Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potkornjak
  • 04.10.2016. 09:00

Mali kukac i nemar doveli do elementarne nepogode

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je elementarnu nepogodu za Gorski kotar zbog najezde štetnika potkornjaka na smrekove šume. "Svako napadnuto stablo treba srušiti!"

Foto: bigstockphoto.com, lantapix
  • 8.212
  • 409
  • 0

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je u elementarnu nepogodu za Gorski kotar zbog najezde štetnika potkornjaka na smrekove šume. "Ako se ništa ne učini, moglo bi doći do potpunog uništenja tih šuma", upozorio je.

Dosadašnja zaraza nije suzbijena i širi se na preostale smrekove šume, rekao je Komadina na konferenciji za novinare u županijskoj upravi. No, dodao je kako ipak vjeruje da će se u suradnji s nadležnima povećati razina organiziranosti i postupanja u šumama te je apelirao na mjerodavne da u suradnji sa županijom krenu u ozbiljno suzbijanje potkornjaka.

Svako napadnuto stablo treba srušiti

Ocijenio je da se do sada taj problem samo promatrao, kazavši da elementarnu nepogodu proglašava zbog nečinjenja svih - od Hrvatskih šuma, privatnih šumovlasnika, do Nacionalnog parka Risnjak i drugih. Smatra da treba ući u šume i da svako napadnuto stablo smreke srušiti.

Potkornjak oštetio šume za narednih 30 godina!

Jučer se po tom pitanju oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede, u detalje izloživši povijest svoga djelovanja, kao i ostalih vezanih institucija

"Hrvatske šume nemaju dovoljno ljudstva, a ne žele angažirati dodatne snage, Nacionalni park također nema dovoljno ljudstva, dok su vlasnici privatnih šuma uglavnom u staračkim domaćinstvima", kazao je Komadina.

Napomenuo je da do sada nije vidio podatak o zahvaćenosti šuma tim štetnikom, a dojave s terena govore o napadu potkornjaka na doslovno sve smreke u Gorskom kotaru, pogotovu u čabarskom kraju.

Nametnik smrekov potkornjak napada stabla smreke, uvlači se pod koru stabala i razara ih, a na području Gorskog kotara proširio se nakon ledene kiše i ledoloma prije dvije godine, kada su smrekova stabla bila osjetljivija i ranjivija.

Planira tužiti državu

Na upit o sadržaju moguće tužbe, Komadina je pojasnio da se planira tužiti državu zbog nečinjenja, zbog stvaranja štete u postupanju s otpadom, za komunalna društva, Primorsko-goransku županiju i Ekoplus, koji bi trebao preuzeti gotovi pogon, nakon što se završi tehnički pregled.

Naime, novi Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina još čeka uporabnu dozvolu. Riječ o nemaru državnih tijela, resornih ministarstava, fondova, državne uprave za katastar, rekao je.

Tvrdi kako je riječ o retrogradnom tumačenju javnog interesa i da, "ako je Vlada donijela javni interes o ulasku u posjed i izdavanju građevinske dozvole za centar temeljem raznih režima vlasništva, onda Vlada taj javni interes treba i artikulirati tako da resornom ministarstvu naloži i izdavanje uporabne dozvole."

Foto: bigstockphoto.com, lantapix


Tagovi

Elementarna napogoda Zlatko Komadina Gorski kotar


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!