Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport životinja
  • 09.12.2021. 07:30

Zabraniti prijevoz životinja mlađih od 35 dana - što još traže EU parlamentarci?

Zastupnici EP-a preporučuju da zahtjevi o trajanju putovanja i minimalnom prostoru po životinji postanu stroži i jasniji. U Copa Cogeca su razočarani i zabrinuti za farmere.

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 467
  • 110
  • 0

Zastupnici EU parlamenta zahtijevaju da se uvedu stroža pravila o transportu životinja, a nakon otkrića brojnih kršenja postojećih.

Na završnoj sjednici Anketnog odbora za zaštitu životinja tijekom transporta, koja je održana 2. prosinca, usvojen je izvještaj o nedostacima i kršenju važećih pravila EU po pitanju dobrobiti životinja kada su dane preporuke za predstojeću reviziju zakonodavstva, a na temelju navoda koje je istražilo to tijelo osnovano u lipnju prošle godine.

U izjavi za euractiv je rumunjski izvjestitelj Parlamenta, Danijel Buda istaknuo da situacija nije idealna te da uredba donesena 2005., a koja se još uvijek koristi, nije prilagođena trenutnom stanju na terenu. Prema njemu je prijevoz žive stoke važna gospodarska grana EU, vrlo bitna za financijski opstanak farmera.

Zahtijevaju se stroža i jasnija pravila

Naime,  osnovani odbor je trebao istražiti navode o slabom poštivanju pravila zaštite životinja tijekom živog transporta u mnogim državama članicama.

Tilly Metz (Greens/EFA), predsjedavajuća odbora, istaknula je da u mnogim zemljama članicama EU stoka nema dovoljno prostora ili temperatura okoline nije prilagođena potrebama vrste. "Sustavi za opskrbu životinja vodom i hranom tijekom putovanja vrlo su često nedovoljni ili neprikladni", napomenula je. 

Traje rasprava o dobrobiti životinja - što bi mogao donijeti novi zakon?

Na osnovu utvrđenog, zastupnici Europskog parlamenta preporučuju da zahtjevi o trajanju putovanja i minimalnom prostoru po jedinki postanu stroži i jasniji. Oni traže zabranu prijevoza za one mlađe od 35 dana, osmosatno ograničenje za prijevoz određenih grupa te da se predstavi jasan akcijski plan do 2023. godine.

Kada je u pitanju izvoz u treće zemlje, Odbor je pozvao na usuglašen sustav certificiranja u pogledu usklađenosti zemalja koje nisu članice EU s njezinim standardima o dobrobiti. 

Prijedlog na meti kritika

Borci za zaštitu životinja i dio parlamentaraca su kritizirali navedene preporuke. Kako je za Euractiv navela Reineke Hameleers, izvršna direktorica organizacije za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, oni smatraju da nije dovoljno da se transport na velike udaljenosti poboljša i traže da se u potpunosti zabrane ovakve vrste prijevoza. 

U Copa i Cogeca, krovnom udruženje EU poljoprivrednika, pozdravljaju reviziju dosadašnje strategije koja je donesena prije 16 godina, ali naglašavaju da su razočarani i zabrinuti za europske farmere, jer su stavljeni pred nove izazove, ulaganja i poskupljenje transporta. Smatraju da većina sadržaja Izvještaja nije dovoljno potkrjepljenja čvrstim dokazima što predstavlja ograničenje za donošenje Preporuke u siječnju 2022. godine.

Miguel Angel Higuera, predsjedavajući Radne grupe za dobrobit životinja, pozdravlja donošenje ovakve strategije, ali smatra da su standardi o zaštiti u EU među najstrožima na svijetu što treba bolje predočiti potrošačima i brojnim aktivističkim organizacijama.

Pooštravanjem mjera će biti pogođeni proizvođači koji se nalaze u slabije naseljenim područjima. S novim zahtjevima se mogu očekivati problemi u održavanju ekonomske efikasnosti.

Copa i Cogeca su preporučili da Komisija da procjenu prijevoza na velike udaljenosti na holistički način, s obzirom na prijevoz za izvoz i unutar EU. Kako EU nema jurisdikciju na teritorijama trećih zemalja, može samo davati preporuke i razmjenjivati iskustva najbolje prakse, ali ne mogu primijeniti pravila ili ih prisiliti da budu u skladu s EU standardima. Stoga smatraju da je važno da se fokusiraju na međunarodne inicijative kao što su bilateralni i multilateralni pregovori i suradnju s WTO, OIE i FAO, kako bi se osiguralo međusobno razumijevanje o dobrobiti.


Tagovi

Copa Cogeca Studija Agrarna politika Dobrobit životinja Transport životinja Danijel Buda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?