Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZMAG
  • 10.11.2021. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Konferencija "Naša dobra hrana" na Agronomskom fakultetu i uz prijenos uživo

U fokusu ovogodišnjeg izdanja bit će propitivanje postojećih poljoprivrednih politika i modela proizvodnje hrane te predstavljanje primjera dobre prakse, najavljuju iz ZMAG-a.

Foto: Matej Čelar
  • 161
  • 32
  • 0

Konferencija o održivosti prehrambenog sustava "Naša dobra hrana" održat će se u subotu, 13. studenog od 10 do 15 sati na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Radi se, kako su pojasnili organizatori Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), o javnom događaju, petom po redu, a namijenjen je za sve koji se žele educirati o temama iz područja prehrambenog suvereniteta i agroekologije.

"U fokusu ovogodišnjeg izdanja bit će propitivanje postojećih poljoprivrednih politika i modela proizvodnje hrane te predstavljanje primjera dobre prakse i pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje i distribucije hrane na naše prehrambene sustave, zdravlje, planet i buduće generacije", navode u priopćenju. 

Brojni stručnjaci na konferenciji

Konferenciju će otvoriti Ronja Dietschmann, europska koordinatorica mreže Good Food Good Farming, poznate po europskoj kampanji za održivost prehrambenog sustava kojom se od nacionalnih vlada zahtjeva promjena prehrambenih i poljoprivrednih politika kako bi se osigurala održiva budućnost za ljude i planet.

Dietschmann će predstaviti rad mreže, utjecaj na prehrambenu politiku Europske unije i neke od najboljih primjera lokalnih akcija za održive prehrambene sustave. Inače, mrežu su stvorile aktivističke organizacije civilnog društva 2012. godine sa željom da ukažu na neodrživ i nepravedan sistem prehrambenih politika Europske unije i pomaknu ga u smjeru solidarnosti i obazrivog odnosa prema ekosustavima. 

Roman Ozimec, istraživač, agronom i prirodoslovac iz udruge ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, povest će zanimljiv razgovor o važnosti agrobioraznolikosti kao ključnog temelja civilizacijskog opstanka. Pojasnit će pozadinu poljoprivrede kao dijela naše povijesti i tradicije te će nas uvesti u temu agrobioraznolikosti kao jednog od najvažnijih segmenata poljoprivrede, čiji temelj predstavljaju tradicijske sorte i pasmine.

Također, Ozimec će se i dotaknuti pojma agroevolucije, odnosno obnove tradicijske poljoprivrede, kao temelja održivog razvoja i očuvanja bioraznolikosti zaštićenih područja, ali i potencijalnog "oruđa" za buduće krizne situacije te za opstanak čovjeka i održive civilizacije.

Nadalje, aktivist za društvene promjene i dobru ekonomiju, ujedno i upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju te koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju - RIPESS EU, Dražen Šimleša, kroz predavanje će predstaviti rezultate istraživanja solidarnih kratkih lanaca opskrbe u Hrvatskoj.

Pozitivni primjeri ekološke proizvodnje

U sklopu projekta Our Good Food, krajem prošle i početkom ove godine ZMAG je proveo istraživanje stavova korisnika i proizvođača koji sudjeluju u solidarnim kratkim lancima opskrbe u Hrvatskoj. Rezultati dobiveni kroz provedenu anketu pružili su dobar uvid u razloge njihova uključivanja u ovakve modele suradnje, razinu njihova zadovoljstva te prioritete i očekivanja koja imaju.

Rezultati istraživanja ponudili su i odgovor na neka od najvažnijih pitanja: koliko su solidarni kratki lanci opskrbe uspješni u Hrvatskoj, koliko osoba hrane i koliko se proizvođači mogu osloniti na njih kao izvor svoje ekonomske stabilnosti.

Riječ je, naime, o prvom takvom istraživanju na razini cijele zemlje te na razini svih inicijativa i grupa u Hrvatskoj.

Drugi dio konferencije rezerviran je za predstavljanje pozitivnih primjera ekoloških modela proizvodnje u Hrvatskoj, ujedno i dijela rješenja na putu stvaranja održivosti prehrambenog sustava. Kao primjeri dobrih priča iz Hrvatske predstavit će se Dino Grgorović iz Eko bire Kampanjola koja u Istri proizvodi ekološko pivo, vodeći se principima održivog poslovanja (craft, eko i lokalno) te Hrvoje Bota iz poduzeća Održivo koji će podijeliti vlastito praktično iskustvo u ekološkoj proizvodnji hrane, regenerativnoj poljoprivredi i permakulturnom dizajnu u Dalmaciji.

Također, studenti Agronomskog fakulteta ispričat će zanimljivu priču o inicijativi Studentski vrt koju su pokrenuli 2018. godine, a čiji je cilj kroz praktično iskustvo širiti znanje o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji, zdravom načinu života i ekologiji te povezati studente raznih usmjerenja i fakulteta.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, broj mjesta za sudjelovanje uživo je ograničen te su prijave za sudjelovanje obavezne.

Na konferenciju se možete prijaviti ovdje.

Ovogodišnje događanja prenosit će se i uživo putem ZMAG-ovih Facebook i Youtube kanala. Konferencija je organizirana u suradnji s Agronomskim fakultetom, kao dio projekta Food Wave koji vodi grad Zagreb i projekta Our Good Food uz financijsku podršku Rosa Luxemburg Stiftung.


Tagovi

Konferencija Naša dobra hrana Zelena mreža aktivističkih grupa Agronomski fakultet Ekološka proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]