Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann Agri
  • 03.04.2019. 12:00

Koliko su brzo silaže stabilne i kako silažni dodaci mogu poboljšati kondiciju krava?

Tvrtka Schaumann Agri organizirala je početkom veljače ove godine na istoku i zapadu Hrvatske predavanje s temom silažnih inokulanata, budući da Schaumann ima svoju specijaliziranu mikrobiološku tvornicu za bakterije mliječno-kiselog vrenja.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov, Tugomir Pemper
  • 1.164
  • 159
  • 0

Tvrtka Schaumann Agri organizirala je početkom veljače ove godine na istoku i zapadu Hrvatske predavanje s temom silažnih inokulanata, budući da Schaumann ima svoju specijaliziranu mikrobiološku tvornicu za bakterije mliječno-kiselog vrenja.

Predavač je bio dr. Ewald Kramer, voditelj specijalnog odjeljenja za silažne inokulante Schaumanna za voluminozu iz Njemačke koji je vrlo povezan s praktičnom izvedbom i korištenjem najboljih bakterija u određenom trenutku, a koji je ukazao na uzročno-posljedične veze u tehnologiji spremanja silaže - gdje griješimo? Kako se približiti realnom maksimumu? Kako se to radi u Njemačkoj? Pokušao je dati odgovore na pitanja:

  1. Upravljanje siliranjem - Kakve ciljeve postavljaju gospodarstva?
  2. Izazovi za siliranje trava i kukuruza cijele biljke i vlažnog zrna kukuruza: visoke temperature tijekom siliranja = visoke temperature u silažnoj masi; povećanje brojnosti kvasaca na polju= smanjena aerobna stabilnost.
  3. Koliko brzo silaže mogu biti stabilne (Bonsilage Speed) i kako silažni dodaci mogu poboljšati kondiciju krava (Bonsilage Fit)?

Ciljevi pokusa

Ciljevi koji su zadani pokušat će odgovoriti na pitanja:

  1. Da li mikrobiološki proizvedeni PD pomaže u prevenciji ketoze?
  2. Testni utjecaj L. buchneri inokuliranih travnih sjenaža na konzumaciju i mliječna goveda

Predavanje je pokazalo kako su Nijemci prošle godine imali po prvi puta izuzetno teško razdoblje za siliranje, i trava i kukuruzne silaže, točnije, imali su problema s količinama koje su spremili.

Prevencija ketoze

Ono što je posebno to što je u Njemačkoj prvi puta organiziran međunarodni skup znanstvenika koji se bave samo siliranjem i tada je dr. Kramer sa suradnicima prikazao rezultate koji su bili izuzetno dobri u smislu prevencije ketoze. Istraživanja i rezultate pokusa možete detaljno pogledati u dokumentu ispod članka, a trajao je 12 tjedana; šest tjedana prije teljenja i šest tjedana nakon teljenja krava, da bi se nakon teljenja svaki tjedan mjerili pokazatelji metaboličkih promjena koji ukazuju na ketozu, a to su BHB i neesterificirane masne kiseline. Ono što zapanjuje je da, budući da je bila kontrola koja je tretirana određenim bakterijama i druga, koja je imala specijalizirane bakterije za stvaranje propilenglikola, su se krave slučajnim izborom, kako su se telile, vraćale u jednu ili drugu grupu. Važno je bilo da su zdrave. Već nakon tri dana očitovala se drastična razlika u mjerljivim komponentama u smislu da se mora djelovati protiv ketoze u grupi koja je tretirana drugačijim inokulantom.

Sjenaža se kosila na način da su dva kombajna bila na istoj njivi, jedan pored drugoga. Razlika u sjenaži je bio samo silažni inokulant, a obroci su bili koncipirani na način da je sjenaža u suhoj tvari u istom udjelu u obroku. Bio je to pokus na 120 krava, što nije zanemarivo, objasnila je Ljiljana Pomper, dipl.ing. poljoprivrede iz Schaumanna.

Prezentaciju dr. Kramera i detaljne rezultate pokusa možete pronaći u dokumentu ispod teksta, a za više informacija obratite se tvrtki Schaumann Agri na jedan od niže navedenih kontakata.


Dokumenti


Tagovi

Schaumann Agri Silaža Sjenaža Inokulant Farma krava Pokus Dr. Kramer Bonsilage


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić