Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aukcija stoke
  • 10.07.2022. 09:00

Prodaja vrhunske stoke u Koruškoj, čiji je aukcijski centar ogledni za budući takav u RH

Dražba rasplodne stoke se održava za goveda svaki mjesec, a za ovce jedanput godišnje, te su termini poznati godinu dana unaprijed, čuli smo u Austriji.

Foto: Marinko Petković
  • 487
  • 84
  • 0

Kako se prodaje stoka na aukciji u Koruškoj, imalo je priliku vidjeti 50 stočara iz Zagrebačke županije i dvije susjedne, koji su u okviru stručnog izleta za mlade uzgajivače članove organizacija HUS-im i ZG SIM posjetili nedavno Austriju. U toj zemlji poljoprivredna gospodarstva u prosjeku imaju 17 ha zemljišta, a u uzgoju prevladavaju manje farme, koje u Koruškoj prosječno imaju 26 goveda.

Naime, godišnje se u Zollfeldhalle (CaRINDthia) u St. Donatu, obavi 50-ak aukcija, a u ovo doba godine (ljeti) okupi manji broj životinja, njih oko 40-ak. Junice su postignule cijenu od tisuću eura na više, krave od 2.500 do 4000 eura, telad između 500 i 700 eura, a mladi bik od 16 mjeseci - 2.200 eura. Inače, najviše stoke na ovom načinu prodaje ima pred zimu, u listopadu, kad se ona spušta s planinskih pašnjaka.

Goveda se prodaju svaki mjesec, a ovce jedanput godišnje

Kako smo čuli, dražba rasplodne stoke se održava za goveda svaki mjesec, a za ovce jedanput godišnje, te su termini poznati godinu dana unaprijed. Bila je i ona za svinje, ali su svinjogojci od nje odustali, dok je za konje, za koje smo čuli da su 'samo trošak', obustavljena jer nije stvarala dobit suvlasnicima centra, kojih je 2.500 poljoprivrednika. Dividenda im se, doznali smo, ne isplaćuje već se reinvestira u poslovanje centra, otvorenog još 2002. godine, a po kojemu je rađen dio idejnog rješenja za naš Regionalni centar rasplodne stoke (RCRS) Dubrava.

Direktor aukcijskog centra Ernst Lagger, bio je zadovoljan, iako kaže da, prije svega krave, nisu postigle cijene sukladno svojoj kvaliteti, ali da je važno da se prodaja održava redovito. Dodao je da se cijene kreću od dvije do tri tisuće eura za tovne krave, te one mliječne od 2.000 do 2.500 eura. Na ovoj su bile za žensko tele od 120 kilograma 600 eura, za junice je početna bila tisuću eura, a svako licitiranje značilo je sto eura više.

Suvlasnici aukcijskog centra su sami stočari 

Prodano je pola ponuđene stoke na aukciji koja je trajala tek nešto više od sat vremena, ali smo čuli da zato pripreme za samo njezino uspješno i sigurno izvođenje, u čemu sudjeluje 11 ljudi, traju dva i pola sata prije nego li ona počne točno u 11 sati. Sve to obavlja se bez žurbe, vike ili dodanog stresa, bilo za životinje ili ljude, na sam dan njezina održavanja te više dana uoči nje, bilo da se radi o prijavi stoke, obveznom veterinarskom pregledu, uzimanju uzorka mlijeka i slično. Na sam dan dražbe, kažu, nema hranjenja stoke odnosno kad ona stigne u centar, ali smo primijetili da se toga pravila pojedini uzgajivači ne pridržavaju.

Impresionirani sustavom, uvjetima i voljom uzgajivača  

U većoj i urednoj staji u sklopu funkcionalne dvorane smo zatekli našega domaćina od dan ranije, o čijoj farmi smo već pisali, mladog agronoma Martina Stücklera, koji je pomno uređivao mladog bika za prodaju. Ponosan je na svoj uzgoj, koji je dao, između ostalih, i nagrađivane bikove Wintertraum i GS Hellstrom. Genetika se prati tri generacije unazad, ali se, kaže, mora i puno raditi jer iako otkupne cijene mlijeka i mesa idu gore, rastu i troškovi uzgoja, prije svih stočne hrane i dizel goriva. 

Austrijski stočari imaju samo 20 mliječnih krava u prosjeku, a žive bolje od hrvatskih

Hrvatski stočari su pokazali veliki interes za dražbu, pomno bilježili cijene i raspitivali se za uvjete prodaje, te nam otkrili da je veličina glave, zbog lakšeg teljenja krave, presudna kod izbora bikova. OPG Zvonimir Peršin iz Pisarovine, kaže da se vidi kod uzgoja da sustav funkcionira, da imaju uvjete i volju što ga je impresioniralo kod uzgajivača. Inače, Peršin se bavi tovom 25 junadi, te ratarstvom, a obrađuje 70 ha zemljišta, od čega je većina u zakupu.     

Naši domaćini su nam predstavili rad centra, gdje se, kažu, pazi da nema kontakta između ljudi i životinja. U slučaju da se govedo otme kontroli, to se rješava zatvaranjem zaštitne ograde u dvorani. 

Postupak prodaje je takav da se na monitoru vidi broj kupca, koji se registriraju dan prije, te se stoka usmjerava u boks s njihovim brojem, pojašnjavaju naši domaćini s kojima smo i obišli manji aukcijski centar. Isti su, kažu, dugo gradili i nadograđivali po uzoru na onaj u Tirolu, kako bi bili što više na usluzi stočarima, kojih je oko 200 nazočilo samom licitiranju. Čuli smo da se može prodavati i tovna stoka iz drugih zemalja, ali da za njegovu izgradnju nisu dovoljni samo čvrsti zidovi, jer se radi o specifičnom poslu sa domaćim životinjama. Ne kriju da im je i online prodaja uzela dio kupaca.

Članarina devet eura po kravi ili 220 eura u prosjeku

Članarina se godišnje plaća 40 eura za rasplodni materijal, odnosno kada je riječ o uzgoju stoke, devet eura po kravi, što je u prosjeku godišnje po gospodarstvu 220 eura. Imaju 2.500 članova, a njih 500 koristi pregled krupne stoke i predvođenje. Naravno, prodaja stočne opreme, bilo za goveda ili konje, ali i prigodnih dječjih igračaka vezanih za govedarstvo, bez sajamskog popusta, i ovdje se održava u manjem opsegu u dvorištu centra, koji ima i restoran te kafić.

Martin Stuckler prodao je 16 mjesečnog bika za 2200 eura

Veterinar Slavko Hromaček iz veterinarske stanice Vrbovec, kaže da Austrijanci zahvaljujući poznatom tradicionalnom uzgoju goveda, ali i genetici, imaju vrhunsko blago. No, i naši stočari ne zaostaju puno za njima, odnosno idu u istom smjeru u kojem bi moderno stočarstvo danas trebalo ići.

Dodaje da vrhunski stočarski proizvodi u Austriji, bili oni mliječni ili mesni, imaju i takvu otkupnu cijenu, što znači da bi i hrvatski stočari to isto mogli postići, kada bi imali iste uvjete proizvodnje, a to se prije svega odnosi na rješavanje pitanje poljoprivrednog zemljišta i uspostavljanje jakih udruga koje stoje iza svojih članova. Jer u Austriji su upravo poljoprivrednici suvlasnici aukcijskog centra, ali i mljekara.  


Fotoprilog


Tagovi

Aukcijski centar Prodaja stoke Dražba Austrija Stočarstvo


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]