Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 20.06.2015. 07:20

Čuvari dalmatinskog ponosa i tradicije!

U planu nam je otvoriti ekološko poljoprivredno gospodarstvo na kojem ćemo se baviti u potpunosti baviti agroturizmom. U tom cilju planiramo i koristiti sredstva EU fondova, ali svjesni smo da se te aktivnosti neće dogoditi preko noći

Foto: NG/LK/PortalOko.hr
  • 1.513
  • 484
  • 0

U malom naselju Bosanka, tri kilometra udaljenom od Dubrovnika, nalazi se gospodarstvo nadaleko poznato po svojim bušama i tovarima, ali i pravoj domaćoj hrani. Riječ je naravno, o gospodarstvu Ilara Paskojevića, koji s obitelji uzgaja ove plemenite životinje, prema kojima ga vuče velika ljubav i naklonjenost.

Poljoprivredna priča obitelji Paskojević počinje za vrijeme domovinskog rata, kada su kao izbjeglice bili smješteni u jednome dubrovačkom hotelu. Želja za stvaranjem nečeg vlastitog i korisnog potaknula ih je na razmišljanje o vlastitom uzgoju. Te 1995. godine, kao donaciju dobili su dvije ovce, a sada dvadeset godina poslije, gospodarstvo Paskojević nadaleko je poznato po uzgoju raznih autohtonih pasmina - goveda, ovaca, koza - pa i magaraca.

Ovaj uspješan proizvođač upisan je u Bazu proizvođača. Upiši se i ti ovdje!

Mezimica Astra šampionka

Na Prvoj državnoj izložbi buše, 2011. godine, buša Astra pomela je svu konkurenciju! Paskojevićeva mezimica ocjenjena je kao šampionsko grlo i time dokazala koliku vrijednost ima upravo njihov uzgoj goveda. Na gospodarstvu se pak nalazi još stotinjak grla buša, o kojima Ilar brine svaki dan. No, nije to njegov jedini ponos. Iako na natjecanja i izložbe ne ide često, njegov jarac hrvatske šarene koze prije nekoliko je godina u Gudovcu osvojio prvo mjesto. U ovakvim prilikama ljubav i predanost prema životinjama uistinu dolaze do izričaja.

Osim goveda, na gospodarstvu se nalaze i autohtone pasmine peradi, poput kokoši hrvatice, posavske kukmaste kokoši ili grmuše. I o svima njima treba voditi brigu.

Astra, buša šampionka

"Ustaje se u 5.30 sati ujutro i kreće se na farmu na kojoj imamo ovce, koze i pulad. Njih nahranimo i obiđemo te puštamo u ograde. Susjedi nam pripomažu, naime, dali su nam livade i pašnjake na korištenje, na čemu smo im vrlo zahvalni“, priču o svojem gospodarstvu započinje Ilar Paskojević.

Kilometar dalje od kuće, nalazi se druga farma, na kojoj obitelj uzgaja buše. „Buše su kasno zrela pasmina pa im je i prvi okot kasniji, na što utječe i naše podneblje, odnosno krš. Trenutno imamo stotinjak grla, a proizvodimo teliće, koje ne tovimo - već se radi o eko uzgoju", ističe Paskojević.

Postupak dobivanja eko certifikata

Obitelj je naime pokrenula postupak dobivanja eko certifikata za cijelo imanje, kako bi u perspektivi bili u mogućnosti pokrenuti eko turizam. Osim što se bavi uzgojem autohtonih pasmina, obitelj trenutno raspolaže s tri suvremeno opremljena apartmana sa 14 kreveta. Paskojevići pojašnjavaju da ih najviše posjećuju Francuzi i Australci, dok je domaćih gostiju malo.

A svima su im na raspolaganju domaći proizvodi. Pa se tako kod gazde Ilara mogu probati domaći likeri, marmelade te svježe sezonsko voće i povrće. U rod najprije dolaze višnje, nakon čega trešnje i smokve. Tako da gosti uvijek mogu nešto domaće probati pa čak i ubrati sa stabla.

Budućnost u agroturizmu

"Budući da smo u ovome poslu već dvadeset godina i svake godine gledamo kako ćemo unaprijediti poslovanje, ove smo godine odlučili krenuti u projekt kojim ćemo izgraditi mini siranu i kušaonicu sira, što će nam uvelike pomoći pri našim planovima za otvaranje agroturizma. Prilikom izrade projekta uvelike nam je od pomoći bila Dunea", priča gazda Ilar.

Pogled na Dubrovnik uz hrvatsku šarenu kozu

Dubrovačko-neretvanska županija naime, organizirala je stručnjake s Agronomskog fakulteta u Zagrebu kako bi lokalno stanovništvo bilo u mogućnosti brandirati svoje autohtone proizvode. A za projekt sirane, Dunea je u ovome slučaju osigurala izradu tehničko-tehnološkog i financijskog elaborata.

"U planu nam je kroz neko vrijeme otvoriti ekološko poljoprivredno gospodarstvo na kojem ćemo se baviti u potpunosti baviti agroturizmom. U tom cilju planiramo i koristiti sredstva EU fondova, ali svjesni smo da se te aktivnosti neće dogoditi preko noći, nego će biti potrebno neko vrijeme pa čak i nekoliko godina", pojašnjava Ilar.

Magarac kao ponos dalmatinskoga kraja

Pule

"Tko se može pohvaliti da je jahao magarca? Kod nas možete i to, a posebno je interesantno djeci", ističe Ilar Paskojević te nastavlja „...najmađi gosti jako vole maziti janjad, dok stariji uživaju u zdravoj domaćoj hrani te miru i tišini seoske idile. Upravo je to ono što naše goste privlači iz gradske vreve na selo."

Primorsko-dinarski magarac najzastupljeniji je u Hrvatskoj, očuvan uglavnom u brdskim selima Dalmatinske zagore.

Osim kao odmor turistima, gospodarstvo služi i brojnim stručnjacima pa tako na svojim savjetovanjima u obilazak dolaze agronomi i stručnjaci.

Perspektiva u finalnim proizvodima

Gazda Ilarov najveći ponos i dika je unuk Lukša, koji djedu mnogo pomaže. A budući da s majkom živi u blizini, često boravi na gospodarstvu. "Lukša je naš ponos i dika. Iako sada već pohađa drugi razred srednje škole, uvijek pomaže na gospodarstvu. Zna oko živina, sve radi, što god treba", s ponosom prepričava djed Ilar te prepričava kako mu u poslu pomažu dvije kćeri i zet. Za kraj, s ekipom Agroklub-a odlučio je podijeliti i svoje viđenje dalmatinske proizvodnje.

"Budući da su troškovi proizvodnje veliki, osobito u Dalmaciji, najbolje je ići na proizvodnju finalnih proizvoda. To je ono što danas u poljoprivredi ima perspektivu", poručuje Ilar Paskojević.

Foto: NG/LK/PortalOko.hr


Povezane stočne vrste

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Uzgoj magaraca

Uzgoj magaraca

Sinonim: - | Engleski naziv: Donkey breeding | Latinski naziv: -

- Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ilar Paskojević Bosanka Dubrovačko-neretvanska županija Hrvatska šarena koza Kokoš hrvatica Buša Astra Uzgoj buša Uzgoj magaraca Eko certifikat Autohtone pasmine Dunea Agronomski fakultet EU fondovi Primorsko-dinarski magarac


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]