Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba stoke
  • 20.02.2021. 12:00

Koje ključne korake primijeniti da bi ograničili potencijalni rizik od mikotoksina u skladištu?

Postupanje sa žitaricama tijekom skladištenja, vlaga, neodgovarajuća temperatura zrna ili oštećenja koja uzrokuju insekti, mogu stvoriti potrebne uvjete za razvoj gljivica, upozoravaju iz tvrtke Alltech.

Foto: Facebook/Alltech
  • 388
  • 70
  • 0

Problemi s toksinima iz skupine Fusarium, kao što su trikoteceni, zearalenon i fumonizin ili vrstama Aspergillus, poput aflatoksina, počinju već na polju kada se prenosi rizik od kontaminacije mikotoksinima, a mogu se javiti i nakon žetve

Tijekom skladištenja, razvojem primjerice toksina iz skupine Penicillium, značajno se smanjuje kvaliteta hrane, što u konačnici predstavlja veliki problem za životinju koja ju je pojela.

Postoji nekoliko ključnih koraka koje proizvođači mogu primijeniti kako bi ograničili potencijalni rizik od razvoja gljivica i kontaminacije krme, a dr. Max Hawkins, nutricionist na odjelu za upravljanje mikotoksinima tvrtke Alltech detaljnije ih je pojasnio. 

Postupanje sa žitaricama tijekom skladištenja

"Postupanje sa žitaricama tijekom skladištenja, vlaga, neodgovarajuća temperatura zrna ili oštećenja koja uzrokuju insekti, mogu stvoriti potrebne uvjete za razvoj gljivica“, naglašava. 

Kako bi se izbjegli ti problemi, Hawkins savjetuje da se za kratkotrajno skladištenje zrno nakon žetve osuši na manje od 16 posto vlage što je prije moguće. S druge strane, ako se radi o dugotrajnijem skladištenju (6-12 mjeseci) treba ga sušiti na manje od 14 posto vlage. Također, preporučuje redovito praćenje temperature, vlage, kontrole insekata kao i curenje iz skladišta ili silosa. 

Nadalje, napominje kako je važno izbjegavati nakupljanje vlage i redovito prozračivati skladišta i silose te održavati za to zadužene sustave. Osim toga, potrebno je temeljito očistiti i pregledati skladišta i silose između skladištenja različitih žitarica i sastojaka stočne hrane, te, gdje je moguće, uzimati hranu koja je prva uskladištena. 

"Primjena inhibitora plijesni, kao što je MOLD-ZAP@ može pomoći u smanjenju razvoja gljivica“, kaže ovaj stručnjak, te dodaje kako je svakako bitno uspostaviti detaljan program praćenja s jasnim standardnim operativnim postupcima (SOP).

Postupanje s krmom tijekom skladištenja

Budući da plijesan za rast treba kisik, postizanje i održavanje anaerobnih uvjeta ključno je za smanjenje rizika od njihovog nastanka.

To se može postići na sljedeće načine:

  • Silirati između 32-36 posto suhe tvari (ST) ako uvjeti dopuštaju,
  • Dobro zatvoriti silos i održavati anaerobne uvjete tijekom skladištenja,
  • Koristiti oštre noževe prilikom izuzimanja silaže,
  • Gaziti površinu silosa što je brže moguće (idealno do pet dana),
  • Pripremati ukupni miješani obrok (TMR) sa svježe izuzetom silažom i hraniti odmah nakon pripreme,
  • Svakodnevno uklanjati hranu koja nije pojedena prije davanja svježe hrane,
  • Osigurati da su sve površine za miješanje i hranjenje čiste i bez pljesnivih ostataka hrane.

Analiza na mikotoksine

"Prilikom praćenja stanja zrna u skladištu potrebno je pridržavati se sigurnosnih mjera opreza“, kaže Hawkins dodajući kako se one redovito moraju revidirati s radnicima. Tako bi primjerice tijekom utovara ili istovara žitarica trebao biti strogo zabranjen ulazak radnika odnosno njihov izlazak iz istovarnog vozila tijekom rada u silosu.

Kao dio učinkovitog plana suzbijanja, redovito testiranje može igrati ključnu ulogu u praćenju rizika od mikotoksina tijekom skladištenja. Alati za brzo testiranje kao što je Alltech@ RAPIREAD TM pružaju brz i jeftin način provođenja testiranja na farmi ili u tvornici.

Testiranja u kombinaciji s Alltech 37+® analizom osiguravaju donošenje najučinkovitijih odluka o upravljanju ili potencijalnoj potrebi za primjenom adsorbenta mikotoksina kako bi se reducirao rizik od smanjenja produktivnosti životinja. "Pravilno uzorkovanje ključno je za dobivanje točnih rezultata testa", navodi stručnjak.

Ova tvrtka pripremila je sveobuhvatan vodič za pomoć proizvođačima kako bi na testiranje poslali najreprezentativnije sastojke i uzorke gotove hrane. 

Za više informacija obratite se stručnom timu tvrtke Alltech Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata ili posjetite stranicu knowmycotoxins.com.


Tagovi

Alltech Max Hawkins Mikotoksini Rizik Skladištenje žitarica Vlaga Analiza


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]