Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech
  • 02.06.2020. 12:00

Priča da uzgoj goveda toliko šteti okolišu prenapuhana, ključ je u tehnologiji hrane?

Industrija proizvodnje govedine po brojnim je izvorima visoko na listi najvećih onečišćujućih sektora po pitanju emisija stakleničkih plinova. Dr. Vaughn Holder, direktor istraživačke skupine za preživače u Alltechu objasnio je koliko ta 'priča drži vodu'

Foto: JumpStory
  • 958
  • 154
  • 0

Industrija proizvodnje govedine po brojnim je izvorima visoko na listi najvećih onečišćujućih sektora kada je riječ o emisiji stakleničkih plinova. Njezin utjecaj na klimu bilježi se već pri samom početku proizvodnje, odnosno prilikom uzgoja životinja. Stoga istraživači nastoje smanjiti negativan utjecaj proizvodnje goveđeg mesa na okoliš prije nego li ono dospije na naše stolove. 

Dr. Vaughn Holder, direktor istraživačke skupine za preživače u Alltechu u Nicholasvilleu (Kentucky) na online konferenciji Alltech ONE Virtual Experience objasnio je koliko ta 'priča drži vodu'.

"Ima li uzgoj goveda svijetlu budućnost? Svjesni smo negativnih konotacija o utjecaju goveda na okoliš i o tome koliko je taj vid proizvodnje neučinkovit", navodi Holder te nastavlja: "Pretpostavimo da će u narednih 30 godina biti 2 do 3 milijarde više ljudi na svijetu. Potreba za hranjivijim namirnicama odnosno proteinima bit će sve veća te ćemo morati proizvesti onoliko hrane koliko smo u čitavoj povijesti ljudske civilizacije. No, gdje ćemo je proizvoditi? Ako želimo ljude nahraniti žitaricama i sojom, imamo samo 4% Zemljine površine koja je trenutno obradiva."

Celuloza je najobilniji izvor ugljika

Međutim, objašnjava ovaj stručnjak, imamo velike površine pod prirodnom vegetacijom, a jedine životinje koje ju mogu koristiti su preživači. Celuloza je najzastupljenija energija, najobilniji izvor ugljika koji se može iskoristiti na planeti. Da bi smo dobili energiju iz tog izvora ugljika, potrebni su nam upravo preživači.

"S obzirom na resurse koje imamo, ne možemo hraniti naše stanovništvo bez preživača", govori Holder, koji smatra da je priča da uzgoj goveda šteti okolišu prenapuhana.

Često se nailazi na zagovornike koji govore o 18% do 51% stakleničkih plinova koje proizvodi stoka, a Holder ističe: "Službeni EPA brojevi pokazuju da govedina zapravo predstavlja samo 2% ukupnih emisija stakleničkih plinova u SAD-u, dok su glavni krivci prijevoz, proizvodnja električne energije i industrija.

Metan se u okolišu prilično brzo raspada

Problem nastaje kada usporedimo emisije stakleničkih plinova iz industrije fosilnih goriva i one iz prirodnih organizama poput goveda, one su vrlo, vrlo različite. Ciklus ugljika kod goveda je upravo to - ciklus. Istražitelj Myles Allen smatra da, iako je metan daleko snažniji staklenički plin od ugljičnog dioksida, on se u okolišu prilično brzo raspada. Povećavajući emisiju CO2 i metana tijekom vremena, potencijal zagrijavanja metana potpuno je isti kao i potencijal emisija CO2. Ali taj CO2, koji se akumulira u okruženju u kojem metana nema, zapravo ubrzava zagrijavanje.

sc
Iako je metan daleko snažniji staklenički plin od ugljičnog dioksida, on se u okolišu prilično brzo raspada

Primjerice, ako broj stoke ostane konstantan, kao i emisije metana, potencijal zagrijavanja prestaje se povećavati. Problem nastaje kada imamo stalnu emisiju CO2, pa se potencijal zagrijavanja tih emisija akumulira u okolišu.

I što je najzanimljivije, dodaje ovaj stručnjak, kada imamo pad emisija CO2, one se i dalje akumuliraju u okolišu. I tek kada dosegne nulu, zapravo tada imamo poravnanje s potencijalom zagrijavanja. Dok s druge strane, kada smanjimo emisiju metana, odmah dobivamo smanjenje potencijala zagrijavanja ili alternativno zvanog povećanje potencijala hlađenja.

ACE princip - pozitivno djelovanje na životinje, potrošače i okoliš

"Sve je u pretvorbi hrane. Fokus tvrtke Alltech na pretvorbi hrane nije bio uzalud te će promoviranje učinkovite proizvodnje umanjiti utjecaj ugljika. A to je treća komponenta našeg ACE principa već dugo vremena koji predstavlja svojevrsno obećanje da naše poslovanje pozitivno utječe na životinje, potrošače i okoliš."

Ovaj je istraživač dalje objasnio kako su u nizu studija uspjeli pokazati da su u stanju poboljšati težinu teladi kod odbića u prosjeku za 21 kilogram, kao i plodnost krava te utjecati na različitu dob do gravidnosti što je u konačnici utjecalo na smanjenje ugljičnog otiska.

Svojim inovacijama utječu na smanjenje ugljičnog otiska

"Moramo shvatiti da se ti mali brojevi zbrajaju vrlo brzo kad promatramo promjenu učinkovitosti naših farmi. Dobra stvar kod ovih vrsta tehnologija je ta što ne morate stavljati nešto u prehranu što nema koristi na nekim drugim mjestima", a ovdje je spomenuo važnost Alltechovog proizvoda Optigen - dodatak dušika sa sporim otpuštanjem koji se koristi kod goveda i drugih preživača. Zamjenjuje jedan dio proteinskih komponenti u obroku (najčešće sojina sačma) ili služi kao dodatni dušik u uvjetima deficita proteinskog dijela obroka.

"Ono što mi u Alltechu postižemo nisu male promjene jer već 30 godina koristimo inovacije ne samo u tehnologiji hranjenja, već i upravljanju i učinkovitosti, što je dramatično smanjilo ugljični otisak i poboljšalo učinkovitost hrane. Vjerojatno smo jedina industrija na svijetu koja ima priliku i potencijal biti izvor globalnog hlađenja", rekao je dr. Vaughn Holder za kraj.


Tagovi

Uzgoj goveda Ugljični otisak Metan Staklenički plinovi Stočarska proizvodnja Preživači Potencijal hlađenja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe