Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bordoška juha
  • 01.11.2019. 07:30

Kako pravilno pripremiti i primijeniti bordošku juhu?

Bordoška juha najstariji je fungicid za suzbijanje plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), a dobila je ime po francuskom gradu Bordeauxu, u čijoj je okolici prvi put primijenjena u vinogradarstvu.

Foto: Depositphotos/Dan74/Bigstockphoto/spectator
  • 6.964
  • 248
  • 1

Bordoška juha najstariji je fungicid za suzbijanje plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), a dobila je ime po francuskom gradu Bordeauxu, u čijoj je okolici prvi put primijenjena u vinogradarstvu. Ovaj preparat otkrio je profesor botanike, Millardet 1882. godine.

Bordoška juha izvanredan je i baktericid koji se više od stotinu godina koristi za suzbijanje nekih ekonomski značajnih bolesti voćaka, vinove loze, povrćarskih i ukrasnih biljaka. Njena sposobnost da dobro prianja za listove i plodove tretiranog voća i povrća, odnosno, da se sporije ispire, omogućava njenu primjenu u jesen i rano proljeće, kada ima dosta padalina i kada su drugi fungicidi manje efikasni.

Posebno je značajno što se bordoška juha može koristiti u jesen, nakon opadanja lišća uzgajanih biljaka. Da bi se spriječilo njeno fitotoksično djelovanje, ona se u proljeće, nakon kretanja vegetacije, može koristiti u nižoj koncentraciji nego u jesen.

Nepravilna primjena dovodi do neželjenih posljedica

Primjena bordoške juhe pri visokim temperaturama može uzrokovati žućenje i opadanje lišća. Do ožegotina na listu tretiranih biljaka može doći ako padne kiša neposredno nakon tretiranja. Nanesena na bobice grozda, očvršćuje pokožicu plodova i smanjuje oštećenja od sive truleži. (Botrytis cinarea). Iako se bordoška juha u vinogradarstvu upotrebljavala više od stotinu godina, često se u praksi događa da se nepravilno pripremi i ne primjenjuje u pravo vrijeme pa tako dolazi do neželjenih posljedica. Budući da se ovaj preparat još uvijek koristi u zaštiti vinove loze protiv plamenjače, podsjećamo kako se ona priprema:

Za 100 litara 1% bordoške juhe potrebno je:

  • jedan kilogram bakar - sulfata (plavi kamen);
  • 0,4 kilograma negašenog ili tzv. živog vapna ili
  • 1,2 kilograma gašenog vapna ili jedan kilogram hidratiziranog vapna

Postupak pripreme

Od 100 litara vode iz bačve, odvoji se 20 litara, od čega se u deset litara vode, ugasi 0,4 kg negašenog ili živog vapna ili se doda 1,2 kg gašenog vapna (u vidu paste) ili jedan kilogram hidratiziranog vapna. U drugih deset litara rastopi se plavi kamen. Kada se vapno razmuti, procijedi se kroz rjeđe platno uz miješanje i ulijeva se u bačvu s preostalom vodom da se napravi vapneno mlijeko. Kada se plavi kamen otopi u drugih deset litara vode, ulijeva se u bačvu s vapnenim mlijekom. Uvijek se rastopljeni plavi kamen ulijeva u bačvu s vapnenim mlijekom, a ne obrnuto (što je u praksi čest slučaj). Ništa posebno neće se dogoditi ni ako se rastopljeni plavi kamen ulijeva u vapneno mlijeko, jedino se takva juha brže taloži i nešto je slabije kvalitete.

Jesensko krečenje stabala voća - svrha radnje te pravilna priprema i nanošenje smjese

Rastopljeni plavi kamen ulijeva se u vapneno mlijeko, uz miješanje. Kada se to završi, juha je spremna za upotrebu. Bordoška juha koristi se svježe pripremljena, odmah nakon pripreme. Stajanjem ona gubi fungicidno djelovanje. Međutim, juha se može stabilizirati dodavanjem 250 g šećera na 100 litara juhe ili jednu litru prokuhanog mlijeka. Tako stabilizirana, pri normalnim uvjetima, zadržava svoju aktivnost i više dana.

Provjera je li bordoška juha neutralne reakcije može se obaviti crvenim lakmus papirom, koji kod pravilnog načina pripreme juhe poplavi. Najveći nedostatak bordoške juhe je njena nemogućnost miješanja s drugim pesticidima, posebice ne s insekticidima pa se jednim tretiranjem ne može zaštiti vinova loza od plamenjače i grožđanog moljca nego su potrebna dva posebna tretiranja.

Bordoška juha može se miješati s raskvašenim sumporom, koji služi za suzbijanje pepelnice i grinja na listu vinove loze, savjetuje dipl.inž. Slavica Stojkić. 


Tagovi

Bordoška juha Fitotoksično djelovanje Bolesti voćaka Plavi kamen Vapneno mlijeko


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]