac medicine, svjestan da ljekovito bilje svoje dragocene esencije odlično ekstrahira u alkoholnom rastvoru. Tako je, još u 5. stoljeću p.n.e, nastao blagotvorni eliksir čiji je zadatak bio da okrijepi, osnaži i izlječi, pružajući pritom zadovoljstvo prilikom konzumacije.

Tijekom petnaestog stoljeća, nastavlja Rako, u Europi bila je popularna praksa da se poradi uklanjanja probavnih tegoba konzumira vino kojemu je dodan pelin (engl.wormwood, njem. Wermut, fran. vermouth). Neki trgovac iz Pijemonta, D ́Alessio, dodao je još neke trave i začine i slavodobitni put novog pića ništa više nije moglo zaustaviti.

Njegov Vermut nastao je destilacijom i maceracijom matičnog bilja, konkretno kadulje, u lozovači

Vermut kao aperitiv, kakvog ga danas poznajemo, lansirao je destiler Antonio Benedetto Carpano koncem osamnaestog stoljeća, kad pod navalom buržoaskih revolucija slatke aristokratske privilegije već može priuštiti stasala građanska klasa.

Prve destilerije u Dalmaciji i na Pagu

Kao odjek europskih (a poglavito onih s druge strane Jadrana) gibanja na planu proizvodnje alkoholnih pića, u drugoj polovini devetnaestog stoljeća diljem Dalmacije osniva se veći broj destilerija u kojima se proizvode razni likeri i aperitivi.

Tako su i braća braća Lucijan i Nikola Mirković 1927./1928. otvorili u Pagu Tvornicu za proizvodnju konzervi i finih vina. S vremenom je unaprijeđena proizvodnja finih vina - prošeka i vermuta. Tvornica je prestala s radom prisilno, 1944. godine, kada su Nijemci bombardiranjem uništili njena postrojenja. Time je bila dokinuta jedina važna gospodarska grana otoka, podsjeća Rako.  

Srećom ne i zauvijek, jer će 75 godina kasnije tvrtka Vina otoka Paga, upravo ovih dana, lansirati na tržište svoj Vermut kojemu je osnova kadulja s otoka Paga macerirana u vinskom destilatu s dodatkom bijelog vina autohtone paške sorte Gegić. Iako je praktički tek ugledao svjetlo dana ovaj novoproizvedeni Paški Vermut nagrađen je na Sabatini 2021., u kategoriji jakih alkoholnih pića, srebrnom medaljom za kvalitetu proizvoda.

Sastavni dio većine svjetskih koktela

Za ovaj Vermut jačine 18 vol. % alkohola, enolozi i sommelieri ističu da je “savršen duet s Paškom štrikom”, poznatom paškom slasticom. Uz dodatak sladoleda od Gegića, dodaju, “imamo neobuzdanu simfoniju okusa protkanu aromama autohtonog paškog bilja”.

U mačo nazorima dalmatinskih muškarčina ima, doduše, i takvih da su pića tipa vermut i njemu slična “isključivo za žene i nevjerodostojne muškarce”. Pretjeruju?! Itekako, jer činjenice potvrđuju  da je vermut sastavni dio većine svjetskih koktela, pa i onoga u martiniju kojeg pije najmuževniji lik s velikog platna: James Bond.

A da je, čulo se u koluarima Sabatine, Bond probao ovaj paški gdje bi mu bio kraj?


Tagovi

Vina otoka Paga Denis Rako Vermut Sabatina 2021


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."