Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Desforestacija
  • 11.10.2020. 16:30

Klöckner: Šume najviše uništava pretvorba u poljoprivredno zemljište

EK pokreće globalnu platformu za suradnju u borbi protiv krčenja šuma. Osim što će biti forum za razmjene podataka, služit će i kao alat za donošenje politika.

Foto: Depositphotos/magann
  • 1.161
  • 321
  • 0

Europska komisija je pokrenula novu platformu za pomoć u zaštiti i obnovi svjetskih šuma. Ona okuplja jako velik spektar sudionika i stručnjaka - potrošače i proizvođače državačlanica, organizacije civilnog društva i industrijske udruge.

Osim što će biti forum za razmjene podataka, služit će i kao alat za donošenje politika - kako bi se smanjio rizik od prodaje proizvoda povezanih s krčenjem šuma na europskom tržištu, a što je planirano u drugom kvartalu 2021. godine, najavljuju u svom priopćenju.

Okrenuti se proizvodima koji su dobivaju bez krčenja šuma

"Šume su neophodne za dobrobit svih ljudi na Zemlji, a gubimo ih alarmantnom brzinom. EU je odlučna djelovati na promjeni ovog smjera, koristeći sve alate kako bi pomogla u zaštiti svjetskih šuma", komentirao je europski povjerenik Virginijus Sinkevičius. Dodao je i da to ne možemo sami te se nada da će ova mreža biti izvrstan katalizator suradnje najrelevantnijih sudionika, u zaustavljanju deforestacije.

EK pokrenula javno savjetovanje o krčenju i degradaciji šuma, a aktivisti peticiju

"Jedan od najvećih pokretača uništavanja šuma u svijetu je njihova legalna i ilegalna pretvorba u poljoprivredno zemljište. Zbog toga se moramo okrenuti onim proizvodima koji se dobivaju bez krčenja", napomenula je njemačka ministrica poljoprivrede, Julia Klöckner. Ona smatra da sigurnost hrane i ublažavanje siromaštva moraju ići ruku pod ruku s pažljivijim upravljanjem šumama. "Svi smo odgovorni za njihovu zaštitu - od industrije, zakonodavaca do potrošača", upozorila je.

Što sve nudi platforma?

Deforestacija je glavni izvor emisija stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje. Dovodi do izumiranja životinja i biljaka. Predstavlja i složen problem koji zahtijeva koordinirano djelovanje među zemljama, tvrtkama i civilnim organizacijama.

Platforma nudi forum za poticanje razmjene među članovima kako bi se stvorili savezi, podijelile obveze za značajno smanjenje deforestacije. Oni uključuju predstavnike država članica EU-a, vodećih nevladinih organizacija na području zaštite šuma, industrijskih i međunarodnih organizacija te neeuropskih zemalja, te najveća potrošačka tržišta izvan EU-a i neke od zemalja koje doživljavaju značajno uništavanje svojih šuma.

Ilegalno krče Amazonu kako bi EU imala dovoljno soje?

Ovaj će sustav informirati Komisiju o tekućoj procjeni učinka čiji je cilj donošenje zakonodavnog prijedloga za smanjenje rizika od proizvoda povezanih s krčenjem i degradacijom šuma koji se stavljaju na tržište EU.

Tim je povodom pokrenuto i Javno savjetovanje koje će trajati do 10. prosinca 2020.


Tagovi

Europska komisija Krčenje šuma Deforestacija Nova platforma Zaštita šuma


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]