Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 22.09.2023. 12:35

Zbog afričke svinjske kuge RH će postati crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda?

Ako se bolest proširi izvan Vukovarsko-srijemske županije, pa makar samo i na Osječko-baranjsku, štete koje će nastati procjenjujemo na 200 milijuna eura, navode iz Udruge hrvatskih proizvođača svinja.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 5.335
  • 432
  • 0

Stanje oko afričke svinjske kuge prijeti uništenjem velikog dijela ionako slabe svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj i situacija je alarmantna, upozoravaju iz Udruge hrvatskih proizvođača svinja (HUPS).

"Ako se bolest proširi izvan Vukovarsko-srijemske, pa makar samo i na Osječko-baranjsku županiju, štete koje će nastati procjenjujemo na 200 milijuna eura", navode u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Udruge Krešimir Kuterovac. Hrvatska će, upozorava, postati jedna crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda.

"Kako do sada nismo pokazali brzu operativnu sposobnost u borbi s ovom bolesti, stanje će biti dugoročno. U tim uvjetima očekujemo pad cijena svinja i do 50 posto, a to i veliki proizvođači neće moći izdržati te će doći do velikoga smanjenja proizvodnje", upozoravaju.

Za povratak u normalno trebat će godinu dana?

Navode da se samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja se danas nalazi pod zonama zaštite, nalazi proizvodnja 150 tisuća tovljenika i 6.500 krmača njihovih članova, svi su u kategoriji 3 po stanju biosigurnosti i nije bilo pojave bolesti na tim farmama. Kako ističu, do danas su procijenjene indirektne štete od ove bolesti na pet milijuna eura.

"Ciklusi normalne tehnološke proizvodnje su poremećeni, a za povratak u normalno stanje i optimalne proizvodne i ekonomske rezultate trebat će godinu dana", smatraju iz HUPS-a. U samo dva i pol mjeseca ASK se, dodaju, kod domaćih svinja proširila s dva slučaja i dvije općine na više od 800 dvorišta i 20 jedinica lokalne samouprave.

Svinjogojstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji otpisano? Može li opstati i u ostatku Hrvatske?

"Kod divljih svinja od 2019. provedeno je više od 17 tisuća analiza koje su bile negativne, a pet novih pozitivnih utvrđeno je također u samo dva mjeseca na području županija uz rijeku Savu i dijelove Karlovačke i Ličko-senjske županije", navode. Kako ističu, ovakav razvoj događanja pokazuje da situacija nije pod kontrolom, da poduzete pripremne radnje za obranu od zaraze i operativno postupanje nakon utvrđenja bolesti nisu odgovarajući te ne daju i rezultate.

Potrebna promjena operativnog postupanja

"Hitno je potrebno promjena operativnoga postupanja", ističu i navode da su problemi sljedeći: Bolest se širi zbog spore i neodlučne provedbe eradikacije u zoni 3 km od pojave bolesti.

Nadalje, kažu da stručnjaci veterinari koji su do sada sudjelovali u uspješnim suzbijanjima sličnih opasnih bolesti kod domaćih životinja u Hrvatskoj naglašavaju da je brzina reakcija i odlučna provedba ključna za zaustavljanje širenja bolesti. "To znači da se u krugu tri km moraju ukloniti sve svinje iz objekata kategorije 0,1 i 2 u roku par dana na lokaciji, od prvog utvrđenoga slučaja pojave bolesti. Nakon brzog uklanjanja, višekratna stručna provedba DDD mjera i nadzor trebaju stvoriti zonu iz koje nema daljnjega širenja bolesti", pojašnjavaju.

Sadašnja provedba uklanjanja životinja iz zaraženog područja je, dodaju, spora zbog nedostatnoga broja veterinarskih djelatnika u ovlaštenim organizacijama koji su i slabo opremljeni za provedbu, a dodatni poslovi kao što je popis svinja na gospodarstvu i pravila o provedbi biosigurnosti ograničavaju efikasnu organizaciju djelatnika koji su i slabo motivirani za ovakve akcije.

"Broj veterinarskih inspektora u Državnom inspektoratu također je nedostatan, a poseban je i problem u komunikaciji i nadležnosti između inspektora DIRH a i Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede nastao zbog razdvajanja iz vremena formiranja Inspektorata", smatraju iz ove udruge.

Također, navode da su kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke ograničeni i sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije i brze reakcije na terenu. "Ako se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti sadašnje operativno postupanje potrebno je hitno mijenjati po svim problematičnim točkama", dodaju.

Zaiskrilo oko Agroproteinke: Oporba pita radi li se o pogodavanju, vladajući negiraju

Krive i lošu komunikaciju i naredbe Uprave za veterinarstvo

Smatraju i da krizno komuniciranje s poljoprivrednicima, medijima i građanima nije odgovarajuće te da na svim razinama postoji malo kvalitetnih informacija. "One o novim slučajevima širenja dobijemo od terenskih veterinara, stručnjaka i poljoprivrednika koje su često podložne iskrivljenju, a ne od Ministarstva i to hitno kako bi mogli reagirati u proizvodnji", pojasnili su.

Jedini način borbe s ASK je, prema njima, brza eradikacija, a što ona znači, kako se provodi i koje posljedice ima za poljoprivrednika, kažu, ne mogu kvalitetno objasniti i komunicirati s poljoprivrednicima.

Niz je pitanja na koja nemaju, a traže odgovor: Kako se prenosi afrička svinjska kuga i zašto je buduća proizvodnja svinja moguća jedino u uređenim svinjogojskim objektima prilagođenih kategoriji 3? Je li "opasno" meso od zaraženih svinja za konzumaciju, kako kaže savjetnik ministrice ili je bezopasno kako Ministarstvo komunicira s medijima ili je smrznuto meso u škrinjama dugoročno opasno za ponovno širenje zaraze? Je li zabranjena prerada svinjskoga mesa na OPG-u ili je zabranjen uzgoj svinja ako nisi u kategoriji 3 u budućnosti? Što proizvođači koji budu željeli nastaviti baviti se uzgojem svinja moraju napraviti u periodu ovih 12 mjeseci koliko traje zabrana držanja? Zašto struka i znanost Veterinarski fakultet, Hrvatska veterinarska komora, Hrvatski veterinarski institu nisu uključeni u informiranja građana?

Dodaju i da su naredbe Uprave za veterinarstvo nejasne i teško ili nisu provedive. 


Tagovi

HUPS Afrička svinjska kuha Uzgoj svinja Udruga proizvođača ASK Krešimir Kuterovac


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]