Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 18.06.2019. 07:30

Lovci – prva linija obrane od afričke svinjske kuge

Hrvatskoj prijeti afrička svinjska kuga koja se širi Europskom unijom. Bolest je već zahvatila čitavo područje Rumunjske. Afrička svinjska kuga nije opasna po ljude, ali svinjogojstvu nanosi veliku ekonomsku štetu. U Parku prirode Lonjsko polje lovci su se educirali o preventivnim mjerama.

Foto: PP Lonjsko polje
  • 1.050
  • 152
  • 0

Afrička svinjska kuga ubrzano se širi Europom i Azijom, a na Hrvatsku bi se vrlo lako mogla iz Rumunjske proširiti preko Srbije. Zarazu šire divlje svinje, pa je iznimno važno da lovci budu na oprezu. Na testiranja trebaju slati sve trupove odstrijeljenih divljih svinja neobičnog ponašanja te sve uginule divlje svinje, tj. one koje su pronađene na području lovišta, u prirodi i na prometnicama. Istaknuto je to na sastanku lovoovlaštenika lovišta na području Parka prirode Lonjsko polje.

Napomenuto je da afrička svinjska kuga nije opasna po ljude, ali da svinjogojstvu nanosi veliku ekonomsku štetu. Zbog širenja i suzbijanja zaraze na farmama u Aziji već je došlo do poremećaja cijena svinjetine na svjetskom tržištu.

Svi koji drže svinje moraju provoditi stroge biosigurnosne mjere

"Afrička svinjska kuga velika je prijetnja svjetskom svinjogojstvu! Brzo se širi i nanosi velike ekonomske štete. Sve se svinje na zaraženim svinjogojstvima moraju usmrtiti, a moguća je čak i primjena preventivnog usmrćivanja svinja oko zaraženih gospodarstava. Virus je vrlo otporan na vanjske uvjete i dugo može preživjeti u okolišu, a posebno u zaraženom svinjskom mesu, naročito smrznutom. 

Mario Majer, Žaklin Acinger-Rogić i Ivor Stanivuković

U Hrvatskoj još nije zabilježen ni jedan slučaj ove bolesti, pa provodimo rigorozne preventivne mjere. Sva gospodarstva koja drže svinje, moraju implementirati i provoditi vrlo stroge biosigurnosne mjere. To je skup mjera koje preveniraju unos uzročnika bolesti. One uključuju čišćenje, pranje, dezinfekciju, kontrolu ulaza i izlaza, nadzor glodavaca i tako dalje", kazala je Žaklin Acinger-Rogić, voditeljica Službe za veterinarsku epidemiologiju i zaštitu životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Afrička svinjska kuga može se unijeti zaraženom životinjom ili mesom

Stručne procjene kada bi bolest mogla stići u Hrvatsku, teško je dati s obzirom na način i putove širenja bolesti. Zemlja može ostati zaštićena zahvaljujući sustavnom provođenju preventivnih mjera i odgovornom ponašanju građana. Naime, građani bolest u zemlju mogu unijeti zaraženom životinjom ili mesom, primjerice suhomesnatim proizvodima.

Hrvoje Korov: Nije pitanje hoće li afrička svinjska kuga doći, već kada će doći

"Afrička se svinjska kuga kod nas još nije pojavila, no revno radimo na njezinu sprječavanju. Držimo se svih propisanih mjera te dobro surađujemo s nadležnim institucijama i Ustanovom Park Prirode Lonjsko polje", kazao je Mario Majer, predsjednik Lovačkog društva Fazan iz Topolja.

Na području Parka prirode Lonjsko polje koje se proteže na više od petsto kilometara četvornih, djeluje trinaest lovačkih društava. Za očuvanje prirode važna je uspješna suradnja Parka ne samo s lovcima, nego i ribolovcima, stočarima, pčelarima te Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama. "Suradnja s lovcima omogućuje nam bolju skrb za očuvanje ekološke ravnoteže, smanjivanje štete koju divljač nanosi poljoprivredi te prevenciji zaraznih bolesti kao što je afrička svinjska kuga. Ponosni smo što upravo na području Parka djeluju neka od najuspješnijih lovačkih društava u Hrvatskoj koja svojim djelovanjem daju veliki doprinos zaštiti prirode u cjelini", kazao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Uzgajane svinje trebaju biti dobro čuvane od dodira s divljima

Domaće svinje moraju biti ograđene dvostrukom ogradom 

Lokalnom stanovništvu, posebice poljoprivrednicima koji se na tradicionalan način bave uzgojem turopoljske svinje, obećao je potporu Ustanove u implementaciji mjera za zaštitu od afričke svinjske kuge. Konkretno, kako ne bi došlo do kontakta između divljih i domaćih svinja, domaće trebaju biti u prostoru s dvostrukom ogradom. Vanjska treba imati električnog pastira kako bi odbila približavanje divljih svinja. 

Zaštita domaćih svinja od afričke svinjske kuge, ministarstvo sufinacira dvostruke ograde

Ministarstvo poljoprivrede uzgajivačima domaćih pasmina svinja pomaže sufinanciranjem gradnje dvostrukih ograda. Ono pokriva 80 posto troškova, odnosno iznose do 20.000 kuna.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Afrička svinjska kuga Turopoljska svinja Svinjogojstvo Preventivne mjere Dvostruka ograda Lovci Žaklin Acinger-Rogić Ivor Stanivuković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad imaš berač koji bere red po red, imaš i muža koji cijelu jesen nije doma
🤷‍♀️