Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola Tech
  • 08.02.2023. 14:30
  • Verona, Italija

Posjetili smo sajam Fieragricola Tech u Veroni, budućnost su i usjevi ispod solarnih panela

Usprkos visokim cijenama potaknutim ratom u Ukrajini i klimatskim promjenama, sateliti i roboti stižu kako bi povećali poljoprivredne prinose i smanjili potrošnju goriva, vode, gnojiva, istakli su na sajmu članovi udruge Coldiretti.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 837
  • 121
  • 0

Čišći i zdraviji, ali i konkurentniji zahvaljujući dronovima, robotima i digitalizaciji. Tako bi ukratko mogli objasniti što smo vidjeli na sajmu Fieragricola Tech u Veroni, a koji nam je predstavio mnoge inovacije za poboljšanje proizvodnje hrane te kako bi se poljoprivrede zemalja Europe mogle nositi sa zemljama s niskim troškovima rada i repromaterijala.

I kada je u pitanju stočarstvo i ratarstvo, a posebice povrtlarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo obiluje novostima u korištenju suvremene tehnologije. Primjerice, svi znamo za postavljene solarne panele na njivama. Oni i kod nas stoje. Ali sada se mogu pokretati kako se sunce pomiče i pratiti ga te cijelo vrijeme upijati maksimalnu količinu sunčeve energije. No, tu nije kraj. Svaki taj kolektor skuplja i kišnicu i koristi se u proizvodnji povrća u obližnjem povrtnjaku, a često i za nasad ispod samih kolektora. 

S vodom se upravlja digitalno, a ispod panela, kako vidite i na fotografijama, uzgaja se neka od kultura i bez problema se pomiču da bi traktori, ali i kombajni mogli raditi ispod njih. Kako ide kombajn tako se podiže panel i kada prođe odmah iza njega se vrati u početni položaj.

Žele pogurati Italiju prema prehrambenoj samodostatnosti

Mnogo toga smo tamo vidjeli. Posebno kada je u pitanju rad na plantažama voća i vinogradima. Dakle, ipak onima koji su plantažno podignuti. Svaki stroj ide sam bez traktora i vozača. Kreće se prema mapi. Pa tako malčer točno obiđe svaku stabljku i stup i besprijekorno radi danima. Kako je rekao predstavnik jedne takve firme, isto kao što onaj okrugli usisavač pustite po sobi, tako radi i malčer. Primjerice, sada se već došlo i do automatske berbe jabuka.

Coldiretti je talijansko udruženje poljoprivrednika u kojemu ističu kako spajajući tehnološke inovacije postižu velike uspjehe "Usprkos visokim cijenama potaknutim ratom u Ukrajini i klimatskim promjenama, sateliti i roboti stižu kako bi povećali poljoprivredne prinose i smanjili potrošnju goriva, vode, gnojiva", naglasili su na otvaranju svojih predavanja.

Malčer koji obiđe svaku biljku na plantažama voća i u vinogradima

Inače, tijekom dva dana u tri sale desetak sati su se izmjenjivali predavači i svjedočili smo doista velikom interesu talijanskih poljoprivrednika. Filozofija koja spaja ekologiju i ekonomiju jer reducira proizvodne faktore također pozitivno utječe na bilancu poduzeća, ističu na ovom sajmu, ili kongresu kako ga mnogi zovu. Cilj je osnovni: poljoprivredu učiniti sposobnom nositi se s potresima na svjetskim tržištima i pogurati Italiju prema prehrambenoj samodostatnosti.

Agrosolari su rješenje za hrvatsku poljoprivredu, ali treba mijenjati zakonodavstvo

Coldiretti je za tu priliku pripremio izvješće "Agritech, budućnost hrane" s podacima i analizama o tehnološkim inovacijama u službi poljoprivrednika i potrošača za poboljšanje proizvodnje, obranu proizvodnje hrane i jamstvo opskrbe hranom.

Dronovi i roboti 

Dronovi vam, zahvaljujući detaljnom mapiranju, omogućuju planiranje potreba biljaka. Roboti su ti koji uz mehaničko uklanjanje korova omogućuju značajno smanjenje kemije. No potrebna je i čista energija, a na sajmu je prostor posvećen i mogućnostima proizvodnje energije na farmi. Korisno za poslovne aktivnosti i pogon bespilotnih letjelica, robota, ali i da upotpunimo sliku i traktora i strojeva za berbu voća kako bi se smanjile emisije i korištenje ugljikovodika na selu.

Inače suorganizator, udruge Aiel i Esco Agroenergetica, predstavile su se na štandu izrađenom u potpunosti od recikliranog kartona koji se iznova može reciklirati u skladu sa smjernicama dobre prakse. Prikazali su mogućnosti eko održivosti i kružnog gospodarstva u uzgoju maslina kao i mogućnosti berbe sa što je moguće manje radnika. Zanimljivo je bilo i pratiti predavanja na temu "Solarne i obnovljive tehnologije za smanjenje troškova energije na farmama". 

Kako se čulo na sajmu, sateliti i dronovi, roboti i senzori sposobni su danas upravljati usjevima, ali i uštedom energije, prije svega vodnih resursa. Poljoprivreda je ta koja gleda u budućnost jače nego ikada.

Romagna Impianti, mlada je i dinamična tvrtka nastala u svibnju 2013. godine s idejom pružanja kvalitetnih usluga poljoprivrednim gospodarstvima s čijim smo se proizvodima upoznali na sajmu. Projektiranje i izgradnja vinograda, protugradni i sustavi navodnjavanja, zeleno upravljanje kao i agrotehničko savjetovanje. Njhov eGreen system oduševljava. Upravo što smo govorili. Korištenje energije sunca, kiše i zemljišta besprijekorno.

Prirodnim neprijateljima protiv nametnika 

Zanimljivi nastup je imala i tvrtka Koppert. Poznata i sa svojim djelovanjem u Hrvatskoj.

"Kako bi naš svijet bio održiviji, potrebna su nam rješenja za siguran i zdrav uzgoj biljaka. Vjerujemo kako odgovori na te poljoprivredne izazove leže u samoj prirodi. Pa smo postali partneri s prirodom. I pomažemo našem planetu pronaći ravnotežu koristeći se prirodnim neprijateljima u borbi protiv nametnika, bumbarima za oprašivanje, mikroorganizmima i biostimulatorima koji pomažu, štite i jačaju usjeve, poboljšavajući zdravlje biljke iznad i ispod zemlje”, ističu na njihovu štandu.

Bez dronova ne ide 

Ova je tvrtka osnovana 1967. godine, a pokrenuo ju je Jan Koppert, nizozemski uzgajivač s jasnom vizijom: Svijetu je potrebna alternativa za kemijske pesticide.

Kako su naveli, čimbenici koji utječu na otpornost i snagu usjeva neprestano se razvijaju povećanjem potražnje korisnika. Odgovarajuća klima, dostatna količina svjetla, dobro navodnjavanje, odgovarajuća količina hranjivih tvari biljke i integrirano upravljanje nametnicima primjeri su pozitivnih utjecaja. Daljnjim razvojem genske tehnologije i različitim poboljšanjima potreba za optimiziranjem zdravlja i potencijala biljke i dalje će imati ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi. Sada je u fokusu ove tvrtke upotreba dronova u kontroli usjeva.


Fotoprilog


Tagovi

Verona Agricola Tech Sajam u Veroni Tehnologija u poljoprivredi Usjevi pod solarnim panelima Dronovi Roboti Digitalizacija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.