Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćne rakije i likeri
  • 20.12.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Najbolja šljivovica Josipa Šimića, a viljamovka Silvia Benčine

Kod proizvodnje voćnih rakija bitna je dobra sirovina, kontrolirana fermentacija i destilacija odnosno kotlovi, pojasnio je šampion 16. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera, Josip Šimić.

Foto: Melita Berečić
  • 1.018
  • 114
  • 0

Čak 30 uzoraka, točnije 16 rakija i 14 likera stručni sud proglasio je zlatnima na 16. edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera, održanom u HGK, Županijska komora Osijek.

Podsjećamo, na ocjenjivanje je pristiglo čak 242 uzorka od kojih je najviše bilo šljivovice, njih 81, a od 66 likera čak 20 je od višnje. Svi uzorci su prošli fizikalno-kemijsku analizu, dok je organoleptičko ocjenjivanje provelo 12 stručnih ocjenjivača pod vodstvom prof. dr. sc. Borislava Miličevića.

Teška godina za proizvodnju sirovine - voća 

"Posao je već uhodan i unatoč situaciji sve je bolje i bolje. Kada je kvaliteta voća dobra, uz naravno prisutnu tehnologiju, i rezultati moraju biti uspješni, a ovo natjecanje je to samo potvrdilo“, kaže dugogodišnji proizvođač Josip Šimić, dobitnik zlatnog odličja za šljivovicu i osvajač šampionata.

Na svom OPG-u Šimić uzgaja na sedam hektara krušku viljamovku te na istoj količini površine i šljivu. Ova godina kako i sam tvrdi bila je jako loša, a osim korone najveću štetu zadao im je mraz.

"Kod proizvodnje voćnih rakija bitna je dobra sirovina, kontrolirana fermentacija i destilacija odnosno kotlovi. Također, kasnije je bitno i odležavanje, a ono ovisi o pojedinom destilatu“, pojašnjava Josip Osječkoj televiziji što je sve bitno kako bi dobili dobru rakiju.

No, iako je poznat po svojoj viljamovki, pobjeda mu je izmakla za dlaku. Stručni sud procijenio je kako ona najbolja dolazi iz mlađe destilerije, vlasnika Silvia Benčine.

"Registrirani smo kao mala destilerija, do 2.500 litara godišnje. Planirali smo nešto više, ali korona nam ove godine nije to dopustila. Što se tiče samoga tržišta baziramo se na more, većinom na jug i radimo nešto na izvozu“, rekao je Benčina koji je sa svojom rakijom na tržište izašao tek 2018. godine.

Najavljene promjene za iduću godinu

HGK Županijska komora Osijek i Općina Semeljci već 16 godina organiziraju ovo natjecanje kao edukacijsko. Jedan od glavnih poticaja je registriranje destilerija, a iz Organizacijskog odbora smatraju kako su odradili jako uspješan posao. Naime, na potez registracije odlučilo se 100-njak proizvođača od kojih je čak 40-tak iz Slavonije i Baranje.

Na ocjenjivanje u Osijek stigla 242 uzorka rakija i likera, kvaliteta sve bolja

Organizatori od iduće godine najavljuju značajnu promjenu.

"Mislim da smo dali dovoljno prostora našim proizvođačima voćnih rakija da se educiraju, ali i da registriraju svoju djelatnost. Od iduće godine ocjenjujemo samo one koji su registrirani", poručio je predsjednik Organizacijskog odbora Igor Mikulić.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Edukacijsko natjecanje Rakija Likeri Županijska komora Osijek Općina Semeljci Josip Šimić Silvio Benčina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]