Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech Hrvatska
  • 01.04.2019. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Kako do profitabilnog tova junadi?

Ove godine smo stavili težište na tov junadi jer su troškovi hrane za životinje najveći za proizvođače, s udjelom često i do 70 posto, zato je važno osigurati da se svaki zalogaj učinkovito probavi, rekao je na stručnom skupu direktor Alltech Hrvatska Ivica Matanić.

Foto: Flickr/Ealling
  • 1.856
  • 110
  • 0

Alltech Hrvatska održao je u četvrtak tradicionalni stručni skup u Zagrebu za uzgajivače goveda na kojemu su Alltechovi stručnjaci prof. Carlo Angelo Sgoifo Rossi s Odjela veterinarskih znanosti Sveučilišta u Milanu i Catalin Necula iz Alltechovog tima za razvoj i stručni podršku te Dario Jareš, novi član tima Alltech Hrvatska, održali stručna predavanja pred pedesetak sudionika u hotelu Zovko. 

Direktor Alltech Hrvatske Ivica Matanić kazao je da je Alltech sa svojim visokom tehnologijama uglavnom prisutan na hrvatskom tržištu kod najvećih tvrtki u stočarstvu koje si mogu priuštiti moderne tehnologije u svom poslovanju, a njihov portfelj se odnosi 50 posto na govedarstvo, a drugih 50 posto na svinjogojstvo i peradarstvo.

Profitabilan tov junadi

Matanić je dodao da domaće stočarstvo, nažalost, bilježi minus bilo u broju goveda, proizvodnji mlijeka ili broju odojaka, ali je strukturalno učinjen značajan korak naprijed u sektoru. Posebice kod onih koji su imali prilike ulagati u moderne tehnologije zadnjih deset godina jer je ta razina sad daleko veća nego ranije. Ipak, kako kaže, prvi put je i u svinjogojstvu, nakon niza godina, zabilježen nedavno povećani broj krmača. Cilj im je na ovakvim stručnim skupovima ponuditi rješenja kako proizvesti što više krmiva na vlastitim poljima jer je tako profitabilnija i proizvodnja mesa i mlijeka. 

"Ove godine smo stavili težište na tov junadi, prije svega njegovu hranidbu i menadžerstvo kod uzgoja jer su troškovi hrane za životinje najveći za proizvođače, s udjelom često i do 70 posto, zato je važno osigurati da se svaki zalogaj učinkovito probavi", kaže direktor Alltech Hrvatska Ivica Matanić.

Stručnjaci tvrtke Alltech Hrvatska održali su tradicionalni skup o stočarskoj proizvodnji

Govoreći o kritičnim točkama u hranidbi tovne junadi, prof. Sgoifo Rossi je kazao da je cilj uzgoja da se dođe do maksimalne vrijednosti hranjive tvari u tovu tovne junadi jer ćemo tako poboljšati i kvalitetu mesa za potrošače, a smanjiti troškove proizvodnje. "Tako mlađe životinje", kaže prof. Sgoifo Rossi, "imaju mekšu i svjetliju boju mesa, a boja mesa razlikuje se već kod uzgoja od osam, 12, 16 ili 24 mjeseca. Razlika se vidi i kod mesa starog 19 mjeseci u odnosi na ono staro 21 mjesec, što se tiče njegove visoke sočnosti, najboljeg okusa, najveće mekoće, većeg roka trajanja i dr."

"Dakle, cilj uzgajivača mora biti proizvoditi meso najbolje moguće kvalitete jer se u budućnosti može očekivati i dodatna konkurencija", istaknuo je prof. Sgoifo Rossi, koji je objavio preko 200 znanstvenih radova. 

Više investirati u hranidbu životinja

Što se tiče adekvatne pripreme obroka za tov goveda, nužna je analiza faktora rizika, što znači da je važan period adaptacije i smanjenja stresa kod životinja. Profesor je prezentirao i video uradak na kojem se  zorno vidi razlika od onoga što je na papiru do toga što životinja zapravo i dobije. Svaka se farma, kaže, treba pojedinačno analizirati, a kako bi se izbjegli glavni hranidbeni rizici: nezadovoljavajući obrok, nehomogen, probiranje zbog dužine sječke, što sve na kraju uzrokuje zdravstvene probleme i ekonomski gubitak.

Cilj uzgoja je da se dođe do maksimalne vrijednosti hranjivih tvari u tovu tovne junadi jer ćemo tako poboljšati i kvalitetu mesa za potrošače, a smanjiti troškove proizvodnje. 

Odgovarajući na više upita, prof. Sgoifo Rossi je rekao da Hrvatska ima dobre proizvođače na farmama jer puno proizvoda izvozi u Italiju, a meso koje proizvodimo je dobre kvalitete. Ipak, kaže, hrvatski poljoprivrednici bi mogli pokušati malo više investirati u hranidbu životinja, kako bi smanjili vrijeme uzgoja i još više poboljšali njegovu kvalitetu jer to nije mali trošak, već može biti i 50 eura razlike po grlu. Povećanjem unosa suhe tvari, za  npr. jedan kilogram suhe tvari više, imat ćemo +0,153 kg/dnevno veći prirast.  

Smanjiti stres, a povećati štale

Govoreći o važnosti energije u prvoj fazi laktacije, Necula je kazao da je uvijek bolje prevenirati bolesti kod  životinja nego ih kasnije liječiti, jer se 25 do 30 posto izlučenja odnosi na reprodukciju. Dakle, nužno je smanjiti stres kod teljenja, posebno kod starijih staja i farmi, što znači osigurati dovoljno kvadrata. Standard je 16 kvadrata, a često je on u praksi i dva puta manji, što znači da se životinja ne odmara dovoljno, 11 do 12 h,  i tako gubi energiju. Nadalje, uz čistoću staje potrebno je osigurati najmanje 75 cm hranbidbenog prostora po kravi, kao i dovoljne količine svježeg zraka i pitke vode, posebno ljeti.

Kako do više energije s vlastitih površina, posebno kukuruza, istaknuo je novi član Alltechova tima u Hrvatskoj Dario Jareš. Naime, kukuruz je stočna hrana broj jedan, ali sve se više koristi i kao obnovljivi izvor energije. Potencijal kukuruza na hrvatskim poljima je 30 tona suhe tvari po ha. 

Međutim, nužno je pravovremeno provesti sve agrotehničke mjere s ciljem formiranja optimalne lisne površine koja će maksimalno apsorbirati sunčevu energiju i pretvoriti je u kemijsku energiju. Nepovoljne vremenske prilike u kritičnim periodima vegetacije kukuruza mogu značajno smanjiti prinos.

Primjena Alltech Crop Science (ACS) u pokusu provedenom u Baranji rezultirala je većim prinosom silažne mase za 5% u odnosu na standardnu agrotehniku. To povećanje prvenstveno je rezultat povećanog broja zrna na klipu kod tretmana ACS proizvoda, a s tim se povećao i sadržaj šećera, škroba i masti u silažnoj masi. U konačnici primjena ACS  proizvoda u odnosu na standardnu agrotehniku povećala je masu i energetsku vrijednost krme proizvedene po jedinici površine.

Pankretići tove 1.500 junadi

Bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić kazao nam je na skupu da u Vrbovcu, s bratom, tovi 1.500 komada junadi. Radi se o uvozu teladi iz Rumunjske i Češke, koju onda tove do 500-550 kilograma junice odnosno 700 kilograma bikove, a izvoze je većinom u Libanon i blizu 30 posto u Italiju, a nešto malo ostane i na domaćem tržištu. "Od Italije, odnosno njezinih stručnjaka, možemo puno naučiti kakao se baviti menadžmentom uzgoja od kupovine teladi, mesnih pasmina do važnosti ispravne hranidbe životinja s više energije s naših polja", ističe Pankretić.

Na stručnom Alltechovom skupu bio je i bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić 

Predsjednik Udruge Baby Beef Darko Celovec kazao je da se domaća goveda, čije je meso sad brendirano oznakom Baby Beef, uzgajaju na domaćim farmama, s domaćom hranom jer desetljećima kvalitetu hrvatske junetine, koja je nekad bila perjanica izvoza, priznaju najzahtjevnija europska tržišta, poput talijanske Toscane. Celovec ističe da koristi Alltechove proizvode kod tova junadi.

Udruga Baby Beef, kako je rekao, želi tu kvalitetu učiniti prepoznatljivom i dostupnom na tržištu. "Naša marka jamčit će da je meso zdravo, svježe i kvalitetno što je rezultiralo većom prodajom junetine od 15 do 20 posto na domaćem tržištu, a raste i njegov izvoz", rekao je Celovec. 


Fotoprilog


Tagovi

Alltech Hrvatska Tov junadi Optigen Ivica Matanić Baby beef


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]