Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 18.10.2021. 16:30

Traje rasprava o dobrobiti životinja - što bi mogao donijeti novi zakon?

Europska komisija intenzivno radi na zakonu o dobrobiti životinja, a u sklopu strategije "Od polja do stola". Zanima ih što na ovu temu ima reći i poljoprivredna javnost.

Foto: Depositphotos/Kintop
  • 4.078
  • 266
  • 0

U sklopu strategije "Od polja do stola" Europska je komisija proteklog tjedna pokrenula šire javno savjetovanje o reviziji zakona o dobrobiti životinja. Ambicija je predstaviti zakonodavni prijedlog državama članicama i Europskom parlamentu u roku od dvije godine. 

On se prvenstveno odnosi na transport živih životinja u treće zemlje jer se smatra kako mnoge tijekom putovanja trpe glad, žeđ i vrlo loše uvjete zbog čega obolijevaju i ugibaju. Posljednji najveći takav slučaj zabilježen je proljetos. Tada je više od 2.000 goveda moralo biti usmrćeno nakon što su više od tri mjeseca plovili morem. Novim se prijedlogom želi odrediti u koje vrijeme se životinje mogu prevoziti, pod kojim uvjetima, a tražit će se i prisustvo veterinara koji će o njima skrbiti tijekom putovanja te postavljanje sigurnosti kamera kojima će se pratiti njihovo ponašanje. 

Druga točka je držanje stoke na farmama što se najviše tiče uzgoja u kavezima, ali i boksevima, a tu je temu pokrenula europska građanska inicijativa "Okončajmo doba kaveza". Osim toga, temelji se i na kvalitetnoj hranidbi, dobrom okruženju, zdravlju i općenito skrbi o životinjama. Ovaj se dio prijedloga odnosi i na zahtjev o označavanju proizvoda koji će EU potrošačima dati informacije o tome jesu li uvezeni artikli dobiveni od životinja koje nisu uzgojene u skladu sa pravilima kojih se moraju držati EU stočari. 

Tu je njihova dobrobit u trenutku klanja kao što je, primjerice, omamljivanje peradi tako što im se glave uranjaju u elektrificiranu kupelj, ali i omamljivanje svinja pomoću CO2, primjenu električnog štapa ograničiti samo na ophođenje govedima i slično.

Sve prijedloge detaljnije možete proučiti u dokumentu ispod teksta

Povodom pokretanja rasprave, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila kao je dobrobit životinja mjerilo civiliziranih društava te da se bez njezinog uzimanja u obzir ne bi mogla postići održiva proizvodnja hrane, zbog čega i jest stup ove strategije. Istaknula je kako građani EU brinu o životinjama i žele da Europska komisija više čini za njih te da im je zbog toga bitno njihovo mišljenje u vremenu kada razvijaju buduća europska pravila o njihovoj dobrobiti. 

"Također ćemo posebnu pozornost obratiti na to što na ovu temu imaju reći poljoprivrednici, dionici prehrambenog sektora, nevladine organizacije i javne institucije", poručila je. 

Javno savjetovanje trajat će do 21. siječnja 2022. godine, a u njegovu prvom dijelu do sada je objavljeno gotovo 1.000 komentara. Pristupiti mu možete putem ovoga linka, a komentar možete ostaviti i na hrvatskom jeziku. 


Dokumenti


Tagovi

Dobrobit životinja Javno savjetovanje Europska komisija Transport životinja Omamljivanje Klanje Uzgoj u kavezu Stella Kyriakides


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]